ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Πλήρης ημερών έφυγε ο Πέτρος Τσιούγκος

«Αν δεν γράφω, είναι σαν να µην υπήρξα ποτέ. Αν δεν διαβάζω, είναι σαν να µη ζω», έλεγε ο χαρισματικός συγγραφέας με την πληθωρική προσωπικότητα

Ταξίδεψε, πλήρης ημερών, για τη γειτονιά των αγγέλων ο χαρισματικός συγγραφέας από το Ελληνοχώρι Πέτρος Κ. Τσιούγκος. Ο αειθαλής γέροντας με την πληθωρική προσωπικότητα είχε συγγράψει έξι βιβλία και είχε ασχοληθεί εκτεταμένα με την ιστορία του χωριού του, του Ελληνοχωρίου και είχε καταρτίσει πλήρη γενεαλογικά δέντρα όλων των οικογενειών.

Μάλιστα, το καλοκαίρι του 2019 η Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων οργάνωσε σε συνεργασία µε το δήµο Βέλου-Βόχας και το ΝΠΔΔ Ανέλιξη εκδήλωση στην οποία τιµήθηκε ο 94χρονος, τότε, Πέτρος Τσιούγκος, ως ο γηραιότερος, εν ενεργεία, συγγραφέας της Κορινθίας. Για τον συγγραφέα είχαν μιλήσει ο πρόεδρος του Ελληνοχωρίου Χρήστος Μαρούσης ο πρόεδρος και τα µέλη της Εταιρείας Κορίνθιων Συγγραφέων κατά σειρά, Γιάννης Μπάρτζης, Σωτήρης Κοκκωνάκης και Ελένη Κυριακοπούλου.

Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεµάτη από κόσµο, όχι µόνο από το Ελληνοχώρι, ο οποίος είχε προσέλθει για να τιµήσει τον Πέτρο Τσιούγκο και το έργο του. Στους  παρευρισκόμενους παρουσιάστηκαν και τα γενεολογικά δέντρα του χωριού, τυπωμένα και αναρτημένα στους τοίχους της αίθουσας που φιλοξένησε την εκδήλωση, τα οποία είχε επιµεληθεί ο Πέτρος και τα οποία όπως είπαμε, καλύπτουν το σύνολο της ιστορίας του Ελληνοχωρίου.

Έχει αξία να δούμε πώς περιέγραφε ο ίδιος τον εαυτό του στον πρόλογο της Β΄ έκδοσης του βιβλίου του «ΕΛΛΗΝΟΧΩΡΙ, Αφιέρωμα στις ρίζες μας 1779-2016», σκιαγραφώντας παράλληλα τις απόψεις και τις σκέψεις του για τη ζωή γενικότερα!

«Γεννήθηκα την 24/2/1925 στο Ελληνοχώρι Κορινθίας, από Χριστιανούς ορθόδοξους Έλληνες γονείς, τον Κωνσταντίνο και την Φωτεινή.

Τελείωσα το Δημοτικό σχολείο του χωριού μας και ασχολήθηκα με τη γεωργία. Τα λίγα πνευματικά μου εφόδια τα απέκτησα διαβάζοντας την Παλαιά και Καινή Διαθήκη, βιβλία Αρχαίων Ελλήνων Ιστορικών Ξενοφώντα, Στράβωνα, Παυσανία και λογοτεχνικά. Έτσι μπόρεσα, όχι μόνο να διατηρήσω τις γνώσεις που απέκτησα στο Δημοτικό σχολείο αλλά να αποκτήσω και άλλες περισσότερες. Είμαι λοιπόν ένας αυτοδίδακτος. Μη σας φαίνεται παράξενο.

Ο άνθρωπος ότι δεν θέλει, δεν κάνει. Όπου υπάρχει ένα θέλω, υπάρχει ένας δρόμος, (λέει μια παροιμία). Είχα εγώ την θέληση και βρήκα το δρόμο μόνος μου.

Αξιοποιώντας τις γνώσεις μου, έγραψα (6) βιβλία τα οποία εκτυπώθηκαν και κυκλοφόρησαν από το 2000. Σήμερα σας παρουσιάζω σε 2η έκδοση «ΕΛΛΗΝΟΧΩΡΙ, Αφιέρωμα στις ρίζες μας 1779-2016».

Το βιβλίο έχει 57 οικογενειακά δέντρα, 106 μόνιμες κατοικίες, 20 εξοχικές κατοικίες και αποτελείται από   120 σελίδες. Στις σελίδες του περιλαμβάνονται 972 εν ζωή κάτοικοι, μόνιμοι ή περιστασιακοί του χωριού μας.

Το βιβλίο μου «ΕΛΛΗΝΟΧΩΡΙ, Αφιέρωμα στις ρίζες μας 1779-2016», συνεχίζει «είναι η 2η έκδοση. Ένα έργο μου, αγάπης και κατάθεση ψυχής, δώρο στους προγόνους μου, στους σημερινούς και μελλοντικούς κατοίκους, που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε σε αυτό το πανοραμικό πανέμορφο τόπο, το ΕΛΛΗΝΟΧΩΡΙ.

Δεύτερον, το βιβλίο μου παράδειγμα ήθους και ευγένεια ψυχής στέλνοντας πολύτιμο μήνυμα στους νεότερους, για το χρέος τους απέναντι στο χωριό τους. Την 2η έκδοση την έγραψα από τις 24-2-2014, βαδίζοντας τα 91. Δίνω την ευχή στα εγγόνια μου Πέτρο και Σωτήρη να το επανεκδώσουν το 2036 με τη συνεργασία του προέδρου της κοινότητας και του Πολιτιστικού Συλλόγου. Πρέπει να επανεκδίδετε κάθε 20 χρόνια όσο υπάρχει ζωή στο χωριό μας.

Η 1η έκδοση του το 2000 έως 16/3/2001 ήταν σε εμένανε πολύ κουραστική έως βασανιστική. Να βρω τους προγόνους μου γεννηθέντες και αποβιώσαντες από το 1779. Τους μετανάστες από το 1908 στην Αμερική, Καναδά, Αυστραλία και τους νεότερους μετανάστες 1950-1960 σε Αμερική, Αυστραλία, Καναδά και Ευρώπη, αυτούς και τα μέλη οικογενειών τους.

Η 2η έκδοση δεν με βασάνισε μόνο με κούρασε, γιατί πήρα από το αρμόδιο γραφείο του Δήμου μας τους αποβιώσαντες, τους γεννηθέντες, βαπτισθέντες, στεφανωθέντες και τις άδειες ανεγέρσεως νέων οικιών.

Ευχαριστώ τους ΧΟΡΗΓΟΥΣ που μου έδωσαν κουράγιο να το τελειώσω.

«Αν δεν γράφω, είναι σαν να μην υπήρξα ποτέ
Αν δεν διαβάζω, είναι σαν να μη ζω»,καταλήγει.

Καλό ταξίδι κ. Πέτρο και σε ευχαριστούμε για όλα!

1 replies »

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.