ΑΠΟΨΕΙΣ

Νοσοκομείο Κορίνθου: Με σύστημα αρνητικής πίεσης εξοπλίστηκε η ΜΕΘ

Ξεκαθάρισε το τοπίο ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γρηγόρης Καρπούζης στη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που έδωσε – Πλήρως εξοπλισμένη, ασφαλής και λειτουργική η ΜΕΘ νοσηλεύει διασωληνωμένους δύο συνανθρώπους μας από Βόλο και Καρπενήσι

Μια πλήρη και αναλυτική περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στο Νοσοκομείο Κορίνθου έδωσε ο διοικητής Γρηγόρης Καρπούζης, ο οποίος με ειδική άδεια, όπως εξήγησε, παραχώρησε συνέντευξη τύπου για να διαλύσει κάθε ίχνος φήμης ή αμφιβολίας για τη λειτουργία του Ιδρύματος.

«Μας έτυχε ο κλήρος της πανδημίας», σημείωσε στην αρχή της ενημέρωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε με Skype μετά τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν για την επισφάλεια της δια ζώσης παρουσίας των ΜΜΕ στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.

Ο Διοικητής δεν παρέλειψε να εκφράσει για μια εισέτι φορά τις ευχαριστίες του προς τους χορηγούς του Νοσοκομείου που στήριξαν την υγειονομική μονάδα του νομού μας και την βοήθησαν να εξοπλιστεί τεχνολογικά ώστε να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο της, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο κ. Καρπούζης εξήγησε ότι το Νοσοκομείο Κορίνθου, το οποίο, αφενός, είναι υποχρεωμένο να εφημερεύει 365 μέρες και νύχτες το χρόνο, ως επαρχιακό νοσοκομείο, αφετέρου η γειτνίασή του με την Αττική το καθιστά γρήγορο και εύκολο προορισμό και λύση βοηθείας, έχει ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις και τα κελεύσματα των δύσκολων ημερών της πανδημίας που διανύουμε.

Αυτή τη στιγμή εξήγησε ο διοικητής υπάρχει επάρκεια νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, αφού ενισχύθηκε σημαντικά ο αριθμός των εργαζομένων (περί τα 70 άτομα προστέθηκαν στο ανθρώπινο δυναμικό) ενώ κάποιες κενές θέσεις που υπήρχαν στην Παθολογική, πληρώθηκαν και αναμένεται να συμπληρωθούν πλήρως το προσεχές 15νθημερο με την προσθήκη μιας ακόμη Παθολόγου.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κορίνθου κ. Γρηγόρης Καρπούζης στη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου.

Επιπλέον, από τα Κέντρα Υγείας του Νομού, προστέθηκαν στο ιατρικό δυναμικό του Τμήματος έκτακτων περιστατικών ακόμη 16 γιατροί που καλύπτουν τις ανάγκες περίθαλψης των ασθενών και των εκτάκτων συμβάντων.

Ο κ. Καρπούζης θύμισε ότι όπως σε όλα τα Νοσοκομεία της Ελλάδας και στην πρώτη καραντίνα την Άνοιξη, έτσι και τώρα έχει ανασταλεί το -80% των τακτικών χειρουργείων και κατά 50% έχει ανασταλεί η λειτουργία των Τακτικών Ιατρείων, ωστόσο, όλες οι κλινικές λειτουργούν, ενώ υπάρχουν κλινικές, που δουλεύουν πλήρως όπως για παράδειγμα η Παθολογική Κλινική.

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και τα περιστατικά Covid-19

Όπως εξήγησε, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κορίνθου, αυτή τη στιγμή στο ίδρυμα νοσηλεύονται 18 ασθενείς ως επιβεβαιωμένα περιστατικά covid-19 και άλλοι 10 ως ύποπτα, υπό την εποπτεία πάντα της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ο κ. Καρπούζης αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα της λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου ως ΜΕΘ για περιστατικά Covid-19 κυρίως μετά τις αντιδράσεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τόσο από τον Δ/ντή της Μαιευτικής Κλινικής κ. Νίκο Καμπά, όσο και από εργαζόμενη στο Νοσοκομείο.

Όπως εξήγησε, η ΜΕΘ όπως ήταν λειτουργούσε για σχεδόν δύο δεκαετίες χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα και χωρίς ούτε καν υποψία επιμόλυνσης, παρόλα αυτά, όταν συζητήθηκε ότι μπορεί να υποδεχθεί ασθενείς με κορωνοϊό, τόσο ο ίδιος όσο και οι εξιδεικευμένοι γιατροί επικοινώνησαν με την κ. Κοτανίδου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός για να πάρουν οδηγίες προκειμένου για την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των ασθενών.

Η κ. Κοτανίδου τους εξήγησε ότι η ΜΕΘ μπορεί να υποδεχθεί περιστατικά κορωνοϊού χωρίς να χρειαστεί να εγκατασταθεί σύστημα αρνητικής πίεσης, παρά μόνο με καλό αερισμό των χώρων, ανοιχτά παράθυρα κλπ, όπως συμβαίνει και σε δύο κλινικές του Ευαγγελισμού.

Ωστόσο, το νοσοκομείο προχώρησε στην εγκατάσταση συστήματος αρνητικής πίεσης και από την προηγούμενη εβδομάδα η ΜΕΘ λειτουργεί με αυτές τις προδιαγραφές.

Όσον αφορά δε στο θέμα που ανακίνησε ο Δ/ντής της Μαιευτικής περί γειτνίασης της Κλινικής του με τη ΜΕΘ και αυτό αντιμετωπίστηκε όπως εξήγησε ο κ. Καρπούζης με τη μεταφορά της Μαιευτικής σε άλλο σημείο του κτηρίου. Η μεταφορά ικανοποίησε πλήρως τον Δ/ντή Νίκο Καμπά ο οποίος ευχαρίστησε δημόσια τη διοίκηση για αυτή την ενέργεια.

Παράλληλα, το προσωπικό μετείχε σε εξ’αποστάσεως και μέσω τηλεδιάσκεψης ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια για την αντιμετώπιση των περιστατικών κορωνοϊού.

Αυτή τη στιγμή είπε, η ΜΕΘ είναι δυναμικότητας 5 κλινών και μπορεί να φτάσει στις 7 εφόσον χρειαστεί και ήδη νοσηλεύονται ένα άτομο από Βόλο και ένα άτομο από το Καρπενήσι, διασωληνωμένοι ασθενείς κορωνοϊού. Εξήγησε δε, ότι ανέκαθεν η διαχείριση των περιστατικών και των εισαγωγών στη ΜΕΘ γίνεται κεντρικά από το ΕΚΑΒ.

«Έφερναν και φέρνουν περιστατικά από όλη την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου επανέλαβε πολλές φορές ότι όσα έχουν επιτευχθεί στο Νοσοκομείο αποτελούν προϊόν της υπερπροσπάθειας του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού αλλά και όλου του ανθρώπινου δυναμικού του Ιδρύματος.

Τέλος, με αυστηρό ύφος σημείωσε ότι κάποιοι, αποσπασματικά, ίσως θέλουν να κατηγορήσουν το Νοσοκομείο βασιζόμενοι στις απόψεις ατόμων που δεν εργάζονται ούτε στη ΜΕΘ ούτε άμεσο περιβάλλον των Κλινικών παρά σε παραρτήματα που μπορεί να απέχουν και 10 χλμ από την «καρδιά» του Ιδρύματος.

Αναβαθμίσεις και επικείμενες χρηματοδοτήσεις

Όσον αφορά στον εξοπλισμό του Νοσοκομείου ο κ. Καρπούζης είπε ότι πρόσφατα εγκρίθηκε χρηματοδότηση 850.000€ από το ΕΣΠΑ για την αντικατάσταση του εξοπλισμού του Νοσοκομείου, ενώ επίκειται ένταξη νέου έργου ύψους 4 εκατ. ευρώ σε πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης που θα αλλάξει πλήρως και ουσιαστικά την εικόνα του νοσοκομείου, όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, ο Διοικητής του Νοσοκομείου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δωρεά του συστήματος PCR, με το οποίο γίνεται μοριακός έλεγχος στα «ύποπτα» δείγματα κορωνοϊού για να διαπιστωθεί αν είναι θετικά ή όχι και το οποίο έχουν ελάχιστα νοσοκομεία της επαρχίας.

Ο κ. Καρπούζης έκλεισε τη συνέντευξη τύπου ευχαριστώντας τα ΜΜΕ που ανταποκρίθηκαν σε αυτή και ευχόμενος να επαναληφθεί στο μέλλον με ανακοινώσεις ευχάριστων νέων!

1 reply »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.