ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ψυχογιός: Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το clawback και την βιωσιμότητα των μικρών διαγνωστικών κέντρων

Τροπολογία για το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί το μνημονιακό μέτρο του clawback, συσσωρεύοντας αβάσταχτα χρέη στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, οδηγώντας πολλά μικρά και μεσαία σε κλείσιμο και υποθηκεύοντας τη βιωσιμότητα όσων συνεχίζουν μετά κόπων και βασάνων τη λειτουργία τους, κατέθεσε ο Βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.

H τροπολογία προβλέπει ένα μεταβατικό στάδιο αισθητής μείωσης του clawback των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικών κέντρων κατά το οποίο αυτό διαμορφώνεται στο 0% επί ετήσιων υποβολών προς τον ΕΟΠΥΥ έως 150.000 ευρώ, στο 5% επί ετήσιων υποβολών προς τον ΕΟΠΥΥ από 150.001 ως 250.000, στο 10% επί ετήσιων υποβολών προς τον ΕΟΠΥΥ από 250.001 ως 350.000 ευρώ και στο 15% από 350.001 ευρώ και πάνω.

Ταυτόχρονα, με την τροπολογία αναγνωρίζεται ότι η μοναδική και μακράς πνοής λύση διευθέτησης των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει το clawback είναι η κατάργησή του και η θέσπιση και εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση της στρέβλωσης της προκλητής ζήτησης λόγω υπερσυνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων.

Από την πρώτη στιγμή – και στην Κορινθία – σταθήκαμε στο πλευρό των εργαστηριακών γιατρών και των μικρών και μεσαίων ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά ζητήματα βιωσιμότητας. Αναδείξαμε με Ερωτήσεις και παρεμβάσεις στη Βουλή το ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα, που μας έχει θέσει πολλάκις και ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας, ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα.

Στεκόμαστε στο πλευρό αυτών που πλήττονται και τις κινητοποιήσεις τους, τους εργαζόμενούς τους, αλλά και τους πολίτες που, καταρχάς, με την απαξίωση του ΕΣΥ και τώρα και των μικρών ιατρικών εργαστηρίων βλέπουν ένα βασικό τους δικαίωμα να ξηλώνεται.Γιατί η Υγεία είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να είναι προσβάσιμο για όλους/ες!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.