ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

Σικυώνα: 80.000€ για την αποκατάσταση της Αγίας Τριάδας Βασιλικού

Ένα ευχάριστο νέο που ανακοίνωσαν οι αντιπεριφερειάρχες Τάσος Γκιολής και Αθηνά Κόρκα, ανήμερα τα Χριστούγεννα

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς για τη Σικυώνα και συγκεκριμένα για τον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στο Βασιλικό ήταν τα 80.000€ για την αποκατάστασή του που ανακοινώθηκαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Τάσο Γκιολή και την Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου αρμόδια για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού Αθηνά Κόρκα.

Φωτογραφία από το https://korinthiaguide.com/

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις η Περιφέρεια Πελοποννήσου λοιπόν θα διαθέσει το παραπάνω ποσό, για έργα συντήρησης – αποκατάστασης του Ναού. Να σημειωθεί ότι από την Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει διατεθεί επίσης πόσο 20.000€ για έργα ηλεκτροφωτισμού στην Αρχαία Σικυώνα.

Η ιστορική Αγία Τριάδα Βασιλικού

Φωτογραφία από το http://odysseus.culture.gr/

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδας στην Αρχαία Σικυώνα (Βασιλικό) είναι ένα θαυμάσιο βυζαντινό μνημείο του 13ου αιώνα, που χαίρει της προστασίας της UNESCO. Ο ρυθμός του είναι μονόκλιτος μετά τρούλου.

Κατά την ανέγερση του χρησιμοποιήθηκαν υλικά όπως πέτρα και μάρμαρα προερχόμενα από αρχαίους Ναούς και κτίσματα ευρισκόμενα πέριξ του αρχαίου θεάτρου αλλά και γενικά στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Σικυώνας. Τα αρχαία, αυτά, δομικά στοιχεία σε πολλά σημεία είναι ορατά.

Ο Ιερός Ναός ανήκει στα Βυζαντινά Μνημεία και εποπτεύεται από την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων η οποία και τον συντηρεί. Ο ορισμός του ως ενοριακός Ιερός Ναός έγινε με Βασιλικό Διάταγμα της 29 Ιουλίου 1911.

1 replies »

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.