ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Ο Δήμος Κορινθίων τιμά τους 29 Αρχαιοκορίνθιους της Κατοχής

Αναθηματικό μνημείο με τα ονόματά τους εγκαινιάζεται στις 14 Σεπτεμβρίου στην Αρχαία Κόρινθο

Ο Δήμος Κορινθίων προχωρά στη δημιουργία αναθηματικού μνημείου για τους 29 Αρχαιοκορίνθιους που συνελήφθησαν από τη Γκεστάπο το 1944 και στάλθηκαν για καταναγκαστικά έργα στην Αυστρία. Το μνημείο θα φέρει τα ονόματά τους και θα τοποθετηθεί στην Αρχαία Κόρινθο.

Οι 29 χωριανοί συνελήφθησαν στα τελευταία χρόνια της Κατοχής και οδηγήθηκαν σε χυτήρια μετάλλων των Ναζί. Παίρνοντας μαζί τους έναν ξύλινο Σταυρό, έκαναν τάμα να τον αφιερώσουν στους Αγίους Αναργύρους, εάν επέστρεφαν ζωντανοί. Στον Σταυρό χάραξαν τα ονόματά τους.

Από τους 29, επέστρεψαν οι 28. Ο Φάνης Κεφάλας δεν γύρισε ποτέ και δεν έγινε γνωστή η τύχη του. Ο Σταυρός παραδόθηκε στην εκκλησία, όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα.

Η απόφαση για το μνημείο ελήφθη με πρωτοβουλία του Δήμου Κορινθίων, ύστερα από αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2025, ανήμερα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, στις 11.30 το πρωί στο παλιό Ηρώο, στην οδό Κυψέλου.

Η κίνηση αυτή αποτελεί ουσιαστική απόδοση τιμής σε ανθρώπους που δοκιμάστηκαν στα πιο σκληρά χρόνια της Κατοχής. Η δημιουργία του μνημείου λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι η συλλογική μνήμη χρειάζεται χώρους για να ζει και να διδάσκει τις επόμενες γενιές. Σημασία θα έχει η φροντίδα του μνημείου στο μέλλον και η καθιέρωση ετήσιας τελετής μνήμης, ώστε η θυσία τους να μην ξεχαστεί.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.