ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Ο κρίσιμος Ιούνιος του 1827: Ο Κολοκοτρώνης στη Νεμέα (Μέρος Στ΄)

Η διαταγή στρατολόγησης – Οδηγίες προς τον Πλαπούτα ενώ ο Γέρος του Μοριά οδεύει προς Φενεό

Επιστρέφουμε στα γεγονότα του Ιουνίου του 1827, όπως αυτά διαφαίνονται μέσα από τις επιστολές του Κολοκοτρώνη από την Κορινθία, την εποχή που οργάνωνε την κρίσιμη αντίσταση των Ελλήνων κατά του Ιμπραήμ. Στις 15 Ιουνίου 1827, σαν σήμερα δηλαδή ο Γέρος του Μοριά βρίσκεται στη Νεμέα, από όπου στέλνει επιστολή στο στρατηγό Δ. Πλαπούτα. Στην επιστολή αναφέρεται εκτενώς σε οδηγίες στρατολόγησης του πληθυσμού αλλά και στρατιωτικών κινήσεων για να αποκρουστεί η επέλαση των τουρκοαιγυπτιακών στρατευμάτων.

Ο Κολοκοτρώνης λοιπόν με την επιστολή του διατάσσει: «να ενοπλισθώσιν όλοι οι άνδρες από 15 χρονών έως 60. Η εκτέλεση της διαταγής αυτής αποκαθίσταται τόσο αναπόφευκτος εις την παρούσα κρίσιμον περίστασιν, καθόσον οι πανούργοι τρόποι του Ιμπραΐμη ημπόρεσαν να σύρουν εις υποταγήν μερικούς κατοίκους των χωρίων της Πάτρας εις τους οποίους αν προς το παρόν υπόσχονται υπεράσπισιν, εις το τέλος όμως θέλει τους ανταμείψωσι με την σφαγήν και τον εξολοθρευμόν. Αλλ’ επειδή το κακόν τούτο είναι υποψία μη δοθή εις τα γειτνιάζοντα χωρία και τότε προχωρεί εις την ανταρσίαν, διά ταύτο λαμβάνοντας την παρούσα μου να εκκινήσεις μ’ όλη τη δυνατήν ταχύτητα όλους εν γένει τους Λοιδορίσιους, και παραλαβών αυτούς να περάσεις εις το Λυβάρτζι, όπου διατάττω να μεταβεί και ο Γενναίος και ο στρατηγός Τζανέτος Χρηστόπουλος και όπου ενωμένοι να κινήσετε και όλους του Λυβαρτζινούς, και να προχωρήσετε μετ’ αυτών εις την επαρχίαν Καλαβρύτων, έως ν’ ανταμώσωμεν, ή έως να λάβετε δευτέρας διαταγάς μου.

Η ανάγκη είναι μεγάλη διότι ευρισκόμενος ο Ιμπραΐμης μ’ όλον του το σώμα εις Πάτρας και χαρίζει καιρόν να συγκεντρωθώμεν και αυτόν να βλάψωμεν, και τους αποσυρθέντες να τραβήξωμεν από την υποταγήν, η ανάγκη απαιτεί προσέτι και οι άνω ειρημένοι δεν δυνηθώσι να ευρεθώσι καθώς διατάττονται την Κυριακήν εις Λυβέρτζι, η γενναιότης σου όμως να ευρεθή άφευκτα, διότι η παρουσία σου είναι αναγκαιοτάτη δια πολλούς λόγους.

Κρίνω περιττόν να σου γράψω περισσότερον, βέβαιος, ότι θέλει εκτελέσεις με τη συνηθισμένην προθυμίαν σου την ειρημένην διαταγήν, και είμαι ανυπόμονος να το ιδώ τελειωμένον.

Εγώ σήμερον προχωρώ δια την επαρχίαν Καλαβρύτων με τους Κορίνθιους.

15 Ιουνίου 1827, Άγιος Γεώργιος, Ο Γενικός Αρχηγός της Πελοποννήσου Θ. Κολοκοτρώνης».

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο Γέρος του Μοριά παροτρύνει τον Πλαπούτα να στρατολογήσει όλους τους άνδρες από 15 έως 60 ετών, αλλά και ότι επισημαίνει τον κίνδυνο του προσκυνήματος. Ο Κολοκοτρώνης έχει εντοπίσει τις δόλιες κινήσεις του Ιμπραήμ ο οποίος σε όσους προσκυνούν τάζει ότι δεν θα τους αγγίξει, όμως είναι σίγουρο ότι το μέλλον τους θα είναι σκοτεινό και αιματοβαμμένο.

Το Λυβέρτζι στο οποίο αναφέρεται είναι ένα μικρό ορεινό χωριό ανατολικά του Ερύμανθου στο δρόμο προς τα Καλάβρυτα. Εκεί ορίζει ο αρχιστράτηγος να συναντηθούν για να τραβήξουν προς υποστήριξη του Μεγάλου Σπηλαίου. Ο ίδιος ξεκινά από τη Νεμέα κατευθυνόμενος αρχικά προς Φενεό.

Φαίνεται όμως ότι ακολούθησε άλλη πορεία, γιατί την επομένη 16 Ιουνίου από τη Ζάχολη θα έστελνε ένα δραματικό γράμμα προς την Πολεμική Γραμματεία της Επικρατείας και την Κυβέρνηση, όπως θα δούμε στο αυριανό αφιέρωμα.

Έρευνα-Κείμενα-Επιμέλεια: Γιώτα Χρ. Αθανασούλη

Πηγές:

  • Σπυρ. Τρικούπης, Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως
  • Διον. Κόκκινος, Ιστορία Ελληνικής Επαναστάσεως
  • Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, Βουλή των Ελλήνων
  • Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμος ΙΒ΄
  • https://history1821.wordpress.com/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.