ΑΠΟΨΕΙΣ

“Οικογενειακές υποθέσεις”

Στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου και την παρουσίαση του συνδυασµού του ο υποψήφιος δήµαρχος Σικυωνίων Δηµ. Πιστεύος παρουσίασε πολλές φορές άτοµα της ίδιας οικογένειας, ως υποψηφίους σε διαφορετικές θέσεις.

Αµήχανος και παγωµένος εµφανίστηκε ο υποψήφιος δήµαρχος Σικυωνίων Δηµήτρης Πιστεύος στην πρώτη του προεκλογική οµιλία στα εγκαίνια του Εκλογικού του Κέντρου και στην παρουσίαση του συνδυασµού του που έλαβε χώρα την Παρασκευή 22 Σεπτεµβρίου, το βράδυ στο Κιάτο. Οι φιλότιµες προσπάθειες των υποστηρικτών του µε κόρνες, καπνογόνα και φωτοβολίδες προσπάθησαν και πέτυχαν ως ένα βαθµό να δώσουν παλµό στην συγκέντρωση, αλλά δεν κατάφεραν να “ζεστάνουν” τον υποψήφιο δήµαρχο.

Βέβαια, λαµβάνοντας υπόψη ότι το σύνολο του συνδυασµού του αποτελεί λίγο έως πολύ “οικογενειακές υποθέσεις” µεταξύ Σικυώνας, Στυµφαλίας και Φενεού, καταλαβαίνουµε την αµηχανία του υποψηφίου δηµάρχου, ο οποίος αναγκάστηκε να παρουσιάσει στο κοινό ως υποψηφίους στο κεντρικό ψηφοδέλτιο τον αδελφό του (!), αλλά και το ζεύγος των κουµπάρων του (!). Πρωτοφανής οµολογουµένως συνθήκη, η οποία εν πολλοίς εξηγεί την έλλειψη αυτοπεποίθησης που απέπνεε ο υποψήφιος δήµαρχος.

Η αξιοποίηση των συγγενικών δεσµών όπως και η “εισαγωγή” υποψηφίων από άλλους δήµους, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του ψηφοδελτίου που είδαµε να παρουσιάζεται. Ιδιαίτερα για το θέµα των µεταδηµοτεύσεων πολλά αρνητικά σχόλια έχει προκαλέσει η εξ Ανατολών και εκ Δυσµάς εισαγωγή υποψηφίων που ανακοινώθηκαν ως δυναµικές παρουσίες πρώτης γραµµής. Δηλαδή, µε το καληµέρα ο υποψήφιος δήµαρχος µας λέει ότι δεν έχει εµπιστοσύνη στο ντόπιο ανθρώπινο και πολιτικό δυναµικό. Μάλιστα…

Αναλυτικά στο κεντρικό και τα τοπικά ψηφοδέλτια είδαµε ως υποψηφίους:

Υπαλλήλους της εταιρείας του υποψηφίου δηµάρχου µε τις οικογένειες τους και τους κουµπάρους τους

Τον αδελφό και το ζεύγος των κουµπάρων του υποψηφίου δηµάρχου

Είδαµε υποψηφίους να κατεβαίνουν οι ίδιοι στο κεντρικό ψηφοδέλτιο και οι σύζυγοί τους να κατεβαίνουν υποψήφιοι στα τοπικά συµβούλια. Παράλληλα, στο κεντρικό ψηφοδέλτιο να έχει ενσωµατωθεί και ο κουµπάρος του εν λόγω υποψηφίου συµβούλου.

Υποψήφια στο κεντρικό ψηφοδέλτιο, συνεπικουρείται από την µητέρα της που κατεβαίνει στο τοπικό κοινότητας της Δ.Ε. Φενεού και από την αδελφή της που κατεβαίνει στο τοπικό κοινότητας της Δ.Ε. Στυµφαλίας.

Υποψήφιος στο κεντρικό ψηφοδέλτιο που κατοικεί σε κοινότητα της Δ.Ε. Σικυωνίων, “συνοδεύεται” από τον πατέρα του που κατεβαίνει ως υποψήφιος στο τοπικό της ίδιας κοινότητας.

Στο τοπικό συµβούλιο άλλης µεγάλης κοινότητας της Δ.Ε. Σικυωνίων, η οποία µάλιστα πάντα αντιπολιτευόταν έντονα τον Σπύρο Σταµατόπουλο, υποψήφιοι κατεβαίνουν δύο αδέλφια! Τρίτη παρουσία στο µόλις 7µελές υποψήφιο συµβούλιο, η σύζυγος υποψηφίου του κεντρικού ψηφοδελτίου, του οποίου η παρουσία επιχειρήθηκε, αν και όχι επιτυχηµένα, να χρησιµοποιηθεί ως “βόµβα” εναντίον του νυν δηµάρχου!

Τέτοια έλλειψη προθυµίας, ή εξεύρεσης υποψηφίων, πια;

Κράµερ εναντίον Κράµερ!

Συνεχίζοντας την ανάγνωση του ψηφοδελτίου βρίσκουµε και άλλες “οικογενειακές υποθέσεις” που θυµίζουν την ταινία του Χόλυγουντ «Κράµερ εναντίον Κράµερ»! Σε ηµιορεινή κοινότητα της Δ.Ε. Σικυωνίων οι µοναδικοί υποψήφιοι για πρόεδροι της Κοινότητας είναι ένα αντρόγυνο! Μάλιστα! Ο σύζυγος εναντίον της συζύγου και όλοι εναντίον της σκιάς τους! Και αναρωτιόµαστε ευλόγως νοµίζω: Δεδοµένου ότι βάσει του νόµου µπορούσε να κατέβει και ένας µόνον υποψήφιος για Πρόεδρος της Κοινότητας, προς τι η “πατάτα” της υποψηφιότητας του ανδρογύνου; Μα προς άγραν εντυπώσεων θα µου απαντήσει κάποιος και δυστυχώς θα έχει δίκιο! Εκτός κοινότητας, πόσοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για ανδρόγυνο; Πάντως η φαντασία µου που οργιάζει κάνει εικόνα τους συζύγους να προσπαθούν να πείσουν ο ένας τον άλλον για να του/της αποσπάσει την ψήφο!

Στα ορεινά του δήµου και δη στην Δ.Ε. Φενεού τα πράγµατα αποκτούν ακόµη πιο οικογενειακό χαρακτήρα: Ο αδελφός υποψήφιος τοπικός σύµβουλος και η αδελφή στο υποψήφια στο κεντρικό ψηφοδέλτιο. Ο πατέρας υποψήφιος πρόεδρος στην µία κοινότητα και η κόρη υποψήφια τοπική σύµβουλος στη γειτονική κοινότητα. Αδέλφια υποψήφια σε δύο διαφορετικές κοινότητες. Και άλλες πολλές “οικογενειακές” κάθοδοι.

Και όπως έχετε καταλάβει µένω στις συγγένειες πρώτου βαθµού, γιατί αν αναλύσουµε και τα πρωτοξάδελφα, πάει χάθηκε η µπάλα! Εξάλλου, όπως λέει και ο υποψήφιος δήµαρχος, όλοι µια µεγάλη οικογένεια είµαστε! Κυριολεκτικά!

Ουκ εν τω πολλώ το ευ

Η γνωστή ρήση δεν θα µπορούσε να βρει καλύτερη αντιστοιχία µε ό,τι είδαµε ότι συµβαίνει στο ψηφοδέλτιο του κ. Δηµήτρη Πιστεύου. Κάποιοι φαίνεται ότι πίστεψαν ότι ο αριθµός των υποψηφίων είναι το κρίσιµο σε αυτές τις εκλογές και στην προσπάθειά τους να πετύχουν ένα µεγάλο νούµερο, κινδύνεψαν να καταστήσουν τον ίδιον τον συνδυασµό “νούµερο”. Πόσο πιο αληθινό και αξιοπρεπές θα ήταν να υπήρχε ένα ψηφοδέλτιο στελεχωµένο χωρίς µέλη της ίδιας οικογένειας, χωρίς κουµπάρους και υπαλλήλους, χωρίς µεταδηµοτεύσεις και ποµπώδεις εισαγωγές.

Βέβαια, θα µου πείτε ότι τότε θα είχαµε ένα ψηφοδέλτιο που θα αριθµούσε 60-70 λιγότερους υποψηφίους κι αυτό, σηµαίνει ότι θα υπολειπόταν του ψηφοδελτίου του Σταµατόπουλου κατά 120-150 άτοµα. Ε, και; Αν υπάρχει πίστη, καθαρός πολιτικός λόγος και σαφήνεια, τι να φοβηθεί κάποιος; Το κακό γίνεται όταν για να αυξήσεις τον αριθµό ψαλιδίζεις την αξιοπρέπεια του σχήµατος και την αυτοπεποίθηση του ίδιου του υποψηφίου δηµάρχου. Γιατί αυτό αποτυπώνεται στην συµπεριφορά, στις οµιλίες και στην έξωθεν µαρτυρία. Και έτσι εξηγείται η αµηχανία του κ. Πιστεύου, ο παγωµένος και ξύλινος λόγος στην εκδήλωση των εγκαινίων, σηµεία  τα οποία εντέχνως προσπάθησαν να καλύψουν οι ένθερµοι υποστηρικτές του µε κόρνες, καπνογόνα και πυροτεχνήµατα.

Δυστυχώς, όµως όσο γρήγορα σβήνουν τα πυροτεχνήµατα, τόσο γρήγορα έρχεται η πραγµατική ώρα, η µόνη αλήθεια, η ώρα της κάλπης.

Καλή επιτυχία, από καρδιάς, σε όλες και όλους!

Υ.Γ. Κι αν κάποιοι αναρωτιέστε που γνωρίζουµε τόσα πολλά οικογενειακά στοιχεία και σχέσεις, πρέπει να σας πω, ότι στα κοµµωτήρια που τριγυρίζουµε, µεταξύ µπικουτί και µιζανπλί µαθαίνουµε τα πάντα ή µάλλον σχεδόν τα πάντα. Τα υπόλοιπα που µας λείπουν για να συµπληρώσουµε την εικόνα, τα αποκαλύπτετε µόνοι σας! Τα φιλιά µου!

Η Κυράτσα. Κατά κόσµον
Γιώτα Χρ. Αθανασούλη

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.