ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρημος ο Ισθμός και η Κόρινθος το 2070!

Η κλιματική αλλαγή επελαύνει και στη χώρα μας με δραματικές συνέπειες – Τι προβλέπει η έρευνα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος του ΟΗΕ – Δείτε συγκριτικούς χάρτες μεταξύ του 2020 και της πρόβλεψης για το 2070

Είναι πλέον γνωστό σε όλους μας ότι σε όλες σχεδόν τις περιοχές του πλανήτη το κλίμα έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας και της αύξησης των ρύπων. Το lockdown της περασμένης Άνοιξης θεωρήθηκε ως μια προσωρινή ανάσα για τον πλανήτη, φαίνεται τελικά όμως ότι δεν μπόρεσε να επιβραδύνει τις εξελίξεις.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν πως μέχρι το 2070 η θερμοκρασία θα έχει ανέβει ακόμα και 5 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές της γης. Μεταξύ αυτών και η χώρα μας όπου κάποιες περιοχές θα υποστούν πρώτες τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και της επερχόμενης ερημοποίησης.

Μεταξύ αυτών των περιοχών ξεχωρίζει ο Ισθμός και η ευρύτερη περιοχή της Κορίνθου, ενώ μικρότερες θα είναι οι επιπτώσεις τον υπόλοιπο νομό Κορινθίας.

Η εφαρμογή που βασίστηκε σε έρευνες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος του ΟΗΕ και στα χειρότερα σενάρια των ερευνητών της, δείχνει σε χάρτες online στους χρήστες του διαδικτύου το πώς θα έχουν επηρεαστεί οι κλιματικές συνθήκες στην περιοχή τους μέχρι τα τέλη αυτού του αιώνα.

Μετακινήστε τη μπάρα για να δείτε την πρόβλεψη για την Ελλάδα. Αριστερά η σημερινή εικόνα, δεξιά η πρόβλεψη για το 2070

Όπως δείχνει ο διαδραστικός χάρτης στη χώρα μας θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές. Η Δυτική Ελλάδα και οι Πελοπόννησος θα έρθουν αντιμέτωπες με υψηλότερες θερμοκρασίες όχι όμως τόσο μεγάλες ώστε να αλλάξει το γενικότερο κλίμα της περιοχής.

Νότια Ελλάδα: Αριστερά η κατάσταση το 2020 – Δεξιά η πρόβλεψη για το 2070

Τις σημαντικότερες επιπτώσεις φαίνεται ότι θα δεχθεί η ανατολική Πελοπόννησος, με την Αργολίδα να δέχεται τις περισσότερες, αλλά και την περιοχή του Ισθμού και της ευρύτερης Κορίνθου να παρουσιάζει όψη ερημοποίησης.

Αριστερά η Κορινθία σήμερα. Το μπλε χρώμα υποδεικνύει περιοχές με υψηλή υγρασία. Δεξιά η πρόβλεψη για το 2070. Οι περιοχές υψηλής υγρασίας έχουν εξαφανιστεί εντελώς ενώ Κόρινθος και Ισθμός έχουν ερημοποιηθεί!

Σύμφωνα με το National Geographic οι καύσωνες στην περιοχή μας θα έχουν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια ενώ το κλίμα στις μεγάλες παράκτιες πόλεις της Πελοποννήσου θα είναι παρόμοιο με εκείνο της νότιας Τουρκίας. Επιπλέον, σε κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου η υγρασία θα είναι μικρότερη από ότι σήμερα.

Το νερό της βροχής δε θα είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει τη βλάστηση ενώ οι θερμές ημέρες του έτους θα είναι πολύ περισσότερες συγκριτικά με σήμερα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.