ΠΡΟΣΩΠΑ

Γιάννης Παπαλέκας: Ο Ζευγολατιώτης βασιλιάς των ακινήτων στη Ρουμανία μπήκε δυνατά στο ελληνικό real estate

Πριν λίγες μέρες, ο επιστήθιος φίλος και κουμπάρος του Αντώνη Ρέμου, σύνηψε στρατηγική συνεργασία με Invel και PRODEA στον ξενοδοχειακό και τουριστικό κλάδο, με έμφαση σε επενδύσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

Πριν λίγες μέρες και μετά την πώληση «πακέτου» 18 ακινήτων, o κυπριακός όμιλος YODAGroup συμφερόντων του κ. Ιωάννη Παπαλέκα, η Invel Real Estate και η PRODEA Investments  ανακοίνωσαν την υπογραφή συμβολαίου αγοραπωλησίας για τη μεταβίβαση στον όμιλο Παπαλέκα, ποσοστού 41% που κατέχει η PRODEA στην εταιρεία που είναι ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου The Landmark Nicosia στη Λευκωσία Κύπρου.

Πρόκειται για το Hilton Κύπρου που πέρσι μετονομάστηκε.

Το τίμημα της συναλλαγής εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 61,3 εκατ. ευρώ και θα προσαρμοστεί κατά το ποσοστό που θα μεταβιβαστεί, λαμβάνοντας υπ’ όψιν στοιχεία της οικονομικής θέσης που είχε η εταιρεία την 31.12.2020.

Η συμφωνία αποτελεί το πρώτο βήμα για μια ευρύτερη, εν εξελίξει, συνεργασία  μεταξύ Invel, PRODEA και της YODA του Γιάννη Παπαλέκα, στον ξενοδοχειακό και τουριστικό χώρο στην περιοχή της Μεσογείου, με έμφαση σε επενδύσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο, μέσα από ένα εξειδικευμένο όχημα με έδρα και διοίκηση στην Κύπρο.

Ποιος είναι ο Γιάννης Παπαλέκας

Ο 40χρονος Γιάννης Παπαλέκας από το Ζευγολατιό Κορινθίας είναι ο ιδρυτής της Globalworth, εισηγμένη στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου και ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στο real estate σε Ρουμανία και Πολωνία.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο κ. Παπαλέκας για «προσωπικούς λόγους» αποφάσισε να ρευστοποιήσει πλήρως τη συμμετοχή του στην εταιρεία που δημιούργησε ο ίδιος. «Η ίδρυση και ηγετική θέση της Globalworth ήταν το έργο της ζωής μου και το μεγαλύτερο επαγγελματικό μου επίτευγμα» δήλωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας: «Είμαι περήφανος που μετά από τα πολλά χρόνια σκληρής, ομαδικής δουλειάς, έχουμε δημιουργήσει έναν πρωτοπόρο παίκτη real estate στην ευρύτερη περιοχή, έτοιμο να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξης του».

Η συνολική αξία από τη ρευστοποίηση της άμεσης και έμμεσης συμμετοχής του τοποθετείται σε κεφάλαια άνω των 330 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα χίλια διαμερίσματα 

Μπορεί ο Γιάννης Παπαλέκας να έφυγε από την Globalworth, δεν εγκατέλειψε όμως και την κτηματαγορά. Πηγές του κλάδου των ακινήτων αναφέρουν ότι δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή την αναζήτηση ακινήτων που έχουν χρυσές αποδόσεις, με πολλούς να στοιχηματίζουν πως σύντομα θα υπάρξουν και νέα επενδυτικά του «χτυπήματα», αυτή τη φορά στην Ελλάδα.

Άλλωστε στο βιογραφικό του για τις δραστηριότητές του στη ρουμανική αγορά πριν από την ίδρυση της Globalworth αναφέρεται ότι είχε αναλάβει «την απόκτηση, ανάπτυξη και πώληση άνω των 400.000 τ.μ. επαγγελματικών χώρων (γραφείων, εμπορικών καταστημάτων και logistics) και 1.000 διαμερισμάτων στη Ρουμανία».

Με τη φήμη του διορατικού επενδυτή, πολλοί υποστηρίζουν πως ο Γιάννης Παπαλέκας, επιστήθιος φίλος και κουμπάρος του Αντώνη Ρέμου, προετοιμάζεται να τοποθετηθεί όχι μόνο στο τουριστικό real estate, αλλά και στην αγορά γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών, με έμφαση στα ακίνητα που έχουν «πράσινα» χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης Παπαλέκας είναι κουμπάρος του Αντώνη Ρέμου. Φωτογραφικό στιγμιότυπο στο γάμο του Έλληνα τραγουδιστή με την Υβόννη Μπόσνιακ.

Τα Αστέρια και το Nammos

Εκτός από το διάσημο beachbar restaurant Nammos στη Μύκονο, η τιμή του οποίου  είχε φτάσει πέρυσι κοντά στα 60 εκατ. ευρώ, το 2017 το όνομα του Γιάννη Παπαλέκα είχε βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο μέσω της συμφωνίας της Grivalia του ομίλου Eurobank  για την αξιοποίηση των ακινήτου στα «Αστέρια» Γλυφάδας.

Συγκεκριμένα, η Grivalia μέσω του τουριστικού της «βραχίονα», της Grivalia Hospitality, είχε αποκτήσει το 80% της εταιρείας Ναυσικά του ομίλου Παπαθεοχάρη. Ο Γιάννης Παπαλέκας είχε προ ετών δανειοδοτήσει με 12.325.000 ευρώ την εταιρία Ναυσικά με αποτέλεσμα η συμφωνία μεταξύ Grivalia Hospitality και της πλευράς Παπαθεοχάρη να προέβλεπε πως η θυγατρική της εισηγμένης επενδυτικής εταιρίας ακινήτων αναλαμβάνει και την αποπληρωμή «υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων υπέρ ιδιώτη δανειστή, συνολικού ύψους 12.325.000 ευρώ».

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.