ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ

Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας: Τι προβλέπει, τελικά, ο νόμος;

Ένταση προκλήθηκε στο δηµοτικό συµβούλιο Βέλου-Βόχας για το τι προβλέπει ο νόµος για την διαδικασία της ειδικής αυτής συνεδρίασης. Η ένταση που έφερε τελικά και την αποχώρηση του πρώην δηµάρχου Αννίβα Παπακυριάκου, εστιάστηκε στο αν η αντιπολίτευση είχε το δικαίωµα παρεµβάσεων και αν στην ειδική συνεδρίαση, επιτρεπόταν ή όχι η συζήτηση.

Βέβαια, οφείλουµε εδώ να παρατηρήσουµε ότι η αντιπολίτευση, παρά τις αντιρρήσεις της και τις διαφωνίες της για την διαδικασία, ήταν πλήρως αδιάβαστη σε ό,τι αφορά στη νοµοθεσία και τι αυτή προβλέπει. Αλλιώς, θα µπορούσε να υπερασπιστεί αυτά που έλεγε µε επάρκεια και µε αναφορά στους νόµους.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι η νοµοθεσία είναι ΣΑΦΕΣΤΑΤΗ.

Η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας ψηφίστηκε και κατέστη υποχρεωτική για όλες τις περιφερειακές και δηµοτικές αρχές µε το άρθρο 7 του νόµου 5056/2023, του περίφηµου νόµου Βορίδη για την αυτοδιοίκηση. Το άρθρο αυτό προσθέτει ένα νέο άρθρο, το 67Α, στον Ν. 3852/2010, τον γνωστό «Καλλικράτη» που αναφέρεται στον τρόπο διοίκησης των δήµων.

Το άρθρο 67Α λοιπόν, περιγράφει την υποχρεωτικότητα της πραγµατοποίησης της ειδικής συνεδρίασης, τον αριθµό των ερωτηµάτων που θα κατατεθούν (10), πόσα καταθέτει η αντιπολίτευση (7), πόσα η συµπολίτευση (3) και πόσα οι Κοινότητες (2). Αναφέρει επίσης ότι απαγορεύεται η συζήτηση οποιουδήποτε άλλου θέµατος, πέραν των 12 προαναφεροµένων (10 δηµοτικοί σύµβουλοι + 2 Κοινότητες).

Επίσης, αναφέρει ότι δεν λαµβάνεται καµία απόφαση, αφού η συνεδρίαση έχει ενηµερωτικό χαρακτήρα, ότι δεν εφαρµόζεται η παράγρ. 10 του άρθρου 67 του «Καλλικράτη» περί απαρτίας. Πρακτικά, δηλαδή δεν απαιτείται απαρτία για την διεξαγωγή της λογοδοσίας.

Τέλος, κι εδώ είναι το ζουµί, στην παράγραφο 7 αναφέρεται επί λέξει: «Κατά τα λοιπά εφαρµόζεται το άρθρο 67». Τι λέει όµως το άρθρο 67 του «Καλλικράτη»;;

Μα ότι γίνεται συζήτηση! Μάλιστα αναφέρει αναλυτικά στην παράγραφο 6 τα εξής: «Στις συνεδριάσεις των δηµοτικών συµβουλίων λαµβάνουν το λόγο, εκτός του δηµάρχου και του αρµόδιου αντιδηµάρχου, οι επικεφαλής των παρατάξεων και ειδικοί αγορητές ανά θέµα, που ορίζονται από τις παρατάξεις µε σχετική γραπτή δήλωσή τους στο προεδρείο πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Με τον ίδιο τρόπο µπορούν να εγγραφούν ως οµιλητές και δηµοτικοί σύµβουλοι που επιθυµούν να τοποθετηθούν ανά θέµα».

Λοιπόν, όπως προκύπτει σύµφωνα πάντα µε τη νοµοθεσία, η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας γίνεται µε συζήτηση µεταξύ των µελών του Δηµοτικού συµβουλίου όπως κάθε άλλη συνεδρίαση. Για του λόγου το αληθές, αρκεί να σας πούµε, ότι µε συζήτηση, ανταλλαγή θέσεων, διευκρινιστικά ερωτήµατα και δευτερολογίες από την αντιπολίτευση έγιναν οι αντίστοιχες συνεδριάσεις των Δηµοτικών Συµβουλίων όλων των δήµων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου…

1 replies »

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.