ΑΠΟΨΕΙΣ

Προτεραιότητες της Τοπικής Ατζέντας…

Γράφει ο Τάσος Καλαντζής*

Ο μειούμενος αριθμός πολιτών στους δήμους, που οδηγεί την περιφέρεια όλο και πιο κοντά στην παρακμή, θα πρέπει να θορυβήσει τους ιθύνοντες. Οι τοπικοί αιρετοί αξιωματούχοι είναι υποχρεωμένοι να μην αφήνουν τους δήμους τους να γερνάνε και να συρρικνώνονται. Οφείλουν να πράξουν ό,τι είναι δυνατό για να γεμίσουν οι δήμοι με νεανικό πληθυσμό.

Όσοι ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να εργαστούν σκληρά ώστε οι χαρούμενες εκδηλώσεις που θα λαμβάνουν χώρα στον δήμο τους να επικρατούν. Ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης, οι δήμοι οφείλουν να εφαρμόσουν ένα δίκτυο πολιτικής για την υποστήριξη της νεολαίας στην πόλη της. Ο αυξανόμενος αριθμός νέων ανθρώπων στους δήμους θα προσφέρει ζωή στην πόλη και αισιοδοξία στους πολίτες.

Οι τοπικοί σύμβουλοι θα πρέπει να συνεργάζονται με ντόπιους, όπως τοπικές επιχειρήσεις και οργανισμούς, για να συμφωνήσουν και να εφαρμόσουν τοπικές προτεραιότητες. Με απλά λόγια, η τοπική ατζέντα θα πρέπει να συν-διαμορφώνεται με τους πολίτες και όχι να επιβάλλεται από τους αιρετούς αξιωματούχους.

Στόχος της συνεργασίας είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων που θα σκοπεύουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και ευημερίας με μικρές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις. Εξυπακούεται λοιπόν πως για να ξεκινήσει κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να επικρατεί το προσωπικό αλλά το συνολικό όφελος.

Επίσης, η ευημερία της τοπικής κοινωνίας δεν μπορεί να έρθει με αναχρονιστικές πρακτικές και χωρίς την συμμετοχή νέων ανθρώπων που φιλοδοξούν να αλλάξουν και όχι να συντηρήσουν το υφιστάμενο πολιτικό πλαίσιο. Η γεφύρωση του χάσματος γενεών, λοιπόν, είναι επίσης κάτι που θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν από τους πολιτικούς παράγοντες αλλά και τους πολίτες.

* Ο Τάσος Καλαντζής είναι από το Κιάτο και σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.