ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

Ανεμογεννήτριες στη Ζήρεια: Δυναμική παρέμβαση Σταματόπουλου στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την προστασία και του υδροφόρου ορίζοντα (video)

Δυναμική παρέμβαση έκανε στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος, για το θέμα των ανεμογεννητριών στην Μικρή Ζήρεια. Ο κ. Σταματόπουλος, ο οποίος προτίμησε να βρεθεί ο ίδιος στο Πε.Συ. και να υποστηρίξει τις θέσεις του δήμου Σικυωνίων, μετέφερε την αρνητική εισήγηση της επιτροπής διαβούλευσης και την ομόφωνη αρνητική εισήγηση του Δ.Σ. του δήμου Σικυωνίων.

Όπως τόνισε από την αρχή της τοποθέτησής του ο δήμος Σικυωνίων δεν τάσσεται κατά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αντιθέτως είναι ένας από τους πρώτους σε χρηματοδοτήσεις δήμους στην Ελλάδα που έχουν εντάξει έργα τα οποία περιλαμβάνουν την δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου (Βιολογικός Καθαρισμός) ή μικρών υδροηλεκτρικών έργων (δίκτυο ύδρευσης Στυμφαλία-Κιάτο).

Όμως, όπως σημείωσε, το σημείο που έχει επιλεγεί για την εγκατάστασή τους, που είναι όλη η κορυφογραμμή της Μικρής Ζήρειας, αποτελεί τον φυσικό χώρο από τον οποίο ξεκινά σύμφωνα με τις υδρογεωλογικές μελέτες, η κατείσδυση όλων των υδάτων που καταλήγουν στις πηγές της Δρίζας. Από τις πηγές της Δρίζας όπως είναι γνωστό υδρεύεται η μισή Κορινθία (δήμοι Κορινθίων και Σικυωνίων), αρδεύεται η πεδινή Κορινθία (Βόχα), εμπλουτίζεται η λίμνη Στυμφαλία και υδρεύεται και αρδεύεται ένα κομμάτι της Αργολίδας από τις πηγές του Κεφαλαρίου Άργους.

Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, όπως είπε, επηρεάζει το τοπικό κλίμα και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής υδρογεωλογική μελέτη για να γνωρίζουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στον υδροφόρο ορίζοντα του καρστικού συστήματος της Ζήρειας που τροφοδοτεί τις πηγές της Δρίζας. Επιπλέον, τόνισε ότι στην περιοχή εγκατάσταση υπάρχουν ζώνες προστασίας της χλωρίδας και της πανίδας που θα επηρεαστούν σημαντικά και αρνητικά.

Ο δήμαρχος Σικυωνίων επεσήμανε ότι για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών ο δήμος έχει πάρει δύο ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και έχει καταθέσει τις αντιρρήσεις του με περιβαλλοντικά και νομικά επιχειρήματα στην επιτροπή διαβούλευσης. Κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τις δυο προαναφερόμενες αποφάσεις, καθώς και τις γνωμοδοτήσεις δικηγόρου και ειδικού μελετητή για την υδρολογική κατάσταση της περιοχής και έκλεισε με την βεβαιότητα ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα λάβει υπόψη του τα στοιχεία και θα λάβει αρνητική απόφαση, όπως και τελικά έγινε.

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο με την τοποθέτηση του δημάρχου Σικυωνίων:

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.