ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Τι συμβαίνει τελικά στο Γυμνάσιο-Λύκειο Ζευγολατιού; «Συμμορία ανηλίκων» βανδαλίζει τα σχολικά κτήρια;

Μεγάλη αναστάτωση έχει ξεσπάσει από το πρωί σήμερα, Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, στο Ζευγολατιό, αφού τα κτήρια του Γυμνασίου και Λυκείου βρέθηκαν από τους Διευθυντές και καθηγητές, βανδαλισμένα για μία ακόμη φορά.

Συγκεκριμένα, σήμερα στις κλειδαριές στις πόρτες και στα λουκέτα των σχολείων είχε χυθεί κόλλα, γεγονός που έκανε αδύνατο το ξεκλείδωμα και το άνοιγμα των αιθουσών χωρίς να καταστραφούν πλήρως οι πόρτες.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση τα σχολεία προχώρησαν σε τηλεκπαίδευση προκειμένου να καλυφθεί προγραμματισμένη διδασκαλία της ημέρας.

Στο ίδιο έργο θεατές

Οι ταραξίες που έδρασαν ανεξέλεγκτοι, είναι η πολλοστή φορά που εξαπολύουν την καταστροφική τους δράση στο κτήριο τόσο του Γυμνασίου όσο και του Λυκείου Ζευγολατιού.

Πολλές φορές στο παρελθόν καθηγητές και μαθητές έχουν βρεθεί μπροστά σε τραγικές καταστάσεις, όπως πλημμυρισμένες αίθουσες, κατεστραμμένα καζανάκια, σπασμένα τζάμια, πυροβολημένα κουφώματα και άλλου είδους βανδαλισμούς στο συγκρότημα των δύο σχολείων. Τις περισσότερες φθορές τις έχει δεχθεί το κτήριο του Γυμνασίου, καθώς φαίνεται ότι το προτιμούν οι «βάνδαλοι», ίσως διότι βρίσκεται στο ισόγειο και είναι πιο εύκολα προσβάσιμο.

Επίσης, πολλές φορές μάρτυρες των γεγονότων έχουν γίνει περίοικοι και γείτονες, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισαν να λύσουν τη σιωπή τους και να παρέχουν τις απαραίτητες μαρτυρίες, σε κάθε νόμιμη αρχή ώστε να δοθεί ένα τέλος σε όλο αυτό το χάος.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

Τα τελευταία γεγονότα βρήκαν τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων να είναι σε μεταβατική κατάσταση: Μετά από μια μακρά και χρονοβόρα διαδικασία λύθηκε ο προηγούμενος σύλλογος – για λόγους πολύ σοβαρούς, που όμως δεν αποτελούν αντικείμενο του παρόντος άρθρου – και ο νέος σύλλογος βρίσκεται στη διαδικασία της σύστασης. Κατά πληροφορίες μάλιστα, επίκεινται εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου εντός του μηνός Φεβρουαρίου.

Τυπικά όμως, αυτή την κρίσιμη στιγμή  δεν υπάρχει ούτε Διοικητικό Συμβούλιο, ούτε Γενική Συνέλευση που να εκπροσωπεί τους γονείς. Ωστόσο, οι ίδιοι οι γονείς έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα ο παλαιός σύλλογος, μιλώντας για χλιαρή αντιμετώπιση τόσο προς τους «ύποπτους» για τους βανδαλισμούς, όσο και προς τη δημοτική αρχή.

Παρόλα αυτά, πρέπει να παραδεχτούμε όλοι ότι ο ρόλος του Συλλόγου Γονέων σ’ αυτή την περίπτωση ήταν δύσκολος και μεταξύ διασταυρούμενων πυρών, καθώς από τη μια υπήρχαν φήμες για το ποιοι κάνουν και τι και από την άλλην το τεκμήριο της αθωότητας το οποίο αφορά σε κάθε παιδί και σε κάθε οικογένεια που δεν μπορεί να τεθεί στο επίκεντρο κατηγοριών χωρίς αποδείξεις. Εξάλλου ο ρόλος του Συλλόγου Γονέων δεν είναι σε καμία περίπτωση ο ρόλος του Εισαγγελέα!

Η αντίδραση του δήμου

Επειδή όμως τα επεισόδια ήταν πολλαπλά και ποικίλα, πολλές φορές ο παλιός Σύλλογος Γονέων των δύο σχολείων με την αρωγή των Διευθυντών, είχε συγκαλέσει γενικές συνελεύσεις και είχε ζητηθεί από τον δήμο να πάρει κάθε δυνατό μέτρο για να προστατέψει τη σχολική περιουσία.

Ζητήθηκε να μπουν σιδεριές-κάγκελα, αλλά και κρυφές κάμερες, να ενημερωθούν οι γονείς των οποίων τα παιδιά θεωρούνται σύμφωνα με μαρτυρίες ότι εμπλέκονται στην υπόθεση, ακόμη και να τοποθετηθεί φύλακας επί 24ωρου για να αποτρέψει τις καταστροφές.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο δήμος Βέλου-Βόχας είναι ο πρώτος που θα ήθελε να λυθεί το πρόβλημα και να σταματήσει το φαινόμενο των βανδαλισμών για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς και πολύ σημαντικός είναι το οικονομικό κόστος που επωμίζεται κάθε φορά για να αποκαταστήσει τις ζημιές. Δεύτερος είναι το πολιτικό κόστος διότι η καταστροφή της σχολικής και δημοτικής περιουσίας αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που δημιουργεί κοινωνική αντίδραση, διαμαρτυρίες και παράπονα.

Έτσι η δημοτική αρχή έκανε ό,τι ήταν δυνατόν: Τοποθέτησε σιδεριές και κάγκελα ώστε να αποτρέψει το σπάσιμο των τζαμιών και την είσοδο των βανδάλων στο εσωτερικό του σχολείου, όπου πολλές φορές είχαν σημειωθεί τεράστιες ζημιές. Η «απάντηση» των δραστών, στην τοποθέτηση των σιδεριών, ήταν να πυροβολήσουν με αεροβόλο τα τζάμια!

Επιπλέον ο δήμος συμφώνησε στο θέμα της τοποθέτησης καμερών, όμως υπήρξαν κάποια ζητήματα τα οποία άπτονταν των προσωπικών δεδομένων και καθυστέρησαν τη διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως φαίνεται ότι επιλύθηκαν.

Τέλος, φρόντισε να πληρώσει συνδρομή στην εταιρεία που έχει αναλάβει τη βραδινή φύλαξη του Ζευγολατιού, ώστε να περιφρουρεί και το χώρο των Σχολείων κατά την περιπολία της.

Στο θέμα, όμως, της τοποθέτησης 24ωρου στατικού φύλακα, ο δήμος έκανε σαφές ότι το κόστος είναι υπερβολικά μεγάλο και δεν έχει τρόπο να το καλύψει.

Εξάλλου, τα φαινόμενα βανδαλισμού εμφανίστηκαν με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που λειτουργεί αθροιστικά και ενισχύει τις υποψίες για τους δράστες, υποψίες οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν και οι διαδικασίες θα προχωρήσουν με τη νομική οδό πλέον.

Σήμερα μετά τα θλιβερά γεγονότα, ο δήμος Βέλου-Βόχας εμφανίστηκε με αρκετά αυστηρό ύφος στην ανακοίνωσή του σημειώνοντας πώς: «Για μία ακόμη φορά το κτήριο του Γυμνασίου – Λυκείου Ζευγολατιού έγινε πεδίο βανδαλισμών.

«Γνωστοί-άγνωστοι» έριξαν κόλλα στις κλειδαριές προκαλώντας βλάβες σε όλες τα λουκέτα και τις πόρτες, βλάβες οι οποίες, ανάγκασαν σήμερα τους Δ/ντές των Σχολείων και τον Δήμαρχο να αναστείλουν τη λειτουργία τους, να στείλουν τους μαθητές σπίτι τους και τα μαθήματα να γίνουν με τηλεκπαίδευση.

Αυτή τη φορά όμως, τα πράγματα για τους κατ’ εξακολούθησιν βανδαλιστές των σχολικών κτηρίων δεν θα είναι τόσο εύκολα.

Ήδη, έφτασαν στον δήμο επώνυμες καταγγελίες για τη συμμορία των ανηλίκων που επιδίδεται στην καταστροφή της σχολικής και δημοτικής περιουσίας και όλα τα στοιχεία (μαζί και οπτικό υλικό) προωθούνται στην Εισαγγελία Κορίνθου, προκειμένου να δρομολογηθούν όλες οι νόμιμες ενέργειες.

Καλούμε για τελευταία φορά, γονείς αλλά και εμπλεκόμενους με κάθε τρόπο στους βανδαλισμούς να συνετίσουν και να συνετιστούν, γιατί δεν υπάρχει άλλο περιθώριο και τα στοιχεία που έχει πλέον στη διάθεσή του ο δήμος είναι αποκαλυπτικά και συντριπτικά».

Παράπονα από γονείς

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι υπάρχουν καθηγητές ή καθηγήτριες που κλείνουν τα αυτιά και τα μάτια τους μπροστά στα γεγονότα και στις μαρτυρίες περιοίκων, πετώντας το μπαλάκι πότε στους γονείς που δεν φροντίζουν τα παιδιά τους, πότε στον τότε Σύλλογο Γονέων (που αποτελεί το ευκολότερο εξιλαστήριο θύμα) και βέβαια στον δήμο Βέλου-Βόχας.

Σε κάθε περίπτωση το μπαλάκι των ευθυνών αλλάζει διαρκώς «περιοχή», όμως φαίνεται ότι αυτή τη φορά θα φτάσει στα χέρια που πρέπει. Και αυτό γιατί σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, αλλά και τις πληροφορίες που διαρρέονται, υπάρχει πλέον και οπτικό υλικό που έχει καταγράψει τους εμπλεκόμενους στα γεγονότα.

Εξάλλου, σήμερα ο Διευθυντής του Λυκείου Ζευγολατιού βρέθηκε για πολλές ώρες στο Αστυνομικό Τμήμα Βραχατίου δίνοντας λεπτομέρειες για τα γεγονότα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Το σίγουρο είναι ότι η γνωστή παροιμία, «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη» κλπ στο τέλος επαληθεύεται οδυνηρά. Εκτός πια, κι αν οι εμπλεκόμενοι αποφασίσουν να κλείσουν το ζήτημα αθόρυβα, παραδεχόμενοι το σφάλμα, αναλαμβάνοντας το κόστος αποκατάστασης και αποτρέποντας κάθε μελλοντική, τέτοιου είδους ενέργεια, συνετίζοντας τα παιδιά τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.