ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

14 Μαΐου 1900: Γιγάντια αγάλματα και η κρήνη Γλαύκη στο φως του ήλιου μετά από χιλιάδες χρόνια στην Αρχαία Κόρινθο

Η σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών – Τι έγραψε ο Τύπος της εποχής – Οι προσδοκίες για την ανακάλυψη της οδού Λεχαίου

Από το 1896 η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών εργάζεται πυρετωδώς στην Αρχαία Κόρινθο, φέρνοντας στο φως όλο τον πλούτο της αρχαίας πόλης. Οι ανακαλύψεις διαδέχονται η μία μετά την άλλη, συναρπάζοντας τους αρχαιολόγους και προκαλώντας δέος στους κατοίκους της περιοχής που ανακαλύπτουν το παρελθόν του τόπου τους, αλλά και σε όλο τον κόσμο που θαυμάζει για άλλη μια φορά την «Αφνειό Κόρινθο».

Εργάτες ανασκαφής μπροστά στις νέες ανακαλύψεις.
Από το χώμα έχει ξεπροβάλλει το βάθρο ενός αγάλματος.

Στις 14 Μαΐου 1900 το φως της δημοσιότητας βλέπουν οι νέες καταπληκτικές ανακαλύψεις στην Αρχαία Κόρινθο. Οι εφημερίδες βοούν για τις ανασκαφές που αποκάλυψαν μια νέα κρήνη πλήρως διατηρημένη, αλλά και κολοσσιαία αγάλματα.

Η εφημερίδα Πρωΐα της 14ης Μαΐου 1900, έχει αναλυτικό ρεπορτάζ, το οποίο αναφέρεται στην επίσκεψη του Εφόρου Αρχαιοτήτων κ. Καββαδία στην Αγορά της Αρχαίας Κορίνθου και στα νέα ευρήματα τα οποία μελέτησε:

«Ανεκαλύφθη και ετέρα κρήνη» γράφει η Πρωΐα, «εν τη Αγορά κειμένη. Η κρήνη αύτη την οποίαν μνημονεύει ο Παυσανίας» συνεχίζει η εφημερίδα παραθέτοντας τις πληροφορίες του Καββαδία «σώζεται ολόκληρος και εντελώς άθικτος ως υπήρχε και εν τη αρχαιότητι. Είναι δε υπό την έποψιν ταύτην σπουδαιότατον και μοναδικόν εν Ελλάδι μνημείον. Είναι ωκοδομημένη εντός του βράχου και έχει σχήμα τετραγωνικού σπηλαίου, ούτινος αι παρειαί είνε επενδεδυμέναι δια πωρίνων λίθων κατά το ισοδομικόν σύστημα, στύλοι δε τετράγωνοι εκ του βράχου αυτού περιγεγλυμμένοι υποβαστάζουσι την οροφήν. Κατέρχεταί τις ει την κρήνην δια κλίμακος εκ δέκα περίπου βαθμίδων και ευρίσκεται εις αυτό το έδαφος όθεν ηντλείτο το ύδωρ».

Η περιγραφή συνεχίζεται λεπτομερής και η εφημερίδα εξηγεί στους αναγνώστες της ότι το νερό στην κρήνη διοχετευόταν με δύο χάλκινους σωλήνες και μέσω αυτών εξέρρεε δια δύο λεοντοκεφαλών επίσης χάλκινων. Πάνω στις λεοντοκεφαλές σώζονται άθικτες ακόμη και οι κοιλότητες στις οποίες οι αρχαίοι Κορίνθιοι απέθεταν τις υδρίες τους για να τις γεμίσουν με νερό, σημειώνει το ρεπορτάζ.

Η κολοσσιαία κεφαλή της Αριάδνης

Η εφημερίδα Πρωΐα συνεχίζει την περιγραφή των αξιοθαύμαστων ευρημάτων και αναφέρεται σε ένα μεγάλο ανάγλυφο σύμπλεγμα με δύο μαινάδες χορεύτριες, αλλά και μια κολοσσιαία κεφαλή που αποδίδεται στην Αριάδνη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων το ανάγλυφο των μαινάδων κοσμούσε τη βάση του συμπλέγματος του Διονύσου και της Αριάδνης.

Το κολοσσιαίο κεφάλι της Αριάδνης και οι σημειώσεις των αρχαιολόγων
της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών για την ανακάλυψη.

Όμως λίγες μέρες πριν έχουν βρεθεί, όπως μας μεταφέρει το ανωτέρω ρεπορτάζ, άλλα δύο τεράστια αγάλματα, τα οποία υποβάσταζαν την στέγη περιφερειακού οικοδομήματος, κοντά στο ναό του Απόλλωνα. Από το οικοδόμημα βρέθηκε επίσης ο θριγκός, η στέγη και η πλάκα που κάλυπτε τη στέγη, όλα μαρμάρινα. Στα φατνώματα της στέγης εικονίζονται σε ανάγλυφες προτομές ο ήλιος και η σελήνη αλλά και ρόδακας.

Το ρεπορτάζ κλείνει μη παραλείποντας να αναφέρει ότι απομένει μεγάλο τμήμα της αρχαίας πόλης να ανασκαφεί, ενώ αναμένεται σύμφωνα με τον Έφορο Καββαδία η ανακάλυψη και ανασκαφή της μεγάλης οδού που οδηγούσε στο λιμάνι (σ.σ. σημερινή οδός Λεχαίου), στην οποία εκτιμάται ότι υπάρχουν «πλείστα ιερά και αγάλματα», έτσι ώστε «η Κόρινθος, κατά τη γνώμην του κ. Καββαδία, θ’ αποβή εκ των σπουδαιοτέρων αρχαιολογικών τόπων της Ελλάδος».

Την ίδια ελπίδα και προσδοκία εκφράζει και το ρεπορτάζ της εφημερίδας Σκρίπ, της 14ης Μαΐου, το οποίο αφού αναφέρεται διεξοδικά στα ανωτέρω ευρήματα σημειώνει πως οι ανασκαφές θα διακοπούν για λίγες μέρες και θα συνεχιστούν «στο υπόλοιπο του λόφου μέρος». Εκεί «υπάρχει ελπίς να ανευρεθή η ιερά οδός η άγουσα εις τον λιμένα, οπότε θα έλθωσιν εις φως αρχαιότητες μεγάλης τέχνης και αξίας».

Το Σκριπ δεν παραλείπει στο τέλος του άρθρου να ενημερώσει ότι το υπουργείο Παιδείας έστειλε επιπλέον εργάτες στην Αρχαία Κόρινθο για να υποστηρίξουν το έργο της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, να βοηθήσουν στη μεταφορά και αποθήκευση των αγαλμάτων.

Πηγές:

  • Αρχείο Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών
  • Αρχείο Εφημερίδων της Ελληνικής Βουλής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.