Ο δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέλου-Βόχας Θανάσης Δημ. Μανάβης έφερε στη δημοσιότητα το θέμα της κυριότητας και ανάδειξης ενός δημοτικού ακινήτου στον οικισμό της Κυρά-Βρύσης Ζευγολατιού – «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του δήμου» λέει ο δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος
Ο οικισμός της Κυρά-Βρύσης Ζευγολατιού που βρίσκεται στις νότιες παρυφές της κοινότητας, δυστυχώς έχει καταλήξει να μην έχει λάβει τη δέουσα προσοχή και σημασία, σε σχέση με το περιβαλλοντικό, οικιστικό αλλά και ιστορικό του ρόλο, και να υποφέρει κυρίως, από ζητήματα υποβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου.
Ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέλου-Βόχας Θανάσης Δημ. Μανάβης ενεργός και δραστήριος ως πολίτης, γνωρίζοντας για την ύπαρξη κοινόχρηστων χώρων που έχουν αγοραστεί από την πάλαι ποτέ Κοινότητα Ζευγολατιού, ξεκίνησε μια εκστρατεία ανάδειξης και αποκατάστασης του χώρου ώστε να βελτιωθεί τόσο η γενικότερη εικόνα της περιοχής, αλλά και να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής και η καθημερινότητα των κατοίκων της Κυρά-Βρύσης.

Συγκεκριμένα, όπως μας ενημέρωσε στο επιτόπου ρεπορτάζ που κάναμε – από όπου και οι φωτογραφίες – ο κοινόχρηστος χώρος ακριβώς στη συμβολή των οδών του προαστιακού και της Κυρά-Βρύσης, πλησίον του Ναού του Αγίου Νικολάου, είναι δημόσια γη, συνολικής έκτασης 3,5 στρεμμάτων, τμήμα της οποίας έχει αγοραστεί από παλαιά Κοινότητα Ζευγολατιού το 1996.
Όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες, σ’ αυτό το κομμάτι δημόσιας γης, είχαν γίνει στο παρελθόν προσπάθειες δημιουργίας ενός χώρου άθλησης και αναψυχής, καθώς είχαν τοποθετηθεί δύο μπασκέτες, ο χώρος είχε ασφαλτοστρωθεί και είχε διαμορφωθεί σε μικρό γήπεδο μπάσκετ, ενώ δίπλα του, είχε εγκατασταθεί μια μικρή παιδική χαρά.
Το πιο σημαντικό έργο που είχε γίνει ήταν η διαμόρφωση της γραφικής πετρόχτιστης βρύσης η οποία συνδέεται με θρύλους και μακρινές ιστορίες της περιοχής για τη νεράιδα Κυρά της Βρύσης που χάρισε το όνομά της στην περιοχή.
Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες η βρύση αποτελεί ένα όμορφο σύνολο, που παρά τα χρόνια της εγκατάλειψης δεν έχει καταφέρει να χάσει την αίγλη και τη γραφικότητά της.
Παλαιότερα δίπλα στη βρύση, εκεί που σήμερα υπάρχει μόνο ένας μεταλλικός σκελετός, βρίσκονταν εγκατεστημένο το γραφείο του οικείου συλλόγου «Άγιος Νικόλαος», που δραστηριοποιούταν στην περιοχή. Ο σύλλογος σήμερα παραμένει ανενεργός, ωστόσο όπως σε όλα μια απλή σπίθα ενδιαφέροντος και αποκατάστασης θα είναι αρκετή να τον επαναδραστηριοποιήσει.
Ο υπόγειος ποταμός και το σπήλαιο Σαραζάνη
Η περιοχή όμως, κρύβει κι άλλο ένα μυστικό, στα σπλάχνα της. Στο σημείο εντοπίζεται η είσοδος στον υπόγειο ποταμό και το βαραθρώδες σπήλαιο του Σαραζάνη με τον πλούσιο διάκοσμο. Το σπήλαιο που εξερεύνησε η Άννα Πετροχείλου και η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία τη δεκαετία του ’50 παραμένει αναξιοποίητο καθώς χρειάζεται ειδική διαμόρφωση εισόδου και διαδρόμων για να μπορεί κάποιος να το προσεγγίσει με ασφάλεια.
Ωστόσο αποτελεί μια σοβαρή υποθήκη αξιοποίησης και ανάδειξης της περιοχής για το μέλλον. Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση ο Θανάσης Δημ. Μανάβης σε συνεργασία με τον δήμαρχο Βέλου-Βόχας Αννίβα Παπακυριάκο κατέθεσαν πρόταση προς το Τμήμα Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού και κατάφεραν να ορίσουν ραντεβού μέσα στον τρέχοντα μήνα (Οκτώβριο) για επιτόπου επίσκεψη, αυτοψία και διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάδειξης της περιοχής.

Είναι εμφανές ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα συγκεκριμένο όραμα για την ανάδειξη του τόπου, ώστε πάνω σ’ αυτό το πλάνο να διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης που τελικά θα φέρει την αναβάθμιση της περιοχής και ένα καλύτερο αύριο.
Με την κατάλληλη υποδομή θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένα πάρκο, ή χώρος αναψυχής και περιπάτου που θα αναβαθμίσει αισθητικά και ποιοτικά τη ζωή των κατοίκων. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού θα μπορούσε να εξεταστεί και η περίπτωση ανάδειξης του σπηλαίου, το οποίο αναπτυξιακά θα προσέθετε στην περιοχή, αφού θα αποκτούσε τουριστικό ενδιαφέρον.
Η περιπέτεια της ιδιοκτησίας
Παρόλα αυτά το ακίνητο φαίνεται ότι παρέμενε άγνωστο για τον προκύψαντα πριν μια δεκαετία δήμο Βέλου-Βόχας. Πρόσφατα, ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Θανάσης Δημ. Μανάβης ξεκίνησε μόνος μια μεγάλη προσπάθεια, για την αποκατάσταση, ανάδειξη και αξιοποίηση του χώρου, αλλά και την εξασφάλιση της κυριότητας του δήμου Βέλου-Βόχας επ’ αυτού αφού μέχρι σήμερα, το ακίνητο, θεωρείται αγνώστου ιδιοκτήτου στο Ελληνικό Κτηματολόγιο!
Ο δημοτικός σύμβουλος, γνωρίζοντας παράλληλα ότι εκπνέει η προθεσμία για την αποκατάσταση και διόρθωση λαθών στο Κτηματολόγιο, απευθύνθηκε στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Βέλου-Βόχας ενημερώνοντάς τους για το θέμα και ζητώντας τους τη συνδρομή τους.

Παράλληλα ενημέρωσε το δήμαρχο Βέλου-Βόχας, Αννίβα Παπακυριάκο για το ζήτημα και τον επείγοντα χαρακτήρα του ώστε να προλάβει ο δήμος να κατοχυρώσει την ιδιοκτησία του. Ο δήμαρχος κινητοποιήθηκε άμεσα και με την συμπαράσταση και βοήθεια του Θανάση Δημ. Μανάβη ενεργοποίησαν διαδικασίες και κίνησαν μαζί τα σκουριασμένα γρανάζια της γραφειοκρατίας προκειμένου να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Μάλιστα, υπήρξε άμεση επικοινωνία με την Ολυμπία Οδό η οποία έχει προγραμματισμένες απαλλοτριώσεις για την περιοχή και η συμβολή της στην επίλυση και διευθέτηση του θέματος είναι σημαντική.

Ο Αννίβας Παπακυριάκος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας σχετικά με το ζήτημα υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι ο δήμος Βέλου-Βόχας είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του και τις ιδιοκτησίες του, ενώ ευχαρίστησε τον Θανάση Δημ. Μανάβη για την εγρήγορσή του και την καλή συνεργασία με τις υπηρεσίες προκειμένου για την προάσπιση των συμφερόντων του δήμου.
Οι κινήσεις από δω και εξής αφορούν νομικές δράσεις ώστε να κατοχυρωθεί η ιδιοκτησία και να χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστος χώρος του δήμου Βέλου-Βόχας.
Εν συνεχεία, απομένει στους αιρετούς και στον προγραμματισμό του δήμου η ανάδειξη της περιοχής, η αξιοποίησή της, η αντικατάσταση των φθαρμένων μπασκετών και της παιδικής χαράς, ώστε να παραδοθεί στους κατοίκους και περίοικους ένας κοινόχρηστος χώρος, ο οποίος κάλλιστα θα μπορούσε χάρη στην αμφιθεατρική διαμόρφωση που έχει να χρησιμοποιηθεί για εκδηλώσεις και πολιτιστικά δρώμενα.
Η θέση του δε, σε έναν οικισμό με χαμηλή «αυτοεκτίμηση», ας μου επιτραπεί η έκφραση, θα ανάψει μια σπίθα φωτός και ελπίδας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις παρακμιακές και υποβαθμισμένες γειτονιές ενός τόπου με πλούσια ιστορία και λαϊκή παράδοση.
«Αποκλειστικός στόχος μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής για τις γενιές που έρχονται», τόνισε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο Θανάσης Δημ. Μανάβης, ευχαριστώντας παράλληλα το δήμαρχο Βέλου-Βόχας για την άμεση και ουσιαστική ανταπόκρισή του.
Ρεπορτάζ: Γιώτα Χρ. Αθανασούλη
Κατηγορίες:ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
2 replies »