ΑΠΟΨΕΙΣ

Κυπαρισσιακός SOS ξανά….

Πρόσφατα, με έκπληξη και ανησυχία ενημερωθήκαμε από πλήθος δημοσιευμάτων σε κεντρικά περιφερειακά και τοπικά ΜΜΕ για την παρουσία ερευνητικού σκάφους που διεξάγει σεισμικές έρευνες στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, σε σημεία εντός της περιοχής «Οικόπεδο 10 – Κυπαρισσιακός», τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης της οποίας έχουν παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ με σύμβαση που έχει κυρωθεί με τον ν. 4630/2019. 

Γράφει η Δήμητρα Λυμπεροπούλου*

Με δεδομένο ότι δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών σε ένα τόσο εύθραυστο οικοσύστημα, που προστατεύεται με Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Δ 391/2018) από το 2018, δημιουργείται εύλογο ερώτημα: κατά πόσο τα σχέδια εκμετάλλευσης ορυκτών καυσίμων στη χώρα προχωρούν με διαφάνεια και ασφάλεια; Σε μια στιγμή μάλιστα που η ανθρωπότητα αγωνίζεται με τον χρόνο για να αποτρέψει μία ανεξέλεγκτη κλιματική κατάρρευση. 

Ο Κυπαρισσιακός κόλπος  έχει σημαντικό οικολογικό ενδιαφέρον (περιοχή Natura 2000) αλλά και με συνεχείς καταδίκες από το Ευρωδικαστήριο εις βάρος της Ελλάδας, για την πλημμελή προστασία του, ο οποίος απέκτησε τελικά Θεσμικό πλαίσιο προστασίας με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

Τραγική ειρωνεία είναι ότι την ίδια ώρα που στην περιοχή πραγματοποιούνται σεισμικές έρευνες με δεδομένο τον τεράστιο περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο σε απειλούμενα και εμβληματικά θαλάσσια είδη, ταυτόχρονα στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου στην ημερησία διάταξη υπάρχει και θα συζητηθεί το φλέγον ζήτημα της

Γνωμοδότησης επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) Περιφέρειας Πελοποννήσου.

(Το θέμα της διεξαγωγής σεισμικών ερευνών στον Κυπαρισσιακό Κόλπο το καταθέσαμε ως επείγον θέμα εκτός ημερησίας διάταξης στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου την 31-01-22)

*Η κα Δήμητρα Λυμπεροπούλου
είναι Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου
Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης Πράσινη Πελοπόννησος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.