ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Η αντίστροφη ανάγνωση ενός γκάλοπ

Εμφανίστηκε πριν λίγες μέρες ένα γκάλοπ στον δήμο Κορινθίων με πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία, το οποίο διενήργησε το κανάλι Super TV σε συνεργασία με την εταιρεία Opinion Poll. Στο γκάλοπ προέκυψε, κατά την πρώτη ανάγνωση, ένα ικανοποιητικό προβάδισμα για τον Βασίλη Νανόπουλο αφού στην πρόθεση ψήφου φαίνεται να προηγείται με 11 μονάδες περίπου. Το ίδιο εύρημα υπάρχει και στην παράσταση νίκης, με ποσοστά που κυμαίνονται για τον δήμαρχο γύρω στο 37-38%, αρκετά χαμηλά σε σχέση μ’ αυτά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε ένα τέτοιο ερώτημα.

Συμπέρασμα πρώτο λοιπόν: Περίπου οι δύο στους τρεις κατοίκους του δήμου Κορινθίων ΔΕΝ πιστεύουν ότι ο Βασίλης Νανόπουλος θα είναι και πάλι δήμαρχος μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Δεύτερον. Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η αντίστροφη ανάγνωση του γραφήματος έχει να μας δώσει μια ενδιαφέρουσα πληροφορία: Πρώτος δεν είναι ούτε ο Νανόπουλος, ούτε ο Σταυρέλης. Πρώτος είναι ο «δεν έχω αποφασίσει ή δεν γνωρίζω». Με ποσοστό 32,1% δηλαδή ο ένας στους τρεις Κορίνθιους, απαντά ότι δεν έχει αποφασίσει ή δεν γνωρίζει τι θα ψηφίσει. Αυτό υποδεικνύει ένα πολύ ρευστό σκηνικό όπου όλα είναι πιθανά, δεδομένης μάλιστα και της χαμηλής παράστασης νίκης.

Τρίτον. Σε ό,τι αφορά στα προβλήματα του δήμου. Το μεγαλύτερο είναι η καθαριότητα. Με συντριπτικό ποσοστό μάλιστα, που υπερβαίνει το 62%. Αυτό σημαίνει ότι ο Νανόπουλος έχει χάσει το μεγάλο στοίχημα που έθεσε από την αρχή της θητείας του. Ποιος ξεχνάει τις καμπάνιες για την ανακύκλωση, την πανηγυρική εγκατάσταση των κάδων για την ανακύκλωση ρούχων, τις αλλεπάλληλες εκδηλώσεις και όλα αυτά που έγιναν για την προώθηση των καλών πρακτικών διαχείρισης των απορριμμάτων. Απέναντι σε όλα αυτά τα επικοινωνιακά τρικ, από ό,τι φαίνεται η πραγματικότητα στέκεται σκληρή. Οι δημότες πιστεύουν ότι ο δήμος τους δεν είναι καθαρός. Κι αυτό είναι μια αποτυχία, δεδομένου ότι πλέον λειτουργεί η κεντρική διαχείριση την οποία ο δήμος πληρώνει ανελλιπώς, και δεν υπάρχει πρόβλημα απόθεσης.

Σε ό,τι αφορά τα σημαντικότερα έργα. Η αντίστροφη ανάγνωση κι εδώ δίνει ένα στίγμα. Το 22,7% απαντά ότι ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ. Ο ένας στους 4 περίπου. Άρα το όποιο έργο της παρούσας δημοτικής αρχής είναι εν πολλοίς άγνωστο (ή ανύπαρκτο θα έλεγε κάποιος κακόβουλος) στους δημότες. Γνωστότερο φαίνεται να είναι το έργο του οδοφωτισμού, το οποίο όμως θα μπορούσε να πει κάποιος ότι οφείλει την δημοσιότητά του στην αρνητική κριτική που έχει δεχθεί ο δήμαρχος γι’ αυτό. Το έργο στο παραλιακό μέτωπο, στο οποίο η δημοτική αρχή έχει επενδύσει πολλά, δεν το γνωρίζει παρά μόνον ένας στους 8 δημότες. Εδώ πρέπει να πούμε ότι οι περισσότερες από τις αναφορές αυτής της κατηγορίας αφορούν έργα που είναι ακόμη στα χαρτιά, είναι άυλα και ως εκ τούτου δικαιολογείται ο δημότης να μην γνωρίζει.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ερώτηση για την ικανοποίηση των δημοτών από τη δημοτική αρχή σε διάφορους τομείς. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο τομέας ύδρευσης-αποχέτευσης που καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό ικανοποίησης, περιλαμβάνει έργα που είχαν ολοκληρωθεί ή δρομολογηθεί πριν την ανάληψη της παρούσας δημοτικής αρχής. Από την άλλη η δυσαρέσκεια του κόσμου για την καθημερινότητά του και το αστικό ή περιαστικό περιβάλλον σημειώνεται ξεκάθαρα με πολύ υψηλά ποσοστά στην απάντηση «Καθόλου» ή «Λίγο». Τομέας πρασίνου, κατάσταση οδών-πλατείων και καθαριότητα είναι οι τομείς που ο κόσμος θεωρεί ότι η παρούσα δημοτική αρχή δεν τα κατάφερε καλά. Αξίζει να σημειώσουμε και το εξής: Ο τομέας της «Τοπικής Ανάπτυξης/Ανεργίας» που καταγράφει χαμηλές πτήσεις για τον δήμαρχο σε συνάρτηση με τον επίσης χαμηλό «Τουρισμό» δείχνει ότι ο κόσμος δεν θεωρεί ότι η παρούσα δημοτική αρχή είναι ικανή να φέρει την περιπόθητη ανάπτυξη.

Δεν θα σχολιάσω καθόλου τους χαρακτηρισμούς που αφορούν το πρόσωπο του δημάρχου. Θα πω μόνο τούτο: Ο Βασίλης Νανόπουλος προφανώς και είναι έντιμος. Δεν χρειάζεται να γίνει ερώτηση σε ένα γκάλοπ για να το μάθουμε. Έχει χρόνια πορεία στα κοινά, είτε στο Επιμελητήριο, είτε στην Αυτοδιοίκηση και δεν τίθεται εν αμφιβόλω από κανέναν, ούτε από τους αντιπάλους του, η εντιμότητα και η ακεραιότητά του. Κατά τη γνώμη μου και μόνο η ύπαρξη μιας τέτοιας ερώτησης τον προσβάλει βάναυσα.

Εν κατακλείδι θα σημειώσω ότι το συμπέρασμα από την πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα του Super TV και της Opinion Poll είναι ότι στο δήμο Κορινθίων όλα είναι ρευστά και όλα ανοιχτά ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου. Κατά τη γνώμη μου, η δυσαρέσκεια για τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι μεγάλη και ο κόσμος δεν φαίνεται να θέλει να δώσει δεύτερες ευκαιρίες σε κανέναν. Σε καμία περίπτωση τα αποτελέσματα της έρευνας δεν μπορούν να είναι αντικείμενο θριαμβολογίας, πόσω μάλλον δε όταν η θριαμβευτική ανακοίνωση προέρχεται από το Γραφείο Τύπου του ΔΗΜΟΥ, που υπηρετεί το σύνολο της δημοτικής αρχής, αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης, και όχι από το γραφείο τύπου της δημαρχιακής παράταξης.

Λίγο μεγαλύτερη προσοχή, σ’ αυτές τις όχι και τόσο λεπτές αλλά μάλλον ξεκάθαρες, γραμμές και λίγο καλύτερη ανάγνωση των ευρημάτων θα οδηγούσε σε πιο μετρημένες και λογικές αντιδράσεις.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.