ΑΠΟΨΕΙΣ

Κοκκώνι: Πρόταση για τον επανακαθορισμό της γραμμής αιγιαλού και παραλίας από τη Μαρία Δημητρίου

Η Δημοτική Σύμβουλος Βέλου-Βόχας θεωρεί ότι πρέπει κατεπειγόντως να γίνει αίτημα προς την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου περί επανακαθορισμού γραμμής αιγιαλού και παραλίας στην τ.κ. Κοκκωνίου, ούτως ώστε η γραμμή αιγιαλού και παραλίας να επανακαθοριστεί μετά τον πεζόδρομο της παραλιακής οδού

Πρόταση για τον επανακαθορισμό της γραμμής αιγιαλού και παραλίας στο Κοκκώνι καταθέτει η κα Δημητρίου Μαρία, δημοτική σύμβουλος Βέλου-Βόχας, ενημερώνοντας μάλιστα ότι η εν λόγω πρόταση θα υποβληθεί προς ψήφιση στο συμβούλιο της τοπικής κοινότητας Κοκκωνίου, καθώς και στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Βέλου-Βόχας προκειμένου να συμπεριληφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό του Δήμου του έτους 2022.

Αναλυτικά η πρόταση της κας Δημητρίου αναφέρει:

«ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΚΚΩΝΙΟΥ.

Οι γραμμές αιγιαλού και παραλίας, όπως έχουν καθοριστεί με ΦΕΚ του έτους 1982 απέχουν 10,50μ. μεταξύ τους και η γραμμή αιγιαλού είναι στο νότιο άκρο του κοινοτικού – δημοτικού – παραλιακού δρόμου αύρας και φυσικά η γραμμή παραλίας ακόμη 10,50μ. νοτιότερα και εντός των παρακείμενων ιδιοκτησιών που εφάπτονται της δημοτικής παραλιακής οδού.

Όλες οι εφαπτόμενες ιδιοκτησίες στην ανωτέρω παραλιακή – δημοτική οδό αύρας του Κοκκωνίου, που αριθμούν 120 ΚΑΕΚ, θεωρούνται “τυφλά” οικόπεδα από την πολεοδομία και πλέον δεν δύνανται να οικοδομήσουν με αποτέλεσμα να θεωρούνται “μη οικοδομήσιμα”.

Το γεγονός αυτό αποτελεί μαζική υποβάθμιση της αξίας της ιδιωτικής περιουσίας από εσφαλμένες αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης επί σειρά ετών και δυστυχώς ο Δήμος δεν έχει ασχοληθεί μέχρι σήμερα για να δώσει διέξοδο στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτές ιδιοκτησίες, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη ολόκληρης παραλιακής ζώνης Κοκκωνίου και εν γένει όλου του Δήμου Βέλου-Βόχας αφού αφορά ένα τουριστικό σημείο του Δήμου μας όπως είναι η παραλιακή οδός Κοκκωνίου.

Η παραλιακή οδό Κοκκωνίου έχει ΚΑΕΚ στο κτηματολογικό φύλλο 28054ΕΚ………..με ιδιοκτήτη τον Δήμο Βέλου-Βόχας, αλλά παρ’ όλα αυτά αποτελεί τμήμα του αιγιαλού και παραλίας κατ’ εσφαλμένο χαρακτηρισμό, με αποτέλεσμα η διαχείριση του να ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και την κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου και να μην επιτρέπονται εργασίες συντήρησης, ασφαλτόστρωσης, πεζοδρόμησης, οδοφωτισμού, αποχέτευσης ομβρίων, προστασίας από διάβρωσης, διαγράμμισης και σήμανση οδικής ασφάλειας με αποτέλεσμα η οδός να είναι επικίνδυνη για τους χρήστες της (ολισθηρό οδόστρωμα, έλλειψη σήμανσης, οδοφωτισμού ή διαγράμμισης, ή υδρολίσθηση αυτοκινήτου και ατύχημα από λιμνάζοντα όμβρια ύδατα, τα οποία κάθε χρόνο το χειμώνα λιμνάζουν). 

Ο δρόμος – παραλιακή οδός Αύρας υπάρχει στην σημερινή του θέση, όπως εμφαίνεται ήδη στις αεροφωτογραφίες, από το έτος 1945.  Όλα αυτά τα 76 έτη και πλέον, χρησιμοποιείται καθημερινά από τους δημότες και γενικά τους διερχόμενους και ήδη 76 χρόνια συντηρείται από τον Δήμο, γεγονός που αρκεί για τον αποχαρακτηρισμό του ότι δεν αποτελεί τμήμα αιγιαλού και παραλίας.

Η απαλλοτρίωση που έχει κηρυχθεί για τα τμήματα των οικοπέδων των ιδιωτών (περίπου 120+) δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα και δεν έχει  καταβληθεί καμιά αποζημίωση, κατά παράβαση της νομοθεσίας και των συνταγματικών δικαιωμάτων των ιδιωτών και πρέπει να αρθεί, εφόσον ουδέποτε καταβλήθηκε καμία αποζημίωση, ως εκ τούτου πρέπει να θεωρηθεί άκυρη και να επανακαθοριστεί εκ νέου η γραμμή αιγιαλού και παραλίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν επιτέλους την υπάρχουσα εδώ και 76 χρόνια πραγματικότητα.

Η παραλιακή οδός και ο πεζόδρομος Κοκκωνίου πρέπει να ανήκουν στον Δήμο Βέλου-Βόχας, ως δημοτική οδός και τα εφαπτόμενα σε αυτήν οικόπεδα στους ιδιοκτήτες τους χωρίς δεσμεύσεις, όπως αυτά απεικονίζονται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο τέως Δήμου Βέλου και στα όρια του οικισμού Κοκκωνίου του έτους 1993.

Όλα τα υπόγεια δίκτυα υποδομών, καλώδια ρεύματος ΔΕΔΔΗΕ, οπτικές ίνες- ΟΤΕ, WIND, VODAFONE- ύδρευση ή και αποχέτευση ομβρίων ή ακαθάρτων λυμάτων, έχουν πρόβλημα στην αδειοδότηση για την κατασκευή τους αφού στην εκτέλεση έργου-εργασιών, ο Δήμος δεν μπορεί να δίνει άδεια από την κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου και να κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν όλα ως αυθαίρετα, είτε να επαπειλούνται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα).

Όλα αυτά είναι αυθαιρεσίες και στρεβλώσεις που έχουν προκύψει από την αναλγησία της Δημοτικής Αρχής που οδηγεί σε ομηρία τους ιδιοκτήτες στην παραλιακή οδό και δυσχεραίνει και καθυστερεί την οικιστική – τουριστική ανάπτυξη ολόκληρης της παραλιακής ζώνης της τοπικής κοινότητας Κοκκωνίου, χωρίς να προτείνει λύση στο πρόβλημα και να προξενεί οικονομικές ζημίες στους ιδιοκτήτες και να θέτει σε κίνδυνο τους χρήστες της οδού, παρανομώντας ως προς τις τυχόν εργασίες με την έλλειψη αδειοδοτήσεων και συντηρήσεων των έργων που γίνονται επί και υπό του οδοστρώματος της οδού και του παραλιακού πεζοδρόμου αυτής.

Κάντε κλικ στην εικόνα για να την δείτε σε μεγάλο μέγεθος

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Αποτελεί κατ’ επείγον το αίτημα προς την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου περί επανακαθορισμού γραμμής αιγιαλού και παραλίας στην τ.κ. Κοκκωνίου, ούτως ώστε η γραμμή αιγιαλού και παραλίας να επανακαθοριστεί μετά τον πεζόδρομο της παραλιακής οδού, όπως απεικονίζεται στο συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα του μηχανικού Αθανασίου Μελέτση, γεγονός που αποτελεί και την σημερινή απεικόνιση της πραγματικής κατάστασης.

Η ανωτέρω πρόταση προς τον Δήμο Βελου-Βόχας, είναι κοστολογημένη σύμφωνα με την προσφορά του μηχανικού Αθανασίου Μελέτση, συνοδευόμενη από τα αντίστοιχα τοπογραφικά διαγράμματα και αφορά την επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζει  η παραλιακή – δημοτική οδός Αύρας καθώς και όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων – οικοπέδων (120 ιδιοκτησίες και πλέον).

Η πρόταση αυτή θα υποβληθεί προς ψήφιση στο συμβούλιο της τοπικής κοινότητας Κοκκωνίου στην συνεδρίαση της 7ης Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 18:00μμ, καθώς και στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Βέλου-Βόχας προκειμένου να συμπεριληφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό του Δήμου του έτους 2022.

Τέλος θα ήθελα και δημόσια να ευχαριστήσω τους μηχανικούς κκ. Αθανάσιο Μελέτση και Δημήτριο Τσουτσάνη καθώς και τους συνεργάτες μου για την συνεισφορά τους στην ανωτέρω πρόταση.

ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ». 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.