Ο δημοτικός σύμβουλος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης εγκαλεί τη δημοτική αρχή του Βλάση Τσιώτου για έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου πριν την ψήφιση μείζονων θεμάτων
Ηχηρή παρέμβαση στα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης επιχειρεί ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Επαμεινώνδας Κατσούλας, ο οποίος εγκαλεί τη δημοτική αρχή του Βλάση Τσιώτου για έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου πριν την ψήφιση μείζονων θεμάτων.
Συγκεκριμένα ο κ. Κατσούλας αναφέρεται διεξοδικά στο θέμα της σύναψης δανείου ύψους 4 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του δημοτικού οδοφωτισμού και καταθέτει τις ενστάσεις του, τόσο για τη διαδικασία, όσο και για την απόφαση που ελήφθη, τελικά, με την ισοψηφία – ουσιαστικά – των μελών του δημοτικού συμβουλίου.
Θυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Γιόλα Μαστέλλου είχε καταθέσει τις ενστάσεις της για το έργο και την υψηλή δανειοδότηση, ενώ είχε προτείνει να εφαρμοστεί, αρχικά, πιλοτικά ώστε να αξιολογηθούν τα οφέλη του πριν ο δήμος προβεί στη λήψη δανείου.
Ο κ. Κατσούλας από τη μεριά του, προχωράει το θέμα ένα βήμα παραπέρα και τονίζει την έλλειψη ουσιαστικής συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο των προοπτικών και προτεραιοτήτων του δήμου, ενώ τονίζει ότι «η δημοτική αρχή φέρνει για ψήφιση με επείγουσες διαδικασίες αποσπασματικά έργα που δεν εντάσσονται σε έναν επιτελικό σχεδιασμό».
Ας παρακολουθήσουμε το συνολικό σκεπτικό του και τις θέσεις του, στο κείμενο που ανήρτησε ο ίδιος στα κοινωνικά δίκτυα:
«Οι τελευταίες μέρες της χρονιάς και ο ερχομός της νέας είναι περίοδος ευχών, περισυλλογής και αναστοχασμού. Τις μέρες αυτές, επέλεξα να μην κάνω ανακοινώσεις για τα δημοτικά τεκταινόμενα.
Τώρα όμως, μια βδομάδα μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οφείλω να ενημερώσω τους συνδημότες για τις θέσεις μας κατά τη διεξαγωγή της συζήτησης και για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που ακολούθησε, σχετικά με το θέμα που έφερε η Δημοτική Αρχή και αφορούσε την υποβολή ερωτήματος προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε ο Δήμος μας να δανειοδοτηθεί με 4 εκατομμύρια ευρώ για την αντικατάσταση του δημοτικού οδοφωτισμού!
Κατά την συζήτηση του θέματος επισημάναμε ότι:
Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις μας, ουδέποτε η Δημοτική Αρχή ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τα προηγούμενα δάνεια τα οποία αποπληρώνει έως σήμερα ο Δήμος μας, ούτε για την οικονομική του κατάσταση!
Ουδέποτε συζητήθηκαν οι προοπτικές και οι προτεραιότητες του Δήμου για επιλογές εκτέλεσης έργων που θεωρούνται σημαντικά και αναγκαία.
Η Δημοτική Αρχή φέρνει για ψήφιση με επείγουσες διαδικασίες αποσπασματικά έργα που δεν εντάσσονται σε έναν επιτελικό σχεδιασμό.
Ουδέποτε προηγήθηκε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την αναγκαιότητα αντικατάστασης των λαμπτήρων οδοφωτισμού με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας και για τους πιθανούς τρόπους χρηματοδότησής της. Και βέβαια ουδέποτε έγινε λόγος για σύναψη δανείου τόσο μεγάλου χρηματικού ποσού.
Η Τεχνική Έκθεση-Μελέτη για ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας του Δήμου, που είχε απευθείας αναθέσει η Δημοτική Αρχή («Υπηρεσίες Συμβούλου Υποστήριξης Δήμου»), ύψους 20 χιλιάδων ευρώ πλέον ΦΠΑ, παραδόθηκε στις 9/12/2020. Ενώ υπήρχε χρόνος, δεν διανεμήθηκε σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, ώστε να ενημερωθούν πριν από την συνεδρίαση της 28/12/2020, παρά μόνο σε ορισμένους, επιλεκτικά από τον Δήμαρχο.
Δεν είναι δυνατή η λήψη καμιάς απόφασης (ούτε «κατ’αρχήν» όπως αναφερόταν στην ημερήσια διάταξη της πρόσκλησης), χωρίς οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να γνωρίζουν έστω το περιεχόμενο της Τεχνικής Έκθεσης, χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση για την αναγκαιότητα ενός τέτοιου έργου και μάλιστα όταν για την εκτέλεση του η Δημοτική Αρχή προτείνει να χρεωθεί ο Δήμος με δάνειο 4 εκατομμυρίων ευρώ!
Η περίοδος που διανύουμε με τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, θα είναι ιδιαίτερα χαμηλής εισπραξιμότητας για το Δήμο μας. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να μας προβληματίζει και να μας καθιστά φειδωλούς σε οικονομικά «ανοίγματα».
Τονίσαμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι με την ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας του Δήμου μας, αλλά με τις αυταρχικές μεθοδεύσεις, με την συνεχιζόμενη απαξίωση των Δημοτικών Συμβούλων και ιδιαίτερα με την προσπάθεια χρησιμοποιήσής τους για να επικυρώνουν ειλημμένες αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής και μόνο.
Για όλους αυτούς τους λόγους προτείναμε την ΑΝΑΒΟΛΗ της λήψης απόφασης.
Η πρότασή μας ΙΣΟΨΗΦΗΣΕ με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για «λήψη κατ’αρχήν απόφασης διερεύνησης της δυνατότητας δανειοδότησης του Δήμου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων» μετά από αλλεπάλληλες, επίμονες και πιεστικές παρεμβάσεις του Δημάρχου. Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής στηρίχθηκε από την Δημαρχιακή παράταξη και πρόθυμους συμπαραστάτες.
Η διαφοροποίηση της κυρίας Αδαμοπούλου, που ψήφισε ΛΕΥΚΟ και στις δύο προτάσεις αποτελεί προσωπική της επιλογή.
Με την ψήφο του Προέδρου του ΔΣ, που προσμετράται διπλή σε περιπτώσεις ισοψηφίας, η απόφαση έλαβε τυπική πλειοψηφία!
Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει αυτή την φορά, να σκεφθεί σοβαρά τις περαιτέρω κινήσεις της, όταν το 50% του Δημοτικού Συμβουλίου έχει διαφορετική άποψη», καταλήγει.
Κατηγορίες:ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ