ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ

«Βραχυχρόνιος ο δανεισμός» των αποθεματικών, λέει η κυβέρνηση

ImageHandler

«Ο δανεισμός είναι βραχυχρόνιος» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, στην έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ. Ο κ. Μάρδας ανέφερε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης από τους δήμους.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι, αν ο κάθε δήμος επιθυμεί να κάνει ανάληψη από την Τράπεζα της Ελλάδος για ποσό κάτω του 10% των διαθεσίμων του, αυτό θα μπορεί να γίνει άμεσα. Αν τα χρήματα που επιθυμούν είναι πάνω από το 10%, αυτό θα γίνεται εντός δύο ημερών και έπειτα από έγγραφο αίτημα. «Να μην υπάρχουν φοβίες» είπε επιπλέον.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μάρδας, η διάθεση αυτών των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε έκτακτη ανάγκη, θα γίνει με τους εξής όρους: οι δήμοι θα αποστείλλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο δεκαπενθήμερο. Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%.

Επίσης, ο κ. Μάρδας υπογράμμισε ότι οι δήμοι δεν θα ειναι οι μόνοι που θα καταθέσουν πλεόνασμα, αν έχουν. Έφερε ως παράδειγμα την Αττικό Μετρό, η οποία πριν από 20 μέρες κατέθεσε 450 εκατ. ευρώ και πριν από τρεις ημέρες ζήτησε 150 εκατ. ευρώ και τα πήρε. Για την κίνηση αυτή της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δικαιολογήθηκε, λέγοντας ότι υπήρξαν απρόβλεπτες εξελίξεις στον προϋπολογισμό.

Ο κ. Μάρδας υπογράμμισε ότι θα κατατεθούν τα χρήματα με 2,5% επιτόκιο. Παραδέχτηκε, δε, ότι αν η κυβέρνηση χρειαστεί τα αποθεματικά, θα τα απορροφήσει σε ένα βραχυχρόνιο δανεισμό, διάρκειας δύο μηνών. Πρόσθεσε: «Θέλουμε να έχουμε μια άνεση». Πάντως, ανέφερε ότι από το ΕΣΠΑ δεν θα αφαιρεθεί ούτε ένα ευρώ.

Στη συνεδρίαση ήταν έντονες οι αντιδράσεις από την πλευρά των δημάρχων. Κυρίως εκφράστηκαν αμφιβολίες για το κατά πόσο τα διαθέσιμα θα είναι στη διάθεση των δήμων. Πολλοί δήμαρχοι τόνισαν ότι οι εμπορικές τράπεζες που έχουν κατατεθεί τα διαθέσιμα σήμερα εχουν μεγαλύτερο επιτόκιο. Ακόμα, αρκετοί ήταν και αυτοί που εξέφρασαν το φόβο ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στον έλεγχο του Παρατηρητηρίου.

Πολλές ήταν και οι ερωτήσεις που σχετίζονταν με την ΠΝΠ που επέλεξε η κυβέρνηση, για να προωθήσει τη ρύθμιση. Μάλιστα, ακούστηκαν και σκληρές εκφράσεις. Κάποιοι μίλησαν για αιφνιδιασμό, μιλώντας για «χυδαίο και ανέντιμο τρόπο» της κυβέρνησης και για «πρωτόγνωρες καταστάσεις». Ορισμένοι, δε, είπαν στον κ. Μάρδα: «Είστε μία από τα ίδια». Πολλοί ήταν εκείνοι που επέμειναν να πάρουν απάντηση για το αν εξαρτάται από αυτή την κίνηση η σωτηρία της χώρας.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημάρχων, ο κ. Μάρδας προχώρησε στην παραδοχή ότι υπάρχει πρόβλημα με τα έσοδα της χώρας. Συγκεκριμένα, μίλησε για απρόσμενα γεγονότα σε σχέση με τον προυπολογισμό της χώρας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περισσότερα. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε πρόβλημα με τα έσοδα της χώρας που δημιουργεί εξελίξεις που δεν τις περιμέναμε». Επίσης, επανέλαβε ότι υπάρχει μια έκτακτη ανάγκη «που μας αναγκάζει να μαζέψουμε χρήματα«.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε έκτακτα γεγονότα στην πρόσφατη περίοδο και ότι τα έσοδα δεν ήταν αυτά που περίμεναν. Τον Απρίλιο οι εξελίξεις δεν είναι προβλεπόμενες για τον προϋπολογισμό, είπε. Ο κ. Μάρδας, επιπλέον, ανέφερε ότι στις 24 Μαρτίου βρήκε «άνοιγμα» 552 εκατ. ευρώ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Συμπλήρωσε ότι από τότε άρχισε μια μεγάλη προσπάθεια, ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις

Σχολιάζοντας παρατήρηση για το αν αισθάνεται υπερήφανος που η χώρα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, ο κ. Μάρδας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνάει μόλις τρεις μηνες. Σε αυτό το σημείο, πρόσθεσε ότι θα εκπλαγούν όλοι από στοιχεία που δεν έχουν βγει ακόμα για το πώς φτάσαμε ως εδώ. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση έκρινε ότι δεν θα έπρεπε να βγάλει στοιχεία που θα ήταν σε βάρος της χώρας και πρόσθεσε ότι αυτά θα βγουν, όταν έρθει η ώρα.

Ο κ. Μάρδας επίσης ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν βρίσκεται σε στάση πληρωμών, αλλά σε μετάθεση κάποιων πληρωμών. Σε ό,τι αφορά κάποιες οφειλές του υπουργείου Οικονομικών προς τους ΟΤΑ, είπε ότι δεν τις πλήρωσε, «γιατί υπάρχει ένα πρόβλημα στενότητας».

Σε ό,τι αφορά στην ΠΝΠ, εξήγησε πως, από τη στιγμή που κρίθηκε ότι μπορεί να περπατήσει νομικά μια τέτοια διαδικασία, περπάτησε. Πρόσθεσε ότι αν η κυβέρνηση γνώριζε ότι θα υπήρχαν απρόσμενες εξελίξεις και ότι «θα φτάναμε εδώ», δεν θα υπήρχε αιφνιδιασμός και δεν θα χρειαζόταν η ΠΝΠ.

Ενημέρωσε επίσης ότι οι εταίροι τη συγκεκριμένη επιλογή την είχαν προτείνει εδώ και αρκετό διάστημα και υπήρχε η σκέψη να κατατίθενται άτοκα στην ΤτΕ. Επιπλέον, ανέφερε ότι το συνολικό ποσό των διαθεσίμων που θα κατατεθούνε στην ΤτΕ και προέρχονται από τους δήμους είναι ύψους 2,5 δισ. Συνολικά, το ποσό των διαθεσίμων από το σύνολο των φορέων είναι 5,5-6 δισ. ευρώ.

Τέλος, ο κ. Μάρδας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα κλείσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων που έχει ξεκινήσει και ότι μετά την 24η του μήνα η οικονομία θα συνεχίσει να κινείται κανονικά. «Αυτό επιδιώκουμε και αυτό επιδιώκει και η άλλη πλευρά» τόνισε.

Κατά την αποχώρησή του από τη συνεδρίαση, ο κ. Μάρδας έκανε δηλώσεις, μιλώντας για «πολύ ωραία συζήτηση σε σχετικά ήρεμο κλίμα». Ανέφερε ότι δόθηκαν οι αναγκαίες εξηγήσεις από την κυβέρνηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά στα αποθεματικά των φορεών του Δημοσίου και των ΟΤΑ, πράγμα που έγινε και γραπτά.

Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι η ΠΝΠ είναι νόμος που πρέπει να εφαρμοστεί και τόνισε ότι η διάταξη είναι σαφής, καθώς επιτρέπει στους δήμους να αποφασίσουν πόσα λεφτά θα κρατήσουν για να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους και πόσα θα μεταφέρουν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Επέμεινε, δε, ότι ο δανεισμός είναι βραχυχρόνιος.

Μπαλασόπουλος: Να κλείσουμε άμεσα τους δήμους
Το άμεσο κλείσιμο των δήμων, με αίτημα την απόσυρση της ΠΝΠ, εισηγήθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος. Τόνισε ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ ειναι κάθετα αντίθετη με την ΠΝΠ, η οποία, όπως είπε, καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν έχει ελάχιστη ευαισθησία, όταν μάλιστα πρόκειται για μια κυβέρνηση που καταδίκαζε στο παρελθόν, όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, αυτές τις διαδικασίες.

Επιπλέον, είπε ότι υπάρχει κατάργηση του αυτοδιοίκητου. Ζήτησε, επίσης, η αντίδραση να είναι καθολική, από τις πλευρές των αιρετών, των εργαζομένων και της κοινωνίας, όπως ανέφερε. Πρότεινε ακόμη κινητοποίηση την Παρασκευή με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Πηγή: http://www.protothema.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.