ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Δήμος Βέλου-Βόχας: Τσουχτερά πρόστιμα προβλέπει ο νέος Κανονισμός Καθαριότητας

Έως 1000 ευρώ με απόφαση του δημάρχου ή του αρμόδιου αντιδήμαρχου – Έως 2000€ με απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής

Νέα τσουχτερά πρόστιμα προβλέπει ο Κανονισμός Καθαριότητας του δήμου Βέλου-Βόχας που αναμένεται να ψηφιστεί στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 22 Απριλίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει ψηφιστεί από την Δημοτική Επιτροπή και έχει αναρτηθεί στην Διαύγεια καταργούνται από το άρθρο 9 και 11 του ισχύοντος κανονισμού, μικροπρόστιμα που αφορούν στην απόθεση ογκωδών απορριμμάτων και πρόστιμα που προβλέπονταν για την διευθέτηση ειδικών απορριμμάτων όπως μπάζα και άλλα άχρηστα αδρανή υλικά.

Παράλληλα, στον κανονισμό εισάγεται πρόβλεψη για επιβολή κυρώσεων ως εξής:

«Η επιβολή προστίμων είναι υποχρεωτική από τον παρόντα Κανονισμό, για τα αρμόδια όργανα του άρθρου 2, τα οποία με απόφασή τους καθορίζουν μόνο το ύψος τους και συγκεκριμένα :

  • Πρόστιμο μέχρι 1.000,00 € με απόφαση του Δημάρχου ή του Αντιδημάρχου (εφόσον του έχει παραχωρηθεί η αρμοδιότητα καθαριότητας και της αντιμετώπισης της ρύπανσης του περιβάλλοντος).
  • Πρόστιμο από 1.000,00 έως 2.000,00 € με απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής.
  • Πρόστιμο άνω των 2.000,00 € με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ή όπως προβλέπονται από τις αντίστοιχες ισχύουσες διατάξεις».

Σε ό,τι αφορά στις παραβάσεις και τις ενστάσεις από πλευράς πολιτών ο κανονισμός προβλέπει ότι:

  1. «Οι παραβάσεις του κανονισμού να βεβαιώνονται με εκτελεστές πράξεις βεβαίωσης των ανωτέρω αρμοδίων οργάνων στους οποίους ανατίθεται η αρμοδιότητα αυτή από την ψήφιση του παρόντος κανονισμού. Με τις ίδιες ως άνω πράξεις βεβαιώσεις παραβάσεων θα επιβάλλονται στους παραβάτες και τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό πρόστιμα.
  2. Ο παραβάτης εφόσον επιθυμεί, μπορεί να ασκήσει έγγραφες αντιρρήσεις κατά τη εκτελεστείς πράξεις-βεβαίωσης των αρμοδίων οργάνων εντός πέντε ( 5 ) εργάσιμων ημερών από την λήψη της έκθεσης βεβαίωσης της παράβασης στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο , ο οποίος είναι υποχρεωμένος να αποφασίσει επί των αντιρρήσεων εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την υποβολή των αντιρρήσεων.
  3. Αν ο παραβάτης δεν ασκήσει αντιρρήσεις ή αν οι ασκηθείσες αντιρρήσεις απορριφθούν, είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει το επιβληθέν πρόστιμο στο Ταμείο του Δήμου, εντός δέκα ( 10 ) ημερών από τη βεβαίωση – επιβολή του και
  4. κατά της απόφασης επιβολής προστίμου μπορεί να ασκηθεί προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου, εντός εξήντα ( 60 ) ημερών από την έκδοση της».

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.