ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Γιώργος Δέδες: Επίσκεψη στον δήμο Βέλου-Βόχας για το θέμα του νερού

Εφιαλτικό το σενάριο για το νερό στην κεντρική και ανατολική Κορινθία, σημειώνει ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Νέοι Δρόμοι» και Συντονιστής του Τμήματος Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣΠροκλητική η αδράνεια Κυβέρνησης και Περιφέρειας, υπογραμμίζει

Επίσκεψη στο δήμο Βέλου-Βόχας πραγματοποίησε ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Νέοι Δρόμοι» και Συντονιστής του Τμήματος Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Δέδες, την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου. Στην συνάντηση με τον δήμαρχο Βέλου – Βόχας, Αννίβα Παπακυριάκο, τον κ. Δέδε συνόδευαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Τάσος Μποζίκης και Χρήστος Καρσιώτης. Η ατζέντα της συζήτησης ήταν συγκεκριμένη και αφορούσε θέματα που απασχολούν τον δήμο Βέλου-Βόχας, εστιάζοντας κυρίως στο πρόβλημα της έλλειψης υδάτινων πόρων που τείνει να λάβει δραματικές διαστάσεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση του Γιώργου Δέδε στην συνάντηση εργασίας επισήμαναν «την ολιγωρία της Κυβέρνησης και της ηγεσίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι οποίοι αν και γνωρίζουν την έκταση και τη σοβαρότητα του προβλήματος παραμένουν μέχρι σήμερα προκλητικά αδρανείς.

Το Φράγμα του Ασωπού», σημειώνει η ανακοίνωση, «έχει ουσιαστικά βαλτώσει. Ένα κρίσιμο έργο που περιμένουν ως ‘’μάνα εξ ουρανού’’ οι αγρότες της περιοχής έχει πέσει θύμα της ανικανότητας και της ολιγωρίας των υπευθύνων. Υπογραμμίσαμε επίσης την απαράδεκτη καθυστέρηση στη δημοπράτηση της Μελέτης των δικτύων του φράγματος, η οποία αν και είχε ξεκινήσει την Άνοιξη του 2019 δημοπρατήθηκε μόλις στις αρχές του φετινού καλοκαιριού.

Θέσαμε το ζήτημα της αρδευτικής διώρυγας του ΑΟΣΑΚ, στην οποία η παρέμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση και προϋπολογισμό πολύ χαμηλότερο του απαιτούμενου. Επισημάναμε πως η αρδευτική διώρυγα χρήζει εργασιών συντήρησης στο σύνολό της, ώστε να μπορεί χωρίς απώλειες να συμβάλλει στην απρόσκοπτη άρδευση των καλλιεργειών.

Τονίσαμε περαιτέρω πως θα πρέπει να υπάρξει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ονομαστική πρόσκληση, ειδικά για το Δήμο Βέλου – Βόχας, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, ώστε να μπορέσει ο Δήμος να αρχίσει να εφαρμόζει συνδυαστικές πολιτικές και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως γεωτρήσεις, δίκτυα, δεξαμενές, ενδεχομένως μονάδες αφαλάτωσης κ.λπ. Προς αυτό το σκοπό αναλαμβάνουμε άμεσα πρωτοβουλία στο Περιφερειακό Συμβούλιο καλώντας τον κύριο Νίκα να εκκινήσει τις σχετικές διαδικασίες.

Εστιάσαμε στη μεγάλη ευκαιρία που υπάρχει αυτή τη στιγμή, τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής που δρομολόγησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019), έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είναι πλέον ώριμα και μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, να γίνουν ταυτόχρονα έργα διαχείρισης νερού. Αφορούν στη διευθέτηση των χειμάρρων Ζαπάντι και Περιστερώνα και άλλων μικρότερων ποταμών και χειμάρρων και θα βοηθήσουν σημαντικά στην αύξηση των υδάτινων πόρων.

Προκρίναμε την άμεση προώθηση της συντήρησης των υπαρχόντων μικρών φραγμάτων, αλλά και την κατασκευή ικανού δικτύου νέων μικρών φραγμάτων, που είναι έργα μικρού κόστους και υψηλής αποδοτικότητας.

Θα σταθούμε αρωγοί» καταλήγει η ανακοίνωση του Γιώργου Δέδε, «σε κάθε θετική παρέμβαση που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, θα είμαστε όμως αποφασιστικά μαχητικοί και διεκδικητικοί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και απέναντι στην Κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσουν επιτέλους τα τόσο κρίσιμα και αναγκαία για την οικονομία και την ποιότητα ζωής στην περιοχή έργα».

1 reply »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.