ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εγκρίθηκε αιολικό «μαμούθ» στα Γεράνεια

Το έργο στην τελική μορφή του θα είναι ισχύος 298,2 MW και η διάρκεια της άδειας είναι για 25 έτη – Αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία

Το «πράσινο φως» άναψε η ΡΑΑΕΥ για το νέο mega αιολικό project της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων. Το έργο στην τελική μορφή του θα είναι ισχύος 298,2 MW, έναντι 373,8 MW που προέβλεπε η αρχική αίτηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Newmoney.gr, αυτή υποβλήθηκε προς την Αρχή τον Φεβρουάριο του 2023 και αφορούσε τη χορήγηση Βεβαίωσης Παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας Ειδικών Έργων από αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 373,8 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 373,,8 MW στη θέση Συκιές-Πίιντιζα, της Δημοτικής Ενότητας Αγίων Θεοδώρων, Λουτρακίου-Περαχώρας, της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας.

Η εδαφική επικάλυψη

Στην πορεία, όμως, διαπιστώθηκε μέσω του Ηλεκτρονικού Μητρώου, η εδαφική επικάλυψη της παραπάνω αίτησης με άλλες δύο αιτήσεις του ίδιου κύκλου υποβολής.
Ακολούθησε στις 08.01.2024 και 26.03.2024 η υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, σχετικά με τη διευθέτηση της επικάλυψης μεταξύ των αιτήσεων, που αφορούσαν τη μείωση του γηπέδου εγκατάστασης και ισχύος του αιολικού σταθμού.

Παράλληλα, υποβλήθηκαν αντιρρήσεις οι οποίες αναφέρονταν σε θέματα εδαφικής επικάλυψης. Η εξέτασή τους, όμως, ήταν ανεπίκαιρη καθώς επιτεύχθηκε κοινή λύση με την οποία άρθηκε η εδαφική επικάλυψη μεταξύ των αιτήσεων, με μείωση των γηπέδων εγκατάστασης και μικρή μείωση ισχύος των αιολικών σταθμών.

Τι προβλέπει η Βεβαίωση Παραγωγού

Έτσι στις 19 Απριλίου 2024, δηλαδή την περασμένη Παρασκευή, εκδόθηκε από τη ΡΑΑΕΥ η Βεβαίωση Παραγωγού Ειδικών Έργων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 298,2 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 298,2 MW στην παραπάνω θέση. Θα πρόκειται ασφαλώς για μια ιδιαίτερα υψηλή επένδυση και για ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα αιολικών πάρκων στη χώρα.

Με βάση την απόφαση ο σταθμός προβλέπεται να περιλαμβάνει 71 ανεμογεννήτριες (13 και 58) διαμέτρου φτερωτής 115,7 μέτρα.
Στην απόφαση σημειώνεται ότι οι ανεμογεννήτριες του αιολικού πάρκου χωροθετούνται στις Δημοτικές Ενότητες Λουτρακίου – Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων, που έχουν χαρακτηρισθεί ως Περιοχή Αιολικής Καταλληλότητας (ΠΑΚ). Επίσης, ότι ο έλεγχος υπέρβασης της φέρουσας ικανότητας στις ΠΑΚ περιοχές, διενεργείται με κριτήριο τη μη υπέρβαση της μέγιστης επιτρεπόμενης πυκνότητας αιολικών εγκαταστάσεων ανά ΟΤΑ, από την αθροιστική πυκνότητα αιολικών εγκαταστάσεων που αντιστοιχούν στις χορηγηθείσες Βεβαιώσεις ή

Βεβαιώσεις Ειδικών Έργων ή Αδειών Παραγωγής

«Κατ’ εφαρμογή της ανωτέρω πρόβλεψης, λαμβάνοντας υπόψη τα καταχωρημένα και πλέον επικαιροποιημένα στοιχεία που τηρούνται στο Ηλεκτρονικό Μητρώο της ΡΑΕ και στον Γεωπληροφοριακό Χάρτη της ΡΑΕ σχετικά με τις χορηγηθείσες Βεβαιώσεις ή Βεβαιώσεις Ειδικών Έργων ή Αδειών Παραγωγής, των οποίων η θέση εγκατάστασης των ανεμογεννητριών εμπίπτει στα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Λουτρακίου – Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων, διαπιστώνεται ότι η αθροιστική πυκνότητα των αιολικών εγκαταστάσεων δεν υπερβαίνει τη μέγιστη επιτρεπόμενη πυκνότητα των εν λόγω Δημοτικών Ενοτήτων», όπως αναφέρεται.

Τονίζεται επίσης ότι το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο αφορά ειδικό έργο, καθώς εμπίπτει στη περίπτωση συγκροτημάτων συνολικής ισχύος μεγαλύτερης των 150 MW.

Προβλέπεται ακόμη ότι η σύνδεση του έργου θα γίνει μέσω ανεξάρτητης αυτοτελούς Γραμμής Υψηλής Τάσης σε περιοχή με μη κορεσμένο δίκτυο πλησίον του οικισμού Οινόη, στην υφιστάμενη Γραμμή ΚΥΤ Κουμουνδούρου – ΚΥΤ Διστόμου, «με κατάλληλο σχεδιασμό, όπως επακριβώς θα προσδιορισθεί κατά τη χορήγηση της Προσφοράς Σύνδεσης από τον Διαχειριστή του Συστήματος».

Τέλος, η διάρκεια ισχύος της άδειας είναι για 25 έτη (έως 19/4/2049), ενώ η υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης θα εξασφαλιστεί μέσω ιδίων κεφαλαίων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και τραπεζικής χρηματοδότησης.

Στο χάρτη των Γερανείων: 1) με κόκκινο είναι οι εκτάσεις που κάηκαν το 2021, 2)Με κίτρινο είναι οι αιτήσεις που έχουν γίνει για ανεμογεννήτριες ( σε λίγες μέρες θα είναι πράσινο), 3) με πράσινο είναι οι αιτήσεις που έχουν πάρει βεβαίωση παραγωγού, 4) τα μπεζ τετράγωνα είναι οι μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας.»

Αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία

Ήδη καταγράφονται οι πρώτες σθεναρές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία. Η ομάδα στο Facebook «Όχι Ανεμογεννήτριες στα Γεράνεια» γράφει:

«Μια γκρίζα περίοδος έχει ξεκινήσει για τα Γεράνεια Όρη και λέω γκρίζα και όχι μαύρη γιατί θέλω να πιστεύω ότι σε αυτόν τον αγώνα θα είμαστε και πάλι όλοι μαζί. Μπορούμε να νικήσουμε!

Επειδή πολλοί ρωτάτε αν έρχονται οι ανεμογεννήτριες και πότε ξεκινάνε τα έργα; Θέλω να εξηγήσω ότι τίποτα δεν έχει χαθεί, αλλά αν δεν ενωθούμε μπορούν να χαθούν όλα. Κάθε αίτηση που γίνεται από την εταιρεία- επενδυτή προς την ΡΑΕ περνάει στάδια αξιολόγησης αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο.

Στις 19 Απριλίου 2024 πήραν βεβαίωση παραγωγού οι αιτήσεις που ξεκίνησαν να γίνονται στα Γεράνεια ένα μήνα μετά τη πυρκαγιά του 2021 για συνολικά 19 αιολικά <<πάρκα>> 183 ανεμογεννήτριες 200 μέτρων ύψους , από αυτές 47 α/γ στους Αγίους Θεοδώρους με μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας σαν μικρά πυρηνικά εργοστάσια πάνω από τα σπίτια μας . Το αν έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι την βεβαίωση εγκατάσταση και την άδεια λειτουργίας κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει με σιγουριά καθώς έχουμε δει να ξεκινούν έργα με διαδικασίες fast track για λόγους <<εθνικής σημασίας>>.

Η ειρωνεία της τύχης είναι πως στις 19 Απριλίου 2024 ήταν να πραγματοποιηθεί η δίκη για τη θέση Μακρυπλάγι (ραντάρ) που είχε πάρει βεβαίωση παραγωγού το Νοέμβριο του 2022 όπου πήρε αναβολή για τον Ιούνιο. Καλούμε όλους τους πολίτες , συλλόγους και συλλογικότητες να σταθούν δίπλα μας σε αυτόν τον αγώνα . Δεν θα επιτρέψουμε με κανένα τρόπο να καταστραφούν τα Γεράνεια Όρη.

Θα μας βρουν απέναντι τους.

Στο χάρτη των Γερανείων
1) με κόκκινο είναι οι εκτάσεις που κάηκαν το 2021
2)Με κίτρινο είναι οι αιτήσεις που έχουν γίνει για ανεμογεννήτριες ( σε λίγες μέρες θα είναι πράσινο)
3) με πράσινο είναι η αίτησεις που έχουν πάρει βεβαίωση παραγωγού
4) τα μπεζ τετράγωνα είναι οι μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας.»

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.