
Σημαντικές ειδήσεις σε σχέση με την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας βγήκαν στο περιθώριο της εκδήλωσης για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βέλου-Βόχας. Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με την έλλειψη νερού στην ευρύτερη περιοχή της Βόχας.
Στο περιθώριο της ενημέρωσης που παρείχε ο υπουργός, σχετικά με την διαχείριση των υδάτινων πόρων και το πρόβλημα της λειψυδρίας, αναφέρθηκε διεξοδικά στο μεγάλο έργο του Φράγματος Ασωπού επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν αρκεί να αναμένουμε την ολοκλήρωσή του αλλά πρέπει να προβούμε στην υλοποίηση μικρότερης κλίμακας έργων όπως:
Α. Μικρά ανασχετικά φράγματα, με τα οποία αφενός ανακόπτεται η ταχύτητα της ροής σε μια ενδεχόμενη ισχυρή νεροποντή, αφετέρου γίνεται τοπικός εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα. «Και νερό αποθηκεύεις και καταστροφές μειώνεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Β. Αφαλάτωση. Ο υφυπουργός σημείωσε ότι γνωρίζει το ζήτημα πολύ καλά γιατί διαχειρίστηκε έργα αφαλάτωσης για τα Κυκλαδονήσια και κυρίως την Μύκονο. Όμως έχουν πολύ υψηλό κόστος και όπως υπογράμμισε «Αν θα έρθει ο λογαριασμός και δεν μπορείς να τον πληρώσεις;». Όμως όπως τόνισε αν δεν υπάρξει καμία άλλη λύση τότε θα φτάσουμε κι εκεί.
Γ. Γεωτρήσεις-Μεταφορά νερού. Όπως ανέφερε ο κ. Ταγαράς «γεωτρήσεις θα ανοίξεις στον τόπο σου αν έχεις νερό, ή θα μεταφέρεις από αλλού, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι μόνιμο, εκτός κι αν προβλέπεται σε έκτακτες καταστάσεις». Εξηγώντας τι εννοεί ο υφυπουργός Περιβάλλοντος μίλησε διεξοδικά για τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών, τα οποία αποτελούν έναν οδηγό για την διαχείριση των υδάτινων πόρων σε όλη την επικράτεια. Όλη η Ελλάδα, όπως είπε, είναι χωρισμένη σε 14 τέτοιες Ζώνες Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών, και στα Σχέδια καταγράφονται οι ανάγκες κάθε Ζώνης, τα νερά που υπάρχουν, αν επαρκούν ή περισσεύουν για την κάλυψη των αναγκών, με στόχο να μπορεί να μεταφερθεί νερό από μία περιοχή σε άλλη ώστε να λυθούν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν και να καλυφθούν οι ανάγκες πρωτίστως της ύδρευσης και δευτερευόντως της άρδευσης.

Όπως αποκάλυψε αυτήν την εποχή συμβαίνει η Β΄ Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών, η οποία αποτελεί μια ευκαιρία για τον δήμο Βέλου-Βόχας να εντάξει τις ανάγκες και τις πιθανές λύσεις/έργα που απαιτούνται για να λύσει το πρόβλημα της λειψυδρίας. Όπως ανέφερε ο κ. Ταγαράς έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις εργασίας μεταξύ του ιδίου και του δημάρχου Βέλου-Βόχας Αννίβα Παπακυριάκου με τους επιτελείς του υπουργείου για να ενταχθούν στην Αναθεώρηση τα έργα αφαλάτωσης και μεταφοράς νερού από άλλες περιοχές, ώστε ο δήμος Βέλου-Βόχας να καλύψει τις ανάγκες του σε νερό. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος αποκάλυψε ότι στόχος είναι να προβλεφθούν έργα που θα μεταφέρουν νερό από την Στυμφαλία, ή από το Φράγμα του Ασωπού για ύδρευση. Τονίζοντας δε την σημαντικότητα της πρόβλεψης των έργων στα νέα αναθεωρημένα Σχέδια υπογράμμισε: «Αν δεν προβλεφθούν δεν θα μπορείτε να πάρετε (σ.σ. νερό). Είμαστε στην φάση», εξήγησε «να προβλέψουμε ως δυνατότητα και από το Φράγμα για υδροδότηση».
Εν κατακλείδι, η είδηση η οποία βγήκε είναι ότι ο δήμος Βέλου-Βόχας θέτοντας τις βάσεις για να λύσει οριστικά το ζήτημα του νερού, προχωρά στην κατάθεση συγκεκριμένων αιτημάτων, που θα συμπεριληφθούν στην Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών, ανοίγοντας τον δρόμο για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων.
Δείτε όλη την τοποθέτηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά:
Κατηγορίες:ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ
Καλά! Αυτα μας τα εχουν υποσχεθει χρόνια τωρα! Ολες οι εξουσίες, κεντρικές, περιφερειακές και τοπικές.
Προεκλογική φιέστα ολα ησαν.