ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

Αστεροσκοπείο Κρυονερίου: Ξεκίνησαν τα έργα αναβάθμισης

Ξεκίνησαν, σήμερα Δευτέρα 3 Απριλίου 2023, τα έργα της μετατροπής του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου στο μεγαλύτερο διαστημικό κόμβο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την αναμόρφωση των κτιριακών υποδομών με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων την Περιφέρειας Πελοποννήσου (~4.3 εκατ. €), ενώ η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την αγορά και τοποθέτηση του απαραίτητου επιστημονικού εξοπλισμού στο πλαίσιο του προγράμματος NOA-AEGIS (~10.8 εκατ. €).

Οι εκσκαφές ξεκίνησαν από το χώρο όπου αναμένεται να τοποθετηθούν τα δύο νέα τηλεσκόπια του ΙΑΑΔΕΤ: (α) το νέο ρομποτικό τηλεσκόπιο (0.7μ) στο πλαίσιο του NOA-AEGIS και (β) η νέα διάταξη η οποία θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της νέας μεγάλης συνεργασίας του Ινστιτούτου με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), ώστε τα τηλεσκόπια Κρυονερίου και »ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» να λειτουργήσουν ως οι μόνοι Ευρωπαϊκοί κόμβοι μετάδοσης δεδομένων μέσω lazer για την αποστολή Psyche της NASA.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές του τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου η υπογραφή της σύμβασης για την ανέγερση κτηρίου πολλαπλών χρήσεων μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Στην ειδική τελετή που είχε λάβει χώρα στον προαύλιο χώρο του Αστεροσκοπείου την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023, ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος είχε αναφερθεί στην αξία του έργου που θα υλοποιηθεί μέσω των χρηματοδοτήσεων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Ταμείο Ανάκαμψης, των οποίων το συνολικό ύψος αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ. Ο Σπύρος Σταματόπουλος, είχε τονίσει ότι ο χώρος πολλαπλών χρήσεων που θα κατασκευαστεί καθώς και ο νέος εξοπλισμός που θα εγκατασταθεί στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου θα αναβαθμίσουν σημαντικά το επιστημονικό και ερευνητικό ίδρυμα.

Ειδικότερα κατά τις σύντομες δηλώσεις του είχε σημειώσει: «Θεωρώ ότι συμπληρώνεται ένα παζλ αναπτυξιακού οράματος για τον δήμο μας, που ξεκινάει από το λιμάνι του Κιάτου και την μετατροπή του σε καταφύγιο τουριστικών σκαφών, από την ανάπλαση της παραλίας και την αποκατάσταση των αποθηκών ΑΣΟ, συνεχίζεται με την αποκάλυψη του θεάτρου της Αρχαίας Σικυώνας, εδώ με το Αστεροσκοπείο και στα ορεινά, αυτό που έχουμε προγραμματίσει είναι σε συνδυασμό με τις δύο λίμνες, της Στυμφαλίας και του Φενεού, να κατασκευαστεί ένα κέντρο προετοιμασίας αθλητικών ομάδων. Και βέβαια η επισκευή, συντήρηση και διάνοιξη νέων δρόμων προς τα χιονοδρομικά κέντρα του Μαινάλου, των Καλαβρύτων και Ζήρειας. Είναι ένα αναπτυξιακό όραμα για το οποίο σήμερα βάζουμε την υπογραφή μας για να συμπληρωθεί ένα ακόμη λιθαράκι».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας είχε δηλώσει τα εξής:

«Μετατρέπουμε το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου Κορινθίας στο μεγαλύτερο Διαστημικό κόμβο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Από το Κρυονέρι ήδη γίνεται εξαιρετική δουλειά από την επιστημονική του ομάδα με διεθνή αναγνώριση ειδικότερα στη παρακολούθηση των προσκρούσεων μετεωριτών  στην επιφάνεια της Σελήνης. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης το χρηματοδοτούμε, προκειμένου να έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό και τις υποδομές που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να αξιοποιήσουν την γνώση και την εμπειρία τους ακόμα περισσότερο. Συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη της επιστημονικής ομάδας για το σπουδαίο ερευνητικό τους έργο αλλά και για το όραμα τους να ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου για την διάχυση της επιστήμης σε μαθητές, φοιτητές επισκέπτες αλλά και στην τοπική κοινωνία της Κορινθίας.»

Επίσκεψη του Λυκείου Ξυλοκάστρου

Εν τω μεταξύ την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη μαθητών από το Λύκειο Ξυλοκάστρου στο Αστεροσκοπείο . Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος ΕΣΠΑ «Αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναπτυξιακών στόχων τής Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στους χώρους τού Αστεροσκοπείου και να ενημερωθούν για τα τρέχοντα ερευνητικά προγράμματα που υλοποιούνται στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου. Μετά την ξενάγηση, ακολούθησε παρατήρηση με το ηλιακό τηλεσκόπιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.