ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Ο κρίσιμος Ιούνιος του 1827: Ο Κολοκοτρώνης επιστρέφει στη Ζάχολη (Μέρος Θ΄)

Ο Γέρος του Μοριά επιστρέφει στη Ζάχολη και γράφει δύο σημαντικές επιστολές – Οι οδηγίες του προς το Μέγα Σπήλαιο και τον Παναγή Νοταρά

Η εμφάνιση του Ιμπραήμ στο Μέγα Σπήλαιο θορυβεί τους μοναχούς που στέλνουν γράμμα στον Κολοκοτρώνη να τρέξει κοντά τους. Ο στρατηγός βρίσκεται στη Ζάχολη όταν, σαν σήμερα, 18 Ιουνίου 1827 απαντά στους πατέρες του Μεγάλου Σπηλαίου και στους οπλαρχηγούς που είναι κλεισμένοι μέσα μαζί τους. Τους καθησυχάζει και τους ενημερώνει για τα καθέκαστα, όπως και για το γεγονός ότι την επόμενη μέρα 19 Ιουνίου θα βρίσκεται στο Φενεό. Την ίδια στιγμή στέλνει γράμμα στον Παναγή Νοταρά και του δίνει οδηγίες, πώς να κινηθεί. Ας παρακολουθήσουμε την αλληλογραφία του.

Επιστολή προς το Μέγα Σπήλαιο

«Προς τους Πανοσιωτάτους άγιον καθηγούμενον και λοιπούς πατέρες του Μεγάλου Σπηλαίου, τον ευγενέστατον Κύριον Θεοχαρόπουλον και Κ. Γκολφίνον, Πετμεζάν και Ανδρέα Νικολόπουλον.

Ήδη περί το εσπέρας έλαβον τα σημερινά γράμματά σας και με λύπην μου είδον το νέο κίνημα του εχθρού, κα την ως εμάθατε απόφασίν του, δια να πολεμήση το Μέγα Σπήλαιον, είδον και την πρόσκλησιν, όπου μου εκάμετε δια να έλθω ως αναγκαιοτάτης της παρουσίας μου, και το κίνημα των εχθρών ήτον επόμενον ν’ακούσωμεν, και την εις αυτά τα μέρη παρουσίαν μου γνωρίζω πόσον είναι αναγκαία.

Αλλά αφ’ετέρου είναι αίτια ουσιώδη, τα οποία εις εμέ είναι αδύνατον να υπερβώ, και η έλλειψις κυρίως των πολεμοφοδίων, τα οποία άχρι σήμερον η Κυβέρνησις δεν απεφάσισε να προβλέψη εις εμέ, εμπόδισε δε ολιγώτερον και η εκστρατεία των Κορινθίων, την οποία τελειώσας κατ’ευχήν διευθύνομαι αύριον τον πρωί εις του Φονιά τον κάμπον, δια να περιμένω τον αντιστράτηγον Π. Νοταράν, και να φροντίσω και περί προμηθείας των τροφών, διότι ούτε αυτάς επρόβλεψεν εις εμέ η Κυβέρνησις. Έχω δε γράμματα του υιού μου Γενναίου χθεσινά, δι’ων με ειδοποιεί, ότι οι Καρυτινοί και Φαναρίται συνηθροίζοντο εις Κερπινήν, όπου επεριμένετο και ο Στρατηγός Κολιόπουλος (Πλαπούτας), και όπου συνερχόμενοι εμελέτων να κινηθώσιν αμέσως εις τρόπον, ότι αύριον Κυριακήν να είναι και αυτοί εις την επαρχίαν Καλαβρύτων με αρκετά στρατεύματα.

Εν τοσούτω εγώ κατά το χρέος και κατά το οποίον έδωσα ιερόν όρκον μου να θυσιάσω υπέρ της πατρίδος μου και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου, δεν απελπίζομαι, αλλά θαρρών εις τον προστάτην της Ελλάδος Θεόν, ενεργώ παν ό,τι δύναμαι, γράφω, παρακινώ και προσκαλώ όλους τους συναγωνιστάς, και καθ’ ας έχω ειδήσεις κατ’αυτάς συρρέουν αρκετά στρατεύματα, ώστε αν ο εχθρός αποφασίσει να πολεμήση το ιερόν τούτο καταγώγιον, ελπίζω εις τη βοήθειαν του Θεού να κάμωμεν εις αυτό τον τάφον του. Και τους αισχρώς υποταγέντας ως εκ των περιστάσεων να ελευθερώσωμεν.

Γενναιότης, προθυμία και δραστήριος απόφασις χρειάζεται και εκερδίσαμεν το παν.

Σταθήτε με καρτερίαν χωρίς να σας δειλιάσωσι διόλου τα απελπισμένα κινήματα του Ιμπραϊμη. Εγώ ως είπον, αύριον είμαι εις του Φονιά, και εκεί προσμένω κάθε νεωτέραν ειδοποίησιν σας.

18 Ιουνίου 1827. Ζάχουλη.

Ο Γενικός Αρχηγός Θ. Κολοκοτρώνης».

Επιστολή στον Παν. Νοταρά

Τα εμψυχωτικά λόγια του Κολοκοτρώνη προς τους μοναχούς του Μεγάλου Σπηλαίου είναι η μία όψη του νομίσματος, γιατί η άλλη αφορά τις οδηγίες που δίνει προς τον Αντιστράτηγο Νοταρά που του ζητά να κινηθεί άμεσα προς ενίσχυση των ελληνικών στρατευμάτων.

Ας δούμε τι γράφει:

«Προς τον Αντιστράτηγον Παναγ. Νοταράν

Ο Ιμπραΐμης πανστρατιά χθες εκοιμήθη εις Λαπάτα. Σήμερον πρωί επεριμένετο εις Καλάβρυτα, δια να πολεμήση το Σπήλαιον. Τούτο το βεβαιούμαι από γράμματα, τα οποία έλαβον ταύτην την ώραν από το μέγα Σπήλαιον, όπου είχον φθάσει δύο αιχμάλωτοι και το ομολόγησαν. Ο εχθρός αν δεν αποφασίσει να πολεμήσει το Σπήλαιον, θα κινηθή να λεηλατήση τας επαρχίας, μ’ όλα ταύτα έχομεν καιρόν να τον στενοχωρήσωμεν εις τα Καλάβρυτα, όπου να κάμωμεν τον τάφον του, διότι ο Γενναίος με τον Κολιόπουλον και Φαναρίτας εμβαίνουσιν εις την επαρχίαν Καλαβρύτων με αρκετά στρατεύματα.

Όθεν και σεις οι Κορίνθιοι, αν ήσθε Χριστιανοί και αγαπάτε την Πατρίδα, τρέξατε, τρέξατε, τρέξατε διότι χανόμεθα. Αύριον Κυριακήν σας προσμένω εις του Φονιά όπου θα είμαι και εγώ. Άλλο γράμμα μου μην καρτερήτε, και όψεσθε αν και τώρα δεν με ακούσητε.

18 Ιουνίου 1827 Ζάχουλη. Ο Γενικός Αρχηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης».

Ο Νοταράς τον άκουσε και, όπως θα δούμε στην αυριανή αναφορά μας, την Κυριακή 19 Ιουνίου 1827 στον κάμπο του Φενεού πάρθηκαν σοβαρές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του Ιμπραήμ και την άμυνα στο Μέγα Σπήλαιο, αλλά κυρίως για την καταστολή του προσκυνήματος που έτεινε να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις!

Έρευνα-Κείμενα-Επιμέλεια: Γιώτα Χρ. Αθανασούλη

Πηγές:

  • Σπυρ. Τρικούπης, Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως
  • Διον. Κόκκινος, Ιστορία Ελληνικής Επαναστάσεως
  • Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, Βουλή των Ελλήνων
  • Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμος ΙΒ΄
  • https://history1821.wordpress.com/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.