Η μειωμένη παραγωγή δεν επηρέασε σημαντικά τις τιμές – Οι παραγωγοί αισιοδοξούν για τη συνέχεια

Η φετινή σεζόν για τα λεμόνια εξελίσσεται με καλύτερους όρους απ’ ό,τι αναμενόταν. Παρά τις απώλειες στην παραγωγή λόγω των παγετών της άνοιξης και των προβλημάτων στην καρπόδεση, η ζήτηση από την αγορά παραμένει ισχυρή, συγκρατώντας τις τιμές σε ικανοποιητικά επίπεδα. Οι πρώτες κοπές της ποικιλίας Ιντερντονάτο έχουν ήδη ξεκινήσει, με τις τιμές παραγωγού να κινούνται γύρω στα 0,85 ευρώ το κιλό για τα συμβατικά και περίπου στο 1 ευρώ για τα βιολογικά λεμόνια.
Στο Ξυλόκαστρο, μία από τις πιο γνωστές περιοχές παραγωγής λεμονιών, η εικόνα είναι αντίστοιχη. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημήτρης Μπούρμπουλας αναφέρει ότι, παρά τη μείωση της παραγωγής, η αγορά απορροφά ικανοποιητικά τα πρώιμα Ιντερντονάτο, γεγονός που διατηρεί την αισιοδοξία των παραγωγών. Η παραγωγός Αικατερίνη Γκινοπούλου σημειώνει πως για δεύτερη χρονιά καταγράφεται χαμηλότερη απόδοση στα δέντρα, ωστόσο οι τιμές λειτουργούν ως αντιστάθμισμα στις απώλειες.
Σε εθνικό επίπεδο, η εικόνα δείχνει μια μικρότερη παραγωγή σε σχέση με πέρυσι, χωρίς όμως να ασκούνται πιέσεις στις τιμές. Αντίθετα, οι διεθνείς εξελίξεις λειτουργούν ευνοϊκά για την ελληνική παραγωγή. Η τουρκική παραγωγή, που αποτελεί βασικό ανταγωνιστή, εκτιμάται ότι θα μειωθεί έως και 60 % στις πρώιμες και 40 % στις όψιμες ποικιλίες, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και καύσωνα.
Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ελληνική λεμονοκαλλιέργεια, που αν διαχειριστεί σωστά την ποιότητα και τη διάθεση του προϊόντος, μπορεί να ενισχύσει τη θέση της στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Με πληροφορίες από το agrotypos.gr
Κατηγορίες:ΑΓΡΟΤΙΚΑ
















