ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μ. Θελερίτη: «Η μηδενική ανοχή απέναντι στην έμφυλη βία είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση»

25η Νοέμβρη – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών

Γράφει η Μαρία Θελερίτη*

Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς ως ημέρα της καταπολέμησης της βίας εναντίον των γυναικών.

25η Νοέμβρη 2022, Γυναικοκτονίες, κακοποίηση, βιασμοί, σεξουαλική παρενόχληση, οικονομική-συναισθηματική-ψυχική βία, εξακολουθούν να πλήττουν  τις ζωές των  Γυναικών ανεξάρτητα από την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την κοινωνική τάξη και την εθνικότητα.

  Η έμφυλη βία είναι ένα καθημερινό, παγκόσμιο φαινόμενο. Η έμφυλη βία είναι θεμέλιο της πατριαρχίας, των σχέσεων κυριαρχίας ανάμεσα στα φύλα που διαπερνούν το σύνολο της ζωής των ανθρώπων, τη λεγόμενη ιδιωτική και δημόσια σφαίρα, την πολιτική, την οικονομία, την κουλτούρα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση. Ο σεξισμός ως συνολική ιδεολογία υποτίμησης των γυναικών, ελαφρύς ή βαρύς, ανιχνεύεται παντού: στο λόγο μέσα από τον οποίο σκεπτόμαστε τον κόσμο και αυτοπροσδιοριζόμαστε σ’ αυτό, στα νοήματα, στις σημασίες, στις αντιλήψεις, στις νοοτροπίες, στις στάσεις τις ατομικές και συλλογικές, στους θεσμούς.

Ο αγώνας κατά της έμφυλης βίας είναι αγώνας καθολικός. Απαιτεί πολιτικές και δράσεις σε πολλά επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής αλλά  αλλά και  ταυτόχρονη αντιμετώπιση των έμφυλων ανισοτήτων, με στόχο την κατάκτηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων.

Σήμερα, που ο συντηρητισμός των θεσμών και η πολλαπλώς εκφραζόμενη αντιδραστικότητα της κοινωνίας αμφισβητούν ή απειλούν ευθέως καταξιωμένα και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, σ’ ένα περιβάλλον συστηματικής έκθεσης και εθισμού στην πολλαπλή βία, οφείλουμε να αγωνιστούμε για την υπεράσπιση των κεκτημένων δικαιωμάτων μας,  για την  εξάλειψη της εμφυλης βίας και για την  νομοθετική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία».

Η μηδενική ανοχή απέναντι στην εμφυλη βία είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση

Για την εξάλειψη της είναι απαραίτητη η συμβολή όλων μας. Γιατί μας αφορά όλους μας.

  *Η κυρία Μαρία Θελερίτη είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

  Σχολιάστε

  Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

  Λογότυπο WordPress.com

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Twitter

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Facebook

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Σύνδεση με %s

  Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.