ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κατοχυρώθηκε με Π.Ν.Π. η απαλλαγή δημοτικών τελών για τις πληγείσες επιχειρήσεις

Αρκεί να επιβεβαιωθεί με μια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου

Λέγαμε πριν λίγες μέρες ότι η πρόταση του προέδρου του Επιμελητηρίου Κορινθίας για την απαλλαγή των επιχειρήσεων από τα δημοτικά τέλη ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της νομοθεσίας χρειαζόταν νέα νομοθετική απόφαση.

Και να, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει την απαλλαγή των επιχειρήσεων από δημοτικά τέλη κατά το διάστημα που υποχρεωτικά έχει ανασταλεί η λειτουργία τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 68 Α΄ στο άρθρο και στις παραγράφους 8 και 9 προβλέπεται πως:

  1. Οι επιχειρήσεις που έχουν περιορίσει ή διακόψει υποχρεωτικά τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων του κορωνοϊού και δεν κάνουν χρήση των κοινόχρηστων χώρων ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ από τα τέλη για το διάστημα που διαρκούν οι περιορισμοί.
  2. Επίσης, οι ανωτέρω επιχειρήσεις ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ και από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού επίσης για το διάστημα που διαρκούν οι περιορισμοί.

Επίσης η ΠΝΠ προβλέπει ότι αν έχουν καταβληθεί τέλη για το διάστημα απαλλαγής συμψηφίζονται με μελλοντικές καταβολές, όταν αρθούν τα μέτρα.

Από πότε ισχύει η απαλλαγή;

Η απαλλαγή ισχύει από την ημέρα που επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα, δηλαδή από τη μέρα που δημοσιεύτηκε η υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας των εν λόγω επιχειρήσεων. Όμως για να ισχύσει το ευεργετικό μέτρο πρέπει να παρθεί απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου.

Επομένως οι δημοτικές αρχές πρέπει να θέσουν σε άμεση προτεραιότητα τη λήψη απόφασης από τα δημοτικά συμβούλια, ώστε να ανακουφιστούν οικονομικά οι πληγείσες από την καραντίνα επιχειρήσεις.

Οφείλουμε βέβαια εδώ να σημειώσουμε και την τεράστια απώλεια εσόδων για τους δήμους, γεγονός που θα κλονίσει σημαντικά τα οικονομικά θεμέλια των ΟΤΑ οι οποίοι από το 2010 και μετά έχουν επωμιστεί δυσβάσταχτο φορτίο για την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών σε πολυεπίπεδους ρόλους με ταυτόχρονη μείωση των πόρων τους.

Σ’ αυτή τη φάση λοιπόν η κεντρική διοίκηση οφείλει να υποστηρίξει ενεργά με ισχυρούς οικονομικούς πόρους τους δήμους ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.