ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ

Ημερίδα στο Ξυλόκαστρο: Ο θησαυρός του Σπηλαίου Πιτσά ως τοπικός και εθνικός πλούτος

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική επιστημονική ημερίδα διοργανώνεται από τον Δήμο Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης την Κυριακή 26 Μαΐου 2024, στο θέατρο «Άγγελος Σικελιανός» στις 6:00 το απόγευμα. Η ημερίδα αφορά την ανάδειξη του πολιτιστικού θησαυρού του Σπηλαίου του Πιτσά, το οποίο είναι ένα απο σημαντικότερα ιερά του είδους στον Αρχαίο κόσμο.

Η εκδήλωση με τίτλο «Ο θησαυρός του Σπηλαίου Πιτσά ως τοπικός και εθνικός πλούτος» περιλαμβάνει δύο συνεδρίες:

Στην πρώτη συνεδρία που θα ξεκινήσει στις 18:15 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Παλαμάρη «Μία επίσκεψη στην Αρχαϊκή Εποχή, ερμηνεύοντας τους Πίνακες του Πιτσά». Έρευνα-ανάπτυξη θέματος: Σωτηρία Α. Δημοπούλου.

19:15 Διάλεξη με θέμα: «Οι πίνακες του Πιτσά ως τοπικός και εθνικός θησαυρός», εισηγήτρια Σωτηρία Α. Δημοπούλου, πολιτισμολόγος – συγγραφέας.

Δεύτερη Συνεδρία

19:45 Διάλεξη με θέμα: «Η χαμένη τέχνη της αρχαϊκής ελληνικής ζωγραφικής – Αποκαλύπτοντας νέα στοιχεία για τους πίνακες του Πιτσά μέσω ΜΑ-XRF και τεχνικών απεικόνισης», εισηγήτρια Μπρεκουλάκη Χαρίκλεια, Δρ. Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Σορβόννης, κύρια Ερευνήτρια Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών – Βραβευθείσα υπό της Ακαδημίας Αθηνών.

20:05 Διάλεξη – Μουσική Εκδήλωση με θέμα: «Μία μουσική ερμηνεία του Α΄ πίνακα του Πιτσά» από τον Δρ. Νίκο Ξανθούλη, Συνθέτη-Λυριστή-αντεπιστέλλον μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής

20:40 Στρογγυλή Τράπεζα, Συζήτηση

Συντονισμός: Αναστάσιος Λόντος, αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού, Αθλητισμού δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.