
Η Βόχα ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Καθαρά Δευτέρα με την πιο αυθεντική λαϊκή σάτιρα της περιοχής
Η αντίστροφη μέτρηση για την Καθαρά Δευτέρα έχει ξεκινήσει και η καρδιά της λαϊκής παράδοσης χτυπά φέτος πιο δυνατά από ποτέ στο Ζευγολατιό. Ο «Βοχαΐτικος Βλάχικος Γάμος», ένα δρώμενο που αποτελεί δομικό στοιχείο της συλλογικής μνήμης της περιοχής, επιστρέφει στις 23 Φεβρουαρίου 2026, για να χαρίσει στιγμές γέλιου, σάτιρας και αυθεντικής διασκέδασης. Μετά την περσινή τεράστια επιτυχία που κατέγραψε εκατοντάδες επισκέπτες παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, η φετινή διοργάνωση αποκτά μια ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς το έθιμο αναγνωρίζεται πλέον σε εθνικό επίπεδο για την πολιτιστική του αξία.
Η φετινή αναβίωση του εθίμου δεν είναι μια απλή αποκριάτικη εκδήλωση. Όπως αποκαλύπτουν οι πρόσφατες ενέργειες της Κοινότητας Ζευγολατιού, το δρώμενο έχει ήδη περάσει με επιτυχία το πρώτο στάδιο αξιολόγησης για την ένταξή του στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η εξέλιξη αυτή προσδίδει στον Βλάχικο Γάμο υπερτοπική εμβέλεια, μετατρέποντάς τον σε σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η επιστημονική τεκμηρίωση και η σοβαρότητα με την οποία προσέγγισαν οι τοπικοί φορείς την παράδοση, δικαιώνονται, καθιστώντας το Ζευγολατιό έναν ισχυρό πολιτιστικό πόλο έλξης.
Τι θα δούμε φέτος
Την Καθαρά Δευτέρα στις 11:00 π.μ., η αγορά του Ζευγολατιού θα μεταμορφωθεί και πάλι σε ένα μεγάλο θεατρικό σκηνικό. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο περιβόητος «γάμος του Βέλου και της Βόχας», μια αλληγορική και άκρως σατιρική προσέγγιση της τοπικής πραγματικότητας.
Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν:
- Τις σκληρές αλλά γεμάτες χιούμορ «διαπραγματεύσεις» των συμπεθέρων για την προίκα.
- Τη φαντασμαγορική γαμήλια πομπή με παραδοσιακές φορεσιές και λαογραφικό υλικό.
- Το μεγάλο υπαίθριο γλέντι που ακολουθεί τη στέψη, με ζωντανή παραδοσιακή ορχήστρα.
Φέτος, η προσπάθεια ενισχύεται από το αίτημα προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου για οικονομική στήριξη, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε παραδοσιακές ενδυμασίες, ηχητική κάλυψη και μουσική επένδυση.
Ο Δήμος Βέλου-Βόχας, θέτοντας την εκδήλωση υπό την αιγίδα του, στηρίζει έμπρακτα μια δράση που προάγει την κοινωνική συνοχή και την τοπική ανάπτυξη μέσω του πολιτιστικού τουρισμού.
Σας περιμένουμε όλους στο Ζευγολατιό, τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου, για να ζήσουμε από κοντά την αναβίωση του εθίμου που κάνει την καρδιά της Βόχας να χτυπά πιο δυνατά. Ετοιμαστείτε για αστείρευτο γέλιο, πειράγματα και έναν γάμο που… θα μείνει στην ιστορία!
Κατηγορίες:ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ




















