ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Μεγάλη δικαίωση για τον Σύλλογο Γονέων Γυμνασίου-Λυκείου Ζευγολατιού – Πέτυχε την διασπορά μαθητών Ρομά

Φρένο στην απαξίωση και στην γκετοποίηση των σχολείων του Ζευγολατιού – Οι μαθητές Ρομά θα μοιράζονται εξίσου και στα τρία Γυμνάσια του Δήμου Βέλου-Βόχας

Μια μεγάλη δικαίωση για τον αγώνα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου-Λυκείου Ζευγολατιού ήρθε με την υπ’ αριθμ. 1232 απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας περί «Χωρικής Κατανομής Μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης». Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του Ζευγολατιού, που έχουν μόνιμη κατοικία στον οικισμό της Κυρα Βρύσης, ισοκατανέμονται στα Γυμνάσια Ζευγολατιού, Βραχατίου και Βέλου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από το νέο σχολικό έτος θα εφαρμοστεί στην πράξη η αποκαλούμενη διασπορά των μαθητών Ρομά στα τρία Γυμνάσια του δήμου Βέλου-Βόχας.

Θυμίζουμε ότι με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς είχαν δημιουργηθεί πλείστα προβλήματα στο Γυμνάσιο Ζευγολατιού λόγω της αλλαγής στην επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης και της αθρόας εγγραφής μαθητών Ρομά στο συγκεκριμένο σχολείο. Στην Α΄ Γυμνασίου γράφτηκαν παιδιά κάθε ηλικίας (!) με αποτέλεσμα ο αριθμός των εγγεγραμμένων μαθητών να ξεπεράσει κάθε όριο και κάθε δυνατότητα να τους φιλοξενήσει. Πέραν αυτών, τα ΖΕΠ (Τμήματα Υποδοχής ή αλλιώς Ζώνες Εκπαιδευτικής «Προτεραιότητας») δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά για τέτοιο όγκο μαθητών.

Ο νεοσύστατος Σύλλογος Γονέων με επικεφαλής την πρόεδρο Ελευθερία Παπαλέκα ξεκίνησε έναν μεγάλο αγώνα για να αποκαταστήσει το εκπαιδευτικό κλίμα στο Γυμνάσιο, επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη διασποράς των μαθητών Ρομά σε όλα τα Γυμνάσια του Δήμου, ως μοναδική εφαρμόσιμη, αποτελεσματική και δίκαιη λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα. Τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου και κυρίως η πρόεδρος Ελευθερία Παπαλέκα πέρασαν μέρες ολόκληρες με καθημερινή παρουσία στο σχολείο, με συζητήσεις και διαβουλεύσεις με καθηγητές και μαθητές, με συναντήσεις με τον δήμο, με τον δήμαρχο, με τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με γονείς, μαθητές και όλους τους εμπλεκομένους.

Πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και του συλλόγου ήταν – και παραμένει – να γίνει διασπορά των μαθητών Ρομά σε όλα τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής του δήμου Βέλου-Βόχας καθώς η υπερσυγκέντρωσή τους σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, παράγει συνθήκες γκετοποίησης του σχολείου.

Προς τιμήν του ο Δ/ντής  της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας Δρ. Βασίλειος Σαμαράς στάθηκε συμπαραστάτης στον δίκαιο αγώνα του Συλλόγου, ενώ ο νέος Διευθυντής του Γυμνασίου κ. Γιώργος Μηλιώτης, προσπάθησε, και πέτυχε στον βαθμό που ήταν δυνατόν, να εξομαλυνθεί η κατάσταση στο σχολείο και να αποκατασταθεί το ομαλό εκπαιδευτικό κλίμα.

Ωστόσο, ο Σύλλογος Γονέων δεν άφησε από τα χέρια του την «καυτή πατάτα» και με συνεχείς παρεμβάσεις και προς τον Δήμο Βέλου-Βόχας και προς την Δ/νση Δευτεροβάθμιας και προς το Υπουργείο Παιδείας και προς τους Βουλευτές του Νομού και γενικά προς πάσα κατεύθυνση, δίνοντας δημοσιότητα κράτησε ψηλά στην ατζέντα τον αγώνα για την θεσμοθέτηση της διασποράς των μαθητών Ρομά και επέμεινε για το δίκαιο αποτέλεσμα, το οποίο είναι προς όφελος τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και των σχολείων.

Το βασικότερο όφελος που προκύπτει από την διασπορά, όπως έχουμε κατ’ επανάληψη αναφέρει στο παρελθόν, είναι ότι αποφεύγεται η γκετοποίηση των σχολείων του Ζευγολατιού, καθώς ο αριθμός των μαθητών Ρομά αυξάνεται κάθε έτος. Βέβαια, όπως έχουμε αναφέρει το πραγματικό διακύβευμα είναι η ισότιμη ένταξη και η ενσωμάτωση των Ρομά στην υπόλοιπη κοινωνία, κάτι το οποίο βέβαια βρίσκεται στα χέρια της Πολιτείας και στις δράσεις που οφείλει να αναλάβει.

Σε κάθε περίπτωση ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου-Λυκείου Ζευγολατιού έκανε το καθήκον του, στο βαθμό που του αναλογούσε και μάλιστα υπερβάλλοντας εαυτόν. Το ίδιο έκαναν και ο Δ/ντής του Γυμνασίου Ζευγολατιού καθώς και ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας. Τους αξίζουν συγχαρητήρια για την υπομονή και την επιμονή για στην δίκαιη μάχη που έδωσαν όχι μόνο για τα παιδιά και το σχολείο, αλλά για όλη την κοινωνία του Ζευγολατιού και για όλο τον Δήμο Βέλου-Βόχας!

Πρόκειται σαφώς για μία δικαίωση του αγώνα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου και Λυκείου Ζευγολατιού της προέδρου κας Ελευθερίας Παπαλέκα, όλων των μελών του Δ.Σ.: Άνκας Παπαδημητρίου, Δημήτρη Μαζιώτη, Χρήστου Εξαδάκτυλου και Χρήστου Βαλασόπουλου, αλλά και όλων των γονέων που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν αρωγοί στις προσπάθειες του συλλόγου και διεκδίκησαν δυναμικά το καλύτερο για τα παιδιά τους και το σχολείο τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.