ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Στην Βουλή το θέμα της λειψυδρίας στο Ζευγολατιό

Μετά από επιστολή των Βοχαϊτών εκλεγμένων εκπροσώπων στην Ν.Ε. Κορινθίας, Ελευθερίας Παπαλέκα, Παναγιώτη Δαληβίγκα και Θανάση Περαχωρίτη ο Ανδρέας Πουλάς κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή για την έλλειψη νερού στην έδρα του δήμου Βέλου-Βόχας

Παρέμβαση στην Βουλή έκανε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το πολύ σοβαρό ζήτημα της έλλειψης νερού στην Κοινότητα Ζευγολατιού. Μετά από επιστολές και γραπτές ενημερώσεις προς την Νομαρχιακή Επιτροπής Κορινθίας των μελών της (Ελευθερία Παπαλέκα, Παναγιώτης Δαληβίγκας και Θανάσης Περαχωρίτης) που κατοικούν στην Βόχα, το πρόβλημα της έλλειψης νερού στο Ζευγολατιό μέσω του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Αργολίδας Ανδρέα Πουλά, έφτασε στην Βουλή. Συγκεκριμένα ο κ. Πουλάς κατέθεσε ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς ζητώντας απαντήσεις και ενημέρωση για τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του ο νέος γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κορινθίας, Θάνος Θεοχάρης ήταν κατηγορηματικός ως προς το ενδιαφέρον του κόμματός του και την εποπτεία του θέματος στο μέλλον, σημειώνοντας: «τονίζουμε ότι το μόνο που μας απασχολεί είναι να ξανατρέξει τώρα νερό στις βρύσες των κατοίκων και στα χωράφια των αγροτών. Όσο κωλυσιεργούν οι αρμόδιοι τόσο θα εντατικοποιούμε τις δράσεις μας για το συγκεκριμένο ζήτημα».

Πριν σας παραθέσουμε το πλήρες κείμενο της ερώτησης Πουλά στην Βουλή για το μείζον θέμα που έχει ανακύψει στην έδρα του δήμου Βέλου-Βόχας, πρέπει να σημειώσουμε ότι η κίνηση των τριών μελών της ΝΕ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κορινθίας καθώς και η τάχιστη ανταπόκριση του βουλευτή Ανδρέα Πουλά είναι άξια συγχαρητηρίων καθώς θέτει το ζήτημα στην πραγματική του βάση και το πρόβλημα στις ευρείες διαστάσεις που έχει.

Γιατί το ζήτημα της υδροδότησης του Ζευγολατιού και της κάλυψης των αναγκών σε ύδρευση και κυρίως σε άρδευση σε μία κρίσιμη καλλιεργητικά στιγμή, είναι ένα θέμα που υπερβαίνει τα στενά όρια της κοινότητας. Ο υδροφόρος ορίζοντας έχει στερέψει, η κατάσταση είναι δραματική και το φράγμα του Ασωπού που υποτίθεται ότι έπρεπε να είναι έτοιμο, έχει καταντήσει ένα φαραωνικό έργο με χαρακτηριστικά «γεφυριού της Άρτας». Συνεπώς, η παρέμβαση της Πολιτείας είναι απαραίτητη και αναγκαία για να λυθεί ένα πρόβλημα που σαφώς υπερβαίνει τα στενά όρια δύο όμορων δήμων, τις όποιες δικαστικές διαμάχες βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και τις αποφάσεις των αιρετών.

Η παρέμβαση της Πολιτείας είναι απολύτως αναγκαία για να λυθεί ένα πρόβλημα που αν αφεθεί στην τύχη του μπορεί να επιφέρει τραγικές συνέπειες στην κοινωνία και αγροτικό εισόδημα.

Αναλυτικά η ερώτηση του Ανδρέα Πουλά:

Προς τους Υπουργούς:

1. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά

2. Εσωτερικών, κ. Μ. Βορίδης

3. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκα

Θέμα: Έντονο πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης στο Ζευγολατιό Κορινθίας του Δήμου Βέλου-Βόχας

Έντονα προβλήματα ύδρευσης – άρδευσης παρατηρούνται στην Κορινθία λόγω έλλειψης νερού, ιδίως τις χρονιές που δεν υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα προβλήματα αυτά είναι χρόνια και ιδιαίτερα έντονα στο Ζευγολατιό Κορινθίας, έδρα του Δήμου Βέλου-Βόχας με περίπου 6.000 κατοίκους. Το χωριό υδρεύεται και αρδεύεται με γεωτρήσεις μεγάλης σκληρότητας. Εφέτος ήταν εμφανές ότι λόγω της λειψυδρίας δεν θα υπήρχε επάρκεια ύδατος για την κάλυψη των αναγκών άρδευσης των καλλιεργειών (οπωροφόρα δένδρα και αμπέλια) και της ύδρευσης των σπιτιών. Η λειτουργία του φράγματος Ασωπού που θα έδινε λύση στο πρόβλημα είναι ακόμα στον αέρα, παρά την χρηματοδοτημένη μελέτη από το 2001 και τα πολλαπλά εγκαίνια που έχουν γίνει. Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν επίσης οι Κοινότητες Καλεντζίου, Βοχαϊκού και Κοκκωνίου.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες οι κάτοικοι του Ζευγολατιού δεν έχουν νερό ούτε στις βρύσες των σπιτιών τους και έχουν ξοδέψει εκατοντάδες ευρώ για δεξαμενές, πιεστικά και μηχανές μετάγγισης νερού. Όσον αφορά τις καλλιέργειες, οι παραγωγοί εξαγώγιμων προϊόντων θα αναγκαστούν να τις εγκαταλείψουν λόγω έλλειψης νερού με κίνδυνο να χαθεί εκτός από την έτοιμη σχεδόν συγκομιδή και το φυτικό κεφάλαιο.

Την Τετάρτη 29/6/2022 οι κ.κ. Νανόπουλος και Παπακυριάκος Δήμαρχοι Κορινθίων και Βέλου – Βόχας ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση ότι απαιτείται η κατασκευή νέου δικτύου μήκους 3 χλμ για να μεταφερθεί νερό μεταξύ των δύο Δήμων όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, καθώς το υπάρχον δίκτυο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες εξαιτίας “παράνομων παρεμβάσεων” σε αυτό. Ο συγκεκριμένος λόγος ήταν η αιτία για να παγώσει η αποστολή νερού, σύμφωνα με τους ίδιους. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες κάτοικοι, αγρότες και επιχειρήσεις και να μείνουν χωρίς το βασικό αγαθό του νερού μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι το πρόβλημα στο Ζευγολατιό Κορινθίας είναι χρόνιο ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την άμεση και ποιες για την μόνιμη επίλυση του; Πότε θα ξανατρέξει νερό στις βρύσες των κατοίκων;

2. Πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στο Φράγμα του Ασωπού και ποιες ανάγκες ύδρευσης – άρδευσης θα καλύψει άμεσα στην ΠΕ Κορινθίας. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του;

3. Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η δημιουργία μικρών, μεσαίων και μεγάλων φραγμάτων – υδροσυλλεκτών στην Κορινθία; Αν ναι ποιος ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους;

4. Σκοπεύετε να αποζημιώσετε τους κατοίκους και τους αγρότες τις περιοχής για τις δαπάνες και τις καταστροφές στις καλλιέργειες εξαιτίας του προβλήματος έλλειψης νερού;

Α.Π: 6205/4/7/2022Ο ερωτών βουλευτήςΑνδρέας Πουλάς»

Ρεπορτάζ: Περσεφόνη Αλεξοπούλου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.