ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Γυμνάσιο Ζευγολατιού: Συνεχίζεται ο αναβρασμός και οι διαμαρτυρίες

Τι ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέλου-Βόχας – Διαμαρτυρία των γονέων ανήμερα της εθνικής επετείου – Άφαντη παραμένει η Πολιτεία και οι κυβερνητικοί βουλευτές

Στο Γυμνάσιο Ζευγολατιού από την αρχή της σχολικής χρονιάς επικρατεί μια έκρυθμη κατάσταση που έχει φέρει στα όρια της απόγνωσης γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Η δραματική ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων έφερε το θέμα στην δημοσιότητα και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ό,τι μέλλει γενέσθαι. Με άρθρο της εφημερίδας μας είχαμε σημειώσει από τότε τους επαπειλούμενους κινδύνους και είχαμε εκθέσει τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη μας.

Εν τω μεταξύ στο Γυμνάσιο, έφτασε νέος διευθυντής, ο κ. Μηλιώτης Γεώργιος ο οποίος προσπάθησε να βάλει σειρά στο χάος. Οι μαθητές της Α΄ τάξης Γυμνασίου (εκ των οποίων 105 Ρομά) υποβλήθηκαν σε μαθησιακά και γνωστικά τεστ – όπως ορίζει η νομοθεσία – και χωρίστηκαν σε τέσσερα τμήματα ανάλογα με το γνωστικό τους επίπεδο. Όπως ήταν φυσικό από αυτή τη διαδικασία προέκυψαν δύο τμήματα με παιδιά αμιγώς Ρομά, των οποίων το γνωστικό επίπεδο αγγίζει τα όρια του αναλφαβητισμού! Όπως αντιλαμβάνεστε η φοίτηση αυτών των παιδιών είναι αδύνατη στο Γυμνάσιο, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι το κίνητρο των οικογενειών τους είναι η εξασφάλιση του επιδόματος φοίτησης και τίποτα άλλο.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, ο οποίος έχει σηκώσει το βάρος αυτής της υπόθεσης από την αρχή της σχολικής χρονιάς, επεδίωξε δύο και τρεις φορές συναντήσεις τόσο με τους αρμόδιους αιρετούς από πλευράς δήμου (δήμαρχο, αντιδημάρχους, πρόεδρο ΝΠΔΔ και Σχολικών Επιτροπών, αλλά και τους συμβούλους της αντιπολίτευσης) προσπαθώντας και πιέζοντας προς πάσα κατεύθυνση για να βρει λύση.

Διότι το μεγάλο πρόβλημα στο σχολείο είναι ότι καθίσταται αδύνατη η φοίτηση των μαθητών όχι μόνον εξαιτίας του χαμηλού γνωστικού επιπέδου της πλειοψηφίας των μαθητών Ρομά, αλλά κυρίως διότι τα φαινόμενα bullying, παραβατικότητας, παρενοχλήσεων κ.ά. αυξήθηκαν κατακόρυφα! Βλέπετε στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου εγγράφηκαν χωρίς κανέναν περιορισμό παιδιά Ρομά 15, 16, 17 ετών τα οποία κουβαλούν μία άλλη “κουλτούρα” κοινωνικών σχέσεων!

Το Δημοτικό Συμβούλιο

Το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο Βέλου-Βόχας την προηγούμενη Δευτέρα 24/10 όπου σύσσωμο το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων παρουσιάστηκε για εκθέσει την κατάσταση στους δημοτικούς συμβούλους. Η πρόεδρος του Συλλόγου, Ελευθερία Παπαλέκα, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο εξηγώντας ότι είναι απαραίτητο να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία διότι το πρόβλημα δεν είναι αμιγώς πρόβλημα του σχολείου.

Ακούστε εδώ την τοποθέτηση της κας Παπαλέκα

Της εισήγησης της προέδρου του ΔΣ ακολούθησε ευρεία συζήτηση για το ζήτημα, για το αν μπορεί ή όχι να επέμβει ο εισαγγελέας, ποια είναι τα όρια της αστυνόμευσης, ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών και του διευθυντή του σχολείου και άλλα.

Συνοπτικά το Δ.Σ. του Συλλόγου ζήτησε να υπάρξει μέριμνα του δήμου, έτσι ώστε να προστατευθεί η λειτουργία του σχολείου. Ζήτησε να γίνει κάθε δυνατή ενέργεια ώστε να δοθεί λύση από την Πολιτεία και το Υπουργείο Παιδείας, καθώς και να παραμείνει μόνιμα στο σχολείο ο φύλακας που έχει τοποθετηθεί από τον δήμο και να επεκταθεί το  ωράριό του από 8-12 που είναι σήμερα σε όλη το ωράριο λειτουργίας του σχολείου.

Ο Δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος πρότεινε ο δήμος να κάνει ένα έγγραφο προς τους αρμόδιους φορείς και το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο να εξηγεί ότι το σχολείο αντιμετωπίζει τα συγκεκριμένα προβλήματα. Ο κ. Μανάβης στην τοποθέτησή του σημείωσε τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στο να εφαρμοστεί η διασπορά των μαθητών σε γειτονικά σχολεία και τόνισε και αυτός την ανάγκη να υπάρξει ένα κοινό ψήφισμα με προτάσεις που να απευθύνεται στα υψηλότερα κλιμάκια της Πολιτείας που είναι αρμόδια να λύσουν το πρόβλημα.

Ο Ανδρέας Σιάχος πρότεινε και έγινε αποδεκτό να πραγματοποιηθεί μια ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα με την παρουσία των Δ/ντών της α/βαθμιας και β/βαθμιας εκπ/σης, του Αστυνομικού Διευθυντή αλλά και των βουλευτών Κορινθίας όπως συμπλήρωσε ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος, ο οποίος δεσμεύτηκε να τους ενημερώσει.

Η συζήτηση που κράτησε σχεδόν μία ώρα κατέληξε στην υιοθέτηση των παραπάνω προτάσεων αρχής γενομένης από την σύνταξη ψηφίσματος.

Διαμαρτυρία στην παρέλαση

Ο Σύλλογος Γονέων ωστόσο, ανήσυχος για τα τεκταινόμενα στο σχολείο και επιμένοντας στο να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία, αποφάσισε σε γενική συνέλευσή του και στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στο Ζευγολατιό κατέβηκε με πανό διαμαρτυρίας το οποίο στήθηκε ακριβώς απέναντι από την εξέδρα των επισήμων.

Το πανό έγραφε: «Όχι στην Αδιαφορία. Ασφάλεια και Ποιότητα στα Σχολεία». Ένα μήνυμα διαχρονικό και τόσο ουσιαστικό το οποίο προφανώς απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες διοίκησης και σε όλα τα κλιμάκια της Πολιτείας και κυρίως στα κέντρα αποφάσεων. Η διαμαρτυρία όπως εξήγησε ο Σύλλογος Γονέων σε ανάρτησή του «Διαλέξαμε αυτόν τον τρόπο διαμαρτυρίας σε μια μέρα που μας διδάσκει πως ο συμβιβασμός και η υποχώρηση αποτελούν ήττα. Πρέπει όλοι μας αλλά και όσοι βρίσκονται στις εξέδρες να καταλάβουμε πως η ποιότητα και η ασφάλεια των παιδιών μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Ας αφήσουμε στην άκρη την αδράνεια, τις δικαιολογίες και τα ημίμετρα. Όλοι κρινόμαστε για αυτά που κάνουμε αλλά και για αυτά που δεν κάνουμε…»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.