ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Άδεια για να “χτυπήσει” δύο μεγάλες γεωτρήσεις πήρε ο δήμος Βέλου-Βόχας

Ποιες κοινότητες θα εξυπηρετηθούν – Πώς συνδέεται η μία εξ αυτών με το μεγάλο έργο του αγωγού Βέλο-Βασιλικό

Σε έναν αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η νέα δημοτική αρχή του δήμου Βέλου-Βόχας για την εξεύρεση των απαραίτητων υδάτινων πόρων που θα καλύψουν τις υδρευτικές ανάγκες της περιοχής ενόψει μάλιστα ενός δύσκολου καλοκαιριού. Η φετινή χρονιά για όλη την ανατολική Πελοπόννησο, αλλά και ειδικότερα την περιοχή του δήμου Βέλου-Βόχας ήταν εξαιρετικά άνυδρη, με το ύψος της βροχής να καταγράφει ιστορικά χαμηλά για τρίτη συνεχή χρονιά.

Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένες τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες, μιας τουριστικής περιοχής όπως είναι ο δήμος Βέλου-Βόχας, η δημοτική αρχή του Θανάση Μανάβη κάνει ό,τι είναι δυνατόν να εξασφαλίσει και την τελευταία σταγόνα νερού που μπορεί να αξιοποιηθεί. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, έχουμε δει αναρτήσεις που αφορούν σε έργα για την καθαριότητα και την ενεργοποίηση γεωτρήσεων.

Όμως σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες μας, πέρα από αυτές τις συνηθισμένες εργασίες, η δημοτική αρχή προσανατολίζεται στην ανόρυξη νέων γεωτρήσεων και για δύο συγκεκριμένες έχει ήδη εξασφαλίσει τις άδειες!

Στιμάγκα και Ασωπός

 Η πρώτη γεώτρηση για την οποία χορηγήθηκε άδεια από την Διεύθυνση Υδάτων βρίσκεται στην Στιμάγκα και συγκεκριμένα στην περιοχή «Άγιος Ιωάννης». Όπως πληροφορούμαστε η αίτηση του Δήμου Βέλου-Βόχας είχε γίνει από τέλη Ιανουαρίου, ενώ οι απαραίτητες άδειες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τη Δ/νση Δασών χορηγήθηκαν με επείγουσα διαδικασία και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σ’ αυτό συνετέλεσε καθοριστικά η κήρυξη του δήμου Βέλου-Βόχας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας, απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που ανανεώνεται κάθε μήνα και παραμένει σε ισχύ μέχρι και σήμερα.

Εν τέλει και αφού προηγήθηκε μια αλλαγή στην προτεινόμενη από τον δήμο Βέλου-Βόχας θέση ανόρυξης, η Διεύθυνση Υδάτων έδωσε την άδεια εκτέλεσης του έργου, του οποίου τα χαρακτηριστικά έχουν ως εξής:

Το βάθος στο οποίο αναμένεται να φτάσει αγγίζει τα 200 μέτρα και η σωλήνωση θα είναι με σωλήνα διαμέτρου Φ32. Εφόσον βρεθεί νερό, θα γίνουν δοκιμαστικές αντλήσεις για 48 ώρες και εφόσον κριθούν επιτυχημένες, τότε ο δήμος θα προβεί στην αίτηση χορήγησης άδειας νερού προς την Διεύθυνση Υδάτων. Το νερό που θα βρεθεί θα αξιοποιηθεί για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών της Κοινότητας Στιμάγκας.

Στην περίπτωση που η ανόρυξη δεν φέρει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα τότε μέσα σε δύο μήνες αυτό δηλώνεται στην Διεύθυνση Υδάτων και ακυρώνεται η άδεια.

Η δεύτερη και πιο σημαντική γεώτρηση βρίσκεται στην περιοχή του Ασωπού, κοντά σε δύο άλλες υφιστάμενες και εν χρήσει γεωτρήσεις του δήμου Βέλου-Βόχας. Η αίτηση του δήμου για αυτήν την Γεώτρηση έγινε τέλη Μαρτίου και όπως και για την προηγούμενη, οι διαδικασίες προχώρησαν τάχιστα χάρη και στην ύπαρξη έκτακτης ανάγκης.

Και αυτή η γεώτρηση θα αγγίξει τα 200 μέτρα σε βάθος με σωλήνα Φ32, ενώ αν εντοπιστεί αρτεσιανή ροή θα πρέπει να σταματήσει ή να ελεγχθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Υδάτων. Εφόσον βρεθεί νερό, αυτό θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών της Κοινότητας Βέλου και της Κοινότητας Νεράντζας, αφού πρώτα ο δήμος Βέλου-Βόχας αιτηθεί στην Διεύθυνση Υδάτων την άδεια χρήσης νερού.

Οι δύο υφιστάμενες γεωτρήσεις στον Ασωπό που βρίσκονται πλησίον του σημείου της νέας ανόρυξης δίνουν 25 και 30 κυβικά μέτρα νερού την ώρα, ενώ παρακείμενο πηγάδι που επίσης χρησιμοποιείται για τις υδρευτικές ανάγκες του δήμου διαθέτει παροχή που αγγίζει τα 40 κυβικά την ώρα.

Με αυτά τα δεδομένα οι προσδοκίες του δήμου για την εύρεση νερού είναι αυξημένες και λογικά αναμένεται παροχή παρόμοια με των γειτονικών γεωτρήσεων.

Η νέα αυτή γεώτρηση όπως και οι προηγούμενες υφιστάμενες στην περιοχή, φαίνεται ότι θα εξυπηρετούνται και από τον νέο αγωγό που δημοπρατήθηκε πριν λίγες μέρες από τον δήμο Βέλου-Βόχας και συνδέει την κεντρική δεξαμενή του Βέλου με σημείο υδροληψίας στο Βασιλικό. Ο νέος αγωγός θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει πιο γρήγορα, πιο μαζικά και με μεγαλύτερη ασφάλεια το πολύτιμο νερό προς τις δεξαμενές και τις παροχές του Βέλου.

Αν σε αυτά προσθέσουμε τις δηλώσεις του δημάρχου Θανάση Μανάβη για έναν νέο αγωγό «ζωής» που θα συνδέει το Βέλο με το Ζευγολατιό,τότε είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο σχεδιασμό διαχείρισης των υδάτων στην περιοχή του δήμου Βέλου-Βόχας, που ελπίδα όλων είναι να φέρει νερό στα πολύδιψα χωριά!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.