ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Ο κρίσιμος Ιούνιος του 1827: Ο Κολοκοτρώνης στο στρατόπεδο του Φενεού (Μέρος Ι΄)

Η αντίσταση στον Ιμπραήμ εισέρχεται στην κρισιμότερη φάση – Η οργάνωση του Στρατοπέδου στο Φενεό – Οι εντολές για την αντιμετώπιση των προσκυνημένων

Το πρωί της 19ης Ιουνίου 1827 στον κάμπο του Φενεού συνάζονται σιγά-σιγά τα ελληνικά στρατεύματα υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Ο Σπηλιάδης στα απομνημονεύματά του περιγράφει πώς ο Γέρος του Μοριά κινείται στην πεδιάδα μετά των Κορινθίων, όπου και στρατοπεδεύουν και «αυτόθεν ήρχισε ν’απειλή γράφων προς διαφόρους ότι, θα μετεχειρίζετο το πυρ και τον σίδηρον κατ’αυτών υποταγέντων, αν επιμείνωσιν εις την δουλικήν κατάστασιν, διότι τους έλεγε, και ο αυτός ο Ιμπραχίμ τέλος πάντων θα τους καταστρέψει».

Ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματά του αφιερώνει ένα σημαντικό μέρος της διήγησης για να εξηγήσει τις σκέψεις και τις αποφάσεις που έπρεπε να πάρει:

«Διά τρείς ημέρας έμασα 1500 καί τούς έστειλα τόν Παναγιώτη καί Γεωργάκη Χελιώτη, μέ τούς καπεταναίους τους, νά πάνε στής Βοστίτσας τά χωριά, καί εγώ επήγα εις τόν Άγιον Γεώργιον, στού Φονιά, καί ακόμα δέν είμεθα ζυγωμένοι κοντά, καί τά στρατεύματα τά προσκυνημένα επήραν τούς Τούρκους καί επήγαν καί εχάλασαν τό Διακοφτό  καί επήραν σκλάβους καί πράγματα αρκετά.

Καί εις τό γύρισμα εβγήκαν από τό μοναστήρι, τούς κτύπησαν καί εσκότωσαν καμμιά σαρανταριά Τούρκους καί επήγαν πίσω στό ορδί (=στρατόπεδο), στά Καλάβρυτα καί ο Μπραΐμης επήρε καμμιά πενηνταριά καβαλλαραίους καί αγνάντευε τό μοναστήρι. Τό θεώρησε μέ τό κιάλι, είδε πώς δέν μπορεί νά τό πολιορκήση, διατί ήτον τόπος κακός, καί εγύρισε πίσω.

Εγώ όντας εβγήκα εις τόν Άγιον Γεώργιον (Φενεού), έγραψα γράμματα εις τόν Γενναίον καί εις τόν Κολλιόπουλον, οπού ήταν συναγμένοι, καί επετάχθηκαν εις τό Λιβάρτζι, τήν επαρχία τήν προσκυνημένη, καί τούς διέταξα: «Τσεκούρι καί φωτιά εις τούς προσκυνημένους!» Και έτσι επέρασαν εις τό Λιβάρτζι. Τότε έστειλεν ο Μπραΐμης καταπατητάδες (=προσκυνημένους κατασκόπους), νά ιδή πού είμαι καί τί ασκέρι έχω, καί έδωσε ενός Ρωμιού τριακόσια μπαρμπούτια (φλουριά), διά νά μάθη πού είμαι καί νά μού ριχθή».

Τον άνδρα, αυτόν, ονόματι Γιάννη, ο οποίος καταγόταν από το χωριό Μπαμπούκας της Αχαΐας, το οποίο είχε «προσκυνήσει», τον συνέλαβε ο Βασίλης Πετιμεζάς, κοντά στα Καλάβρυτα και μάλιστα όπως αναφέρει σχετικά ο Σπηλιάδης στα απομνημονεύματά του «Εν ω δε, ο Β. Πετιμεζάς ευρίσκετο άνωθεν των Καλαβρύτων ως προσθοφυλακή, συνέλαβε Γιάννην τινά λεγόμενον εκ των υποτεταγμένων χωρίων, ως μη δια της δημοσίας οδού αλλά λοξοδρομούντα και δια δυσβάτων μερών διερχόμενον».

Ο Βασίλης Πετιμεζάς αντιμετώπισε τον συλληφθέντα ως ύποπτο και δικαίως, αφού ο τρόπος και οι αποκρίσεις του δεν ήταν σαφείς και ξεκάθαρες. Τον έστειλε λοιπόν στο στρατόπεδο του Φενεού, όπου τον ανέκρινε ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης, εξονυχιστικά. Ωστόσο, ο Γέρος του Μοριά δεν μπορούσε να αποφασίσει για την τύχη του συλληφθέντος, οπότε διέταξε να παραμείνει στο στρατόπεδο κρατούμενος.

Ταυτόχρονα ο αρχιστράτηγος των Ελλήνων, ο οποίος στα απομνημονεύματά του εξομολογείται ότι μόνο την εποχή του Προσκυνήματος φοβήθηκε για την έκβαση του αγώνα στην Ελλάδα, στέλνει γράμμα σε όλα τα προσκυνημένα χωριά με αυστηρές προειδοποιήσεις τις οποίες είναι αποφασισμένος να τις κάνει πράξη:

«Δώστε μου τα προσκυνοχάρτια του Μπραϊμη να σας δώσω του Έθνους. Όποιο χωριό δεν γυρίσει στο έθνος θα το αφανίσω από το πρόσωπο της γής. Απ’ τη μία θα βγαίνουν οι αραπάδες και απ’ την άλλη θα μπαίνω εγώ, θα καίω και θα σκοτώνω»!

Όπως θα δούμε στο αυριανό αφιέρωμα ο Κολοκοτρώνης εννοούσε κάθε κουβέντα που έλεγε και ήταν αποφασισμένος να τιμωρήσει σκληρά κάθε προσκυνημένο, με παραδειγματικό τρόπο, ξεκινώντας από τους προδότες!

Έρευνα-Κείμενα-Επιμέλεια: Γιώτα Χρ. Αθανασούλη

Πηγές:

  • Νικόλαος Σπηλιάδης, Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως
  • Διον. Κόκκινος, Ιστορία Ελληνικής Επαναστάσεως
  • Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, Βουλή των Ελλήνων
  • Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμος ΙΒ΄

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.