ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

40 Χρόνια Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου: Ένα χωριό, μια παράδοση και μια Ιστορία που συνεχίζεται

Σαράντα χρόνια πολιτισμού, μνήμης και ζωντανής προσφοράς συμπληρώνει φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου, ένας θεσμός που έχει ταυτιστεί με την ψυχή του χωριού. Από το 1985 έως σήμερα, η δράση του αποτελεί αδιάκοπη γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος, μεταφέροντας στις νεότερες γενιές την παράδοση με τρόπο δημιουργικό, συμμετοχικό και σύγχρονο.

Μια διαδρομή ουσίας και έμπνευσης

Όλα ξεκίνησαν από μια μικρή ομάδα ανθρώπων με βαθιά αγάπη για τον τόπο τους και πίστη ότι ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ζωτική ανάγκη. Χωρίς κραυγές, αλλά με επιμονή και όραμα, ο Σύλλογος Κρυονερίου κατάφερε να συνδεθεί άρρηκτα με την τοπική κοινωνία, να δημιουργήσει κοινότητες μέσα στην κοινότητα, και να γίνει παράδειγμα εξωστρέφειας, με συμμετοχές και συνεργασίες πέρα από τα γεωγραφικά του όρια.

Με επίκεντρο τη λαϊκή παράδοση – χορούς, μουσικές, θεατρικά, εκθέσεις, αφηγήσεις, αναβιώσεις εθίμων – αλλά και με ανοιχτό πνεύμα σε νέες μορφές έκφρασης, οι δράσεις του Συλλόγου απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, γεφυρώνοντας γενιές και δημιουργώντας εμπειρίες.

Πολιτιστική Εβδομάδα 2025

Το φετινό καλοκαίρι, ο Σύλλογος γιορτάζει τη μεγάλη του επέτειο με μια πλούσια Πολιτιστική Εβδομάδα, από τη Δευτέρα 7 έως και την Κυριακή 13 Ιουλίου, με εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα. Με την υποστήριξη του Δήμου Σικυωνίων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το φεστιβάλ φέρνει τη χαρά της συμμετοχής και την αξία της πολιτιστικής συνέχειας στο προσκήνιο.

Από παιδικές παραστάσεις και κινηματογράφο, μέχρι αρχαίο δράμα, ενόργανη και ταεκβοντό, και φυσικά το διήμερο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Γιάννης Ζάρκος», το πρόγραμμα αναδεικνύει την πολυφωνία της τοπικής δημιουργίας. Ξεχωριστό φινάλε την Κυριακή 13 Ιουλίου δίνει η συναυλία του Δημήτρη Μπακούλη – ένας μουσικός με έντονη παρουσία στη νεότερη ελληνική σκηνή – δίνοντας έναν ιδιαίτερο εορταστικό τόνο στην επέτειο.

Για δύο βραδιές, Παρασκευή 11 και Σάββατο 12 Ιουλίου, ο προαύλιος χώρος του Γυμνασίου Κρυονερίου, θα γεμίσει φορεσιές, ήχους και βήματα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, με τη συμμετοχή δεκάδων χορευτικών συγκροτημάτων – ανάμεσά τους και τα παιδικά και ενηλίκων τμήματα του ίδιου του Συλλόγου.

Η εκδήλωση δεν είναι μόνο ένα πανηγύρι παράδοσης, αλλά ένας δυναμικός χώρος πολιτισμικής συνάντησης, που αποδεικνύει ότι η ελληνική παράδοση δεν είναι στατική, αλλά ζωντανή και εξελισσόμενη.

Αιμοδοσία στις 16 Ιουλίου

Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρυονερίου, πολιτισμός σημαίνει και προσφορά. Γι’ αυτό και η Πολιτιστική Εβδομάδα δεν ολοκληρώνεται μόνο με μουσική, αλλά και με πράξη ευθύνης: την Εθελοντική Αιμοδοσία, την Τετάρτη 16 Ιουλίου, στη Λέσχη Νέων Κρυονερίου. Ένα κάλεσμα ζωής και αλληλεγγύης, που δείχνει το εύρος και το ήθος της δράσης του Συλλόγου.

Η «Γνώμη Πολιτών» περήφανος χορηγός επικοινωνίας των φετινών εκδηλώσεων, εύχεται ολόψυχα χρόνια πολλά στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρυονερίου για τα 40 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας του. Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, τέτοιες πρωτοβουλίες κρατούν σταθερό τον πολιτισμικό πυρήνα των τοπικών κοινωνιών. Με μεράκι, ενότητα και αγάπη, ο Σύλλογος συνεχίζει να γράφει ιστορία – και εμείς είμαστε εδώ για να την καταγράφουμε, να τη στηρίζουμε και να τη μοιραζόμαστε.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πολιτιστική Εβδομάδα 2025

Δευτέρα 7 Ιουλίου

Παιδική Βραδιά με τον Κλόουν Τοτό Τοτόπουλο

Γεμάτος χρώματα, γέλια και διαδραστικά παιχνίδια, ο Τοτό Τοτόπουλος υπόσχεται μια βραδιά χαράς και έκπληξης για τους μικρούς μας φίλους.

Ώρα: 21.00 – Είσοδος ελεύθερη

Τρίτη 8 Ιουλίου

Κινηματογραφική Βραδιά – «Ουζερί Τσιτσάνης»

Μια ταινία βασισμένη στη ζωή και το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη.

Ώρα: 21.00 – Είσοδος ελεύθερη

Τετάρτη 9 Ιουλίου

Θεατρική Παράσταση – «Ιφιγένεια εν Ταύροις»

Από τη νεοσύστατη Θεατρική Ομάδα Κρυονερίου, που με ενθουσιασμό και μεράκι παρουσιάζει το πρώτο της έργο.

Ώρα: 21.00 – Είσοδος ελεύθερη

Πέμπτη 10 Ιουλίου

«Μια σκηνή… δύο τέχνες»

Επίδειξη Ενόργανης Γυμναστικής & Ταεκβοντό από τα τμήματα του χωριού.

Ώρα: 20.30 – Είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 11 & Σάββατο 12 Ιουλίου

18ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Γιάννης Ζάρκος»

Συμμετέχουν χορευτικά σχήματα απ’ όλη την Ελλάδα και φυσικά τα δικά μας τμήματα – παιδικό & ενηλίκων. Δύο βραδιές γεμάτες χορό, φορεσιές, μουσικές και παράδοση.

Ώρα: 21.00 – Είσοδος ελεύθερη

Κυριακή 13 Ιουλίου

Συναυλία με τον Δημήτρη Μπακούλη

Μαζί του οι : Μιχάλης Ατσαλής (κιθάρα, φωνή), Βαγγέλης Καραπέτρος (μπάσο), Ορφέας Σιέρρας (τύμπανα).

Ένα όμορφο φινάλε στην επετειακή μας εβδομάδα – και μια νέα δεκαετία που ξεκινά.

Ώρα: 21.00 – Είσοδος: 3€

Και μετά τις εκδηλώσεις…

Τετάρτη 16 Ιουλίου

Εθελοντική Αιμοδοσία

Στη Λέσχη Νέων Κρυονερίου – 17:00 έως 20:00

Σας περιμένουμε όλους να γιορτάσουμε μαζί 40 χρόνια γεμάτα μνήμες και να βάλουμε τα θεμέλια για τα επόμενα!

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου Κορινθίας
Facebook: @pskrioneriou | Instagram: @politistikossyll_krioneriou

Συνδιοργάνωση: Δήμος Σικυωνίων & Περιφέρεια Πελοποννήσου

Χορηγοί Επικοινωνίας: Greeks of Tradition, Γνώμη Πολιτών, KorinthosTV

Δημιουργός Αφίσας & Προγράμματος: Amstel Hamilton

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.