ΑΠΟΨΕΙΣ

Εκλογές στον Δήµο Βέλου-Βόχας:Το αίνιγµα «Βασίλης Τρωγάδης»

Λίγες µέρες πριν τα Χριστούγεννα ο Βασίλης Τρωγάδης, πρώην αντιδήµαρχος και πρόεδρος του δηµοτικού συµβουλίου της παράταξης του δηµάρχου Αννίβα Παπακυριάκου, έκανε την ανακοίνωσή του και δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος δήµαρχος Βέλου-Βόχας.

Ήταν µια ανακοίνωση λίγο έως πολύ αναµενόµενη, µετά την ανεξαρτητοποίησή του ως δηµοτικός σύµβουλος τον Αύγουστο του 2022 και την φηµολογούµενη και πανθοµολογούµενη προσπάθειά του να δηµιουργήσει συµµαχίες και να στήσει συνδυασµό.

Ο Βασίλης Τρωγάδης έρχεται ως πέµπτος υποψήφιος δήµαρχος να βάλει τα χαρτιά του στο τραπέζι και να δηλώσει την πρόθεσή του να ηγηθεί του δήµου, διεκδικώντας την εµπιστοσύνη και την στήριξη του κόσµου. Σε έναν δήµο, όµως, 17.500 κατοίκων όπως τον κατέγραψε η τελευταία απογραφή, στον οποίον όπως έχουµε εξηγήσει δεν µπορούν να στελεχωθούν και να χωρέσουν µε αξιώσεις πάνω από τρία ψηφοδέλτια. Γι’ αυτό θεωρούµε δεδοµένο ότι στην τελική ευθεία προς την κάλπη θα υπάρξουν συνεργασίες και συγχωνεύσεις ψηφοδελτίων.

Οι σκιές του παρελθόντος και το όραµα του µέλλοντος

Ο Βασίλης Τρωγάδης δεν είναι νέος στο αυτοδιοικητικό σκηνικό του δήµου Βέλου-Βόχας. Επί µία δεκαετία αντιδήµαρχος Οικονοµικών, θεωρούταν από πολλούς ο πραγµατικά ισχυρός άνδρας στην διοίκηση του δήµου. Ο ίδιος σήµερα αρνείται ότι ήταν έτσι. Όµως στους δηµότες υπήρχε πάντα διάχυτη η εντύπωση ότι αποτελούσε για πάνω από δέκα χρόνια τον «Τσάρο» της Οικονοµίας του δήµου Βέλου-Βόχας. Με δεδοµένο αυτό και στον βαθµό µικρότερο ή µεγαλύτερο που ισχύει, πώς ο µέχρι πριν 4 µήνες ισχυρός άνδρας, δεξί χέρι του Αννίβα, όπως χαρακτηριζόταν, µπορεί να πείσει για όσα ισχυρίζεται, ότι δηλαδή δε συµφωνούσε µε την πολιτική του νυν δηµάρχου και ότι έχει να προτείνει κάτι καλύτερο για το µέλλον του δήµου;

Ο ίδιος στην συνέντευξή του στην κα Τζένη Σουκαρά µίλησε για διαφωνία που είχε εδραιωθεί µέσα του και είχε παρθεί η απόφαση για να αποσχιστεί από τον συνδυασµό του Αννίβα εδώ κι έναν χρόνο. Αυτή η παραδοχή όµως είναι δίκοπο µαχαίρι. Από τη µία επιχειρεί να στηρίξει τη θέση του ότι ήταν αρκετός ο καιρός κατά τον οποίον δε συµφωνούσε πλέον µε τον δήµαρχο, αλλά από την άλλη, όταν ο ίδιος παραδέχεται ότι χρειαζόταν πολιτικό χρόνο τον οποίον κέρδιζε παραµένοντας στη θέση του προέδρου του ΔΣ, ε, αυτό δεν είναι και η πιο τίµια πολιτική τακτική! Η παραδοχή αυτή κινδυνεύει να του αφήσει τον χαρακτηρισµό του αφερέγγυου και κυρίως του καιροσκόπου. Κι αυτό είναι το µετέωρο βήµα του Βασίλη Τρωγάδη προς το πολιτικό κενό.

Από τα ίδια τα λεγόµενά του προκύπτει ο πραγµατικός κίνδυνος για την πορεία και την αξιοπιστία του συνδυασµού του και του ονόµατός του.

Ισορροπώντας λοιπόν πάνω σ’ αυτήν την λεπτή γραµµή ο Βασίλης Τρωγάδης, προσπαθεί να αρθρώσει πολιτικό λόγο και να πείσει ότι έχει σχέδιο για τον δήµο Βέλου-Βόχας. Ωστόσο µέχρι στιγµής δεν έχουµε καµία αναφορά ούτε καν στο όραµά του ως υποψηφίου δηµάρχου, παρά µονάχα αφορισµούς για το τι δεν πρέπει να γίνεται ή τι έπρεπε να έχει γίνει.

Ήρθε η ώρα λοιπόν να ακούσουµε από τον υποψήφιο δήµαρχο Βέλου-Βόχας ποιες είναι οι θέσεις και οι προτάσεις του, για τον τουρισµό, για τους αγρότες, για το νερό και για όλα τα µεγάλα προβλήµατα του δήµου του. Κυρίως ήρθε η ώρα να µας γνωστοποιήσει το όραµά του, τι πραγµατικά ονειρεύεται, πώς πραγµατικά θέλει να δει τον τόπο του µετά από µερικά χρόνια και να µας σκιαγραφήσει ποιο ακριβώς µέλλον θα παλέψει να εξασφαλίσει στον δήµο.

Η συγκρότηση ψηφοδελτίου και οι συνεργασίες

Όπως έχουµε ξαναπεί, ένα πλήρες και αξιόµαχο ψηφοδέλτιο στον δήµο Βέλου-Βόχας απαιτεί από 150-200 άτοµα. Με την ανάγνωση και µόνον του αριθµού γίνεται αµέσως κατανοητή η δυσκολία που υπάρχει για την συγκρότησή του. Στην περίπτωση του Βασίλη Τρωγάδη είναι αλήθεια ότι διάφορα ‘παπαγαλάκια’ κυκλοφορούν και µιλούν για συνδυασµό κλεισµένο στο 100%! Είναι παραπάνω από εµφανές ότι οι συγκεκριµένοι ‘πληροφοριοδότες’ έχουν τοποθετηθεί ώστε να δηµιουργήσουν τελικά πρόβληµα στις προσπάθειες συγκρότησης συνδυασµού από τον υποψήφιο δήµαρχο και αυτό διότι δηµιουργούν ανασφάλειες και έλλειψη εµπιστοσύνης σε όλους τους πιθανούς υποψηφίους συµβούλους που προσεγγίζονται. Και για να το πούµε απλά και λαϊκά ο καθένας σκέφτεται «και γιατί έρχεται σε µένα αυτός που έχει κλείσει το 100% του συνδυασµού του; Μήπως τελικά δεν µε έχει καµία ανάγκη; Μήπως µε θέλει µόνο για τα ψηφαλάκια;».

Μιλώντας µε την γλώσσα της λογικής και των αριθµών, την οποία ως µαθηµατικός εκτιµά ιδιαίτερα ο Βασίλης Τρωγάδης, είναι ξεκάθαρο ότι πέρα από έναν µικρό πυρήνα ατόµων, που δεν είναι και ανακοινώσιµοι προς το παρόν, ο υποψήφιος δήµαρχος δεν έχει κλείσει ούτε καν τον ελάχιστο αριθµό υποψηφίων που απαιτούνται για την συγκρότηση έγκυρου ψηφοδελτίου. Βρίσκεται, όπως και όλοι οι ανθυποψήφιοι του στην φάση του διαλόγου µε την κοινωνία, των ζυµώσεων και των συζητήσεων µε ενεργούς πολίτες και προσπαθεί να διαµορφώσει τις συµµαχίες του µε ικανά στελέχη. Και προφανώς λόγω των απαιτήσεων και συνθηκών του εκλογικού νόµου, προσπαθεί να διαµορφώσει και τις συνεργασίες του.

Φτάνοντας στο καυτό θέµα των συνεργασιών ο Βασίλης Τρωγάδης βρίσκεται αντιµέτωπος µε ερωτήµατα που πρωτίστως πρέπει να θέσει στον εαυτό του και δευτερευόντως να γνωστοποιήσει είτε διπλωµατικά, είτε ξεκάθαρα στους δηµότες. Είναι ανοιχτός σε συνεργασίες; Ανοιχτός ακόµη και σε συνεργασίες, στις οποίες ο ίδιος δεν θα ήταν παρά ένας υποψήφιος σύµβουλος; Είναι ανοιχτός στην προοπτική να τοποθετηθεί κάτω από άλλον υποψήφιο δήµαρχο; Και σε αυτό το πεδίο ποιες είναι οι κόκκινες γραµµές του; Είναι ιδεολογικές; Είναι τοπικού χαρακτήρα; Είναι ζήτηµα προγραµµατικής σύγκλισης;

Και εν τέλει αν δεν καταφέρει να φτιάξει ψηφοδέλτιο, θα παραµείνει στον προεκλογικό στίβο του δήµου Βέλου-Βόχας ή θα µεταπηδήσει στην Περιφέρεια, όπως φηµολογείται;

Κλείνοντας, πρέπει να επισηµάνουµε ότι από όλους τους υποψηφίους δηµάρχους που έχουν µέχρι στιγµή παραταχθεί στην γραµµή προθέρµανσης για την διεκδίκηση του δηµαρχιακού θώκου Βέλου-Βόχας ο Βασίλης Τρωγάδης εξιτάρει περισσότερο το ενδιαφέρον και την περιέργεια του κόσµου εντός και εκτός δήµου. Αυτό το γεγονός δεν είναι ούτε θετικό ούτε αρνητικό. Ως υπόβαθρο όµως έχει την προοπτική των άκρων: Είτε να εξελιχθεί σε θρίαµβο, είτε σε παταγώδη αποτυχία. Και είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις, που το αποτέλεσµα εξαρτάται απολύτως από τις ενέργειες, τις επιλογές και τις κινήσεις του υποψηφίου δηµάρχου. Αναµένουµε λοιπόν!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.