ΙΣΤΟΡΙΚΑ

24 Μαΐου 1898: Ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ επισκέπτεται την Κόρινθο

Τα παράπονα που άκουσε – Τι του ζήτησαν οι αρχές του νομού – Ποια η παρατήρησή του προς τον δήμαρχο Κορινθίων – Η απίστευτη ατάκα του Νοταρά υπέρ της συναλλαγής των βουλευτών – Η αυστηρή παρατήρηση της πριγκίπισσας Μαρίας στην κόρη του δημάρχου Κορινθίων

Ένα ήσυχο μαγιάτικο βράδυ του 1898 στην Κόρινθο φτάνει ξαφνικά η είδηση ότι νωρίς το πρωί της επομένης η βασιλική θαλαμηγός «Αμφιτρίτη», προερχόμενη από το Μεσολόγγι και μεταφέρουσα τον βασιλιά Γεώργιο Α΄ και την οικογένειά του θα καταπλεύσει στο λιμάνι της πόλης! Αμέσως επικρατεί αναστάτωση! Η εφημερίδα «Ακρόπολις» της 24ης Μαΐου 1898 περιγράφει: «Η είδησις της αφίξεως εύρε σχεδόν την πόλιν ανέτοιμον. Καθ’ όλην την νύκτα και μέχρι πρωίας πυρετώδεις εργασίαι εγένοντο προς διακόσμησιν και ευπροσωποτέραν παράστασιν»!

Ο Γεώργιος ο Α΄ γιος του Δανού πρίγκηπα Χριστιανού Θ΄, ήταν ο ιδρυτής της δεύτερης ελληνικής βασιλικής δυναστείας, η οποία διατηρήθηκε με μικρά διαλείμματα μέχρι το 1974. Σύμφωνα με τις αναφορές της εποχής δημοφιλής και προσιτός μονάρχης, ενώ υπήρξε και ο μακροβιότερος ένοικος του ελληνικού θρόνου αφού η βασιλεία του διήρκησε 50 χρόνια.

Ο Γεώργιος Α΄ και η Όλγα.

Το 1898 που φθάνει για την επίσκεψή του στην Κόρινθο έχει διανύσει ήδη 35 χρόνια στον θρόνο και έχει ήδη επιβιώσει μιας δολοφονικής επίθεσης, τον Φεβρουάριο εκείνου του έτους. Η σύζυγός του βασίλισσα Όλγα πέντε χρόνια νωρίτερα, τον Ιούλιο του 1893 έχει εγκαινιάσει τον Ισθμό, ενώ από 15ετίας σχεδόν λειτουργεί το σιδηροδρομικό δίκτυο Πειραιώς – Αθηνών – Πελοποννήσου.

Η υποδοχή στην Κόρινθο

Τελικά, παρά το ξαφνικό της είδησης, η δημοτική αρχή «πυρετωδώς και υπερανθρώπως εργασθείσα» κατόρθωσε να κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε. Κατασκευάστηκε «λαμπρά αποβάθρα» η οποία διακοσμήθηκε κατάλληλα για την υποδοχή του βασιλιά. Από την αποβάθρα μέχρι τον Μητροπολιτικό Ναό της πόλης η οδός διακοσμήθηκε με άπειρες σημαίες, θυρεούς και επιγραφές, ενώ ανάλογα διακοσμήθηκαν και οι οικίες που βρίσκονταν εκατέρωθεν. Στην αποβάθρα στήθηκε ακόμη και αψίδα η οποία έφερε επιγραφή: «Κύριε σώζε τον Βασιλέα, ως ευ παρέστητε». Λίγο πιο πέρα, όμως, έξω από το κατάστημα των αδελφών Μιχαήλ, όπως μας μεταφέρει η εφημερίδα «Καιροί» άλλη επιγραφή μεταφέρει στο βασιλιά το σοβαρότερο αίτημα της πόλης, ευχή πάνδημος: «Η Κόρινθος δικαιούται Πρωτοδικείου»!

Η θαλαμηγός «Αμφιτρίτη»

Στις 5:30 το πρωί φάνηκε να πλέει στον Κορινθιακό, προσεγγίζουσα το λιμάνι της Κορίνθου, η θαλαμηγός «Αμφιτρίτη». Στις 6:10 αγκυροβόλησε και τότε «πλήθος άπειρον ήρχισε να συρρέει εις την παραλίαν αναμένον την έξοδον των Βασιλέων», όπως γράφει η εφημερίδα «Σκριπ». Στο σκάφος επιβιβάζονται ο Νομάρχης Αργολιδοκορινθίας κ. Αργυρόπουλος και ο Αστυνόμος Κορίνθου κ. Καντής οι οποίοι συνεννοούνται για την αποβίβαση των μελών της βασιλικής οικογένειας, που κανονίζεται να γίνει στις 10 το πρωί.

Στην υποδοχή πρωτοστατεί ο Σύλλογος «Άγιος Παύλος» και …το ωραίο φύλο(!) όπως γράφει η «Ακρόπολις». Στις 9:30 π.μ. στην προκυμαία φτάνει ο δήμαρχος Κορινθίων Κίμων Ρουφογάλης, οι βουλευτές Κορινθίας: Κωνσταντίνος Σκαρπέτης, Σπυρίδων Νοταράς, Δημήτρης Οικονόμου, Αριστοτέλης Μεντζελόπουλος και Παναγής Ζούζουλας. Επίσης οι δήμαρχοι των υπολοίπων δήμων του Νομού Μεντζελόπουλος, Νοταράς, Τριανταφύλλου και Φραντζής.  Μαζί τους παρίσταται επιτροπή υπό την προεδρία της κόρης του δημάρχου Κορινθίων δεσποινίδος Ρουφογάλη αποτελούμενη από τις δεσποινίδες Λαλάκα, Σκαρπέτη, Ζωγράφου, Καλλιγέρη, Ξύδη, Παυλίδου, Νικολάου και τις κυρίες Κορδογιαννοπούλου, Χαραλάμπη, Μαρκέλλου, Θεοδώρου και Ακκύλα.

«Η έξοδος του βασιλέως εχαιρετίσθη δια κανονιοβολισμών υπό της θαλαμηγού και ζητωκραυγών υπό του πλήθους», γράφει η εφημερίδα «Καιροί» και συνεχίζει την γλαφυρή περιγραφή αναφέροντας πώς η κυρία Χαραλάμπη και η δεσποινίδα Ρουφογάλη πρόσφεραν ανθοδέσμες στην βασίλισσα Όλγα και στην πριγκίπισσα Μαρία, αντίστοιχα.

Ο δήμαρχος Κορινθίων Κίμων Ρουφογάλης έμπλεος ενθουσιασμού προσφωνεί το βασιλιά και την οικογένειά του, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως: «ο λαός της Κορίνθου, το κέντρο του πολιτισμού και του πλούτου εν τη αρχαιότητι, δέχεται τον λαόφιλον Βασιλέα του και την Σεπτή Αυτού Οικογένειαν μετά του διακαεστέρου ενθουσιασμού και απεριορίστου προς το Βασιλέα του αφοσιώσεως και πίστεως, ην εμπνέει αυτώ η πεποίθησις, ότι δια της προς τον Ελληνικόν λαόν αγάπης του Βασιλέως του και της μερίμνης του υπέρ της φιλτάτης πατρίδος, θέλουσι επουλωθεί εθνικαί πληγαί, ας ήνοιξαν αι πρόσφατοι της πατρίδος ατυχίαι, και θέλει προαχθή αύτη εις στάδιον τιμής, προόδου και δόξης». Ο λόγος του δημάρχου έχει σαφείς αναφορές στον καταστροφικό ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 αφού οι πληγές του είναι νωπές ακόμη.

Η Βασιλική άμαξα.

Η βασιλική οικογένεια επιβιβάζεται στην άμαξα και με μουσική και ζητωκραυγές οδηγείται στον Μητροπολιτικό Ναό. Στην πόρτα τους περιμένει ο Αρχιεπίσκοπος Σωκράτης Κολιάτσος, τους υποδέχεται και τελεί δοξολογία. Κατόπιν όλοι μαζί μεταβαίνουν στο δημαρχείο. Εκεί ο δικηγόρος Κορδογιαννόπουλος εύχεται το «ως ευ παρέστη» στον Γεώργιο, ο οποίος ανταποδίδει λέγοντας: «Ευχαριστώ την πόλιν της Κορίνθου από καρδίας δια την ένθερμον υποδοχήν, ης έτυχον ενταύθα, και εύχομαι όμως ο Ελληνικός Λαός όστις εργάζεται υπέρ της προόδου και της ευημερίας του, ο γενναίος ούτος λαός τεθή υπεράνω των λαών της Ανατολής και είθε ο Ύψιστος να σκέπη την φιλτάτην πατρίδα».

Οι διάλογοι, οι παρατηρήσεις και …η συναλλαγή!

Οι ζητωκραυγές συνεχίζονται αλλά ταυτόχρονα αρχίζουν και οι παρουσιάσεις των αξιωματούχων. Πρώτος παρουσιάζεται ο δήμαρχος Κορινθίων ο οποίος γίνεται δέκτης της παρατήρησης του βασιλιά, ότι η πόλη δεν έχει δέντρα! Ο δήμαρχος δικαιολογείται λέγοντας ότι αυτό προέρχεται από την έλλειψη ύδατος και δράττεται της ευκαιρίας να ικετεύσει την Αυτού Μεγαλειότητα «ίνα παρά της Βουλής ψηφισθή η δια ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου ζητηθείσα προ πολλού άδεια προς σύναψιν δανείου». Το δάνειο 100.000 δραχμών, όπως μας πληροφορεί η εφημερίδα «Αστυ» θα χρησιμοποιούταν για τη μεταφορά υδάτων στην πόλη από την πηγή του Σολωμού. Ο βασιλιάς υπόσχεται να το φροντίσει.

Η Βασιλική Οικογένεια.

Ο βουλευτής Κορινθίας Σ. Νοταράς που συνομιλεί με τον βασιλιά αμέσως μετά, δέχεται την ερώτηση, ποια είναι η γνώμη του περί της Συναλλαγής.

«Είμαι υπέρ αυτής» απαντά απερίφραστα ο βουλευτής, «διότι τα συνιστώμενα παρά του βουλευτού πρόσωπα είναι ηθικά. Οι υπουργοί κακώς πράττουσι μη διορίζοντες τους υποδεικνυόμενους υπό των βουλευτών», τονίζει και συνεχίζει «αφού ευθύνη αμέριστον έχουν οι βουλευταί απέναντι των εκλογέων των. Εις την εκπαίδευσιν και ηθικήν του λαού δέον μόνον να αποβλέψωμεν», συμπληρώνει.

Ο βουλευτής Μεντζελόπουλος με τη σειρά του συστήνει στον Γεώργιο την ίδρυση Πρωτοδικείου στην Κόρινθο, εξηγώντας αναλυτικά τα προβλήματα της έλλειψής του, ενώ δεν παραλείπει να θέσει και το θέμα της έλλειψης πόσιμου νερού.

Κατόπιν ο βασιλιάς κουβεντιάζει με τους υπόλοιπους βουλευτές και δημάρχους του νομού για θέματα που αφορούν την συγκοινωνία, την παραγωγή και διάθεση της σταφίδας κ.ά.

Η εφημερίδα «Ακρόπολις» αναφέρει ότι ρώτησε κατά σειρά τον δήμαρχο Ευρωστίνης κ. Μεντζελόπουλο αν είναι συγγενής του βουλευτή, για να πάρει καταφατική απάντηση και τον δήμαρχο Σικυώνος κ. Φραντζή για την παρακράτηση, το μέτρο που εφαρμόζεται για την υποστήριξη των σταφιδοπαραγωγών.

Ο κ. Φραντζής, σταφιδέμπορος ο ίδιος, απαντά ότι τα αποτελέσματα της παρακράτησης είναι λαμπρά, «αλλ’ ο νόμος λειτουργεί πλημμελώς, διότι το πρακρατητέον ποσόν εξάγεται εις το Εξωτερικόν και η παρακράτησις μηδενίζεται». Ο βασιλιάς ενημερωμένος από ό,τι φαίνεται για όλα, ρώτησε επίσης για την πορεία της ασθένειας του περονόσπορου και σύστησε τον καλό ραντισμό των αμπελώνων!

Υπόμνημα για το Πρωτοδικείο

Κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων επιδίδεται στον βασιλιά υπόμνημα εκ μέρους του Δικηγορικού συλλόγου, από τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από τους Ράγκο, Βλάση και Λαλάκα που ζητά την ίδρυση Πρωτοδικείου, ή στην χειρότερη Πλημμελειοδικείου. Ο κ. Ράγκος μάλιστα, αναφέρθηκε στο θέμα διεξοδικά εξηγώντας ότι η ίδρυση του Πρωτοδικείου θα ήταν σωτήρια για την Κορινθία γιατί ο λαός αναγκάζεται να μεταβαίνει στο Ναύπλιο χάνοντας 3 ή και 4 μέρες από την εργασία του.

Ο Γεώργιος, όμως ξεκαθαρίζει την κατάσταση: «Η οικονομική δυσπραγία» λέει «δεν επιτρέπει την σύστασιν και ετέρου Πρωτοδικείου».

Στον βασιλιά παρουσιάζονται επίσης ο Μητροπολίτης Κορινθίας Σωκράτης Κολιάτσος, ο Γυμνασιάρχης κ. Γεραρής και οι καθηγητές, ο Διευθυντής του Διδασκαλείου κ. Μωραΐτης και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των αρχών της πόλης. Επίσης παρουσιάζεται ο πρώην τελώνης Βλαστάρης ο οποίος δεν παραλείπει να σημειώσει ότι έχει παυθεί των καθηκόντων του εξαιτίας του Δηλιγιάννη, αλλά και ο δασάρχης ο οποίος δέχεται την παραίνεση του Γεωργίου να φυλάσσονται καλά τα δάση καθώς είναι χρησιμότατα, όπως αναφέρει.

Τον βασιλιά πλησιάζει ένας κτηματίας ονόματι Φωκάς, ο οποίος παραπονείται για την οικονομική κατάσταση διότι όπως αναφέρει: «Η Κόρινθος φθίνει ολοέν. Ο Ισθμός και ο Σιδηρόδρομος κατέστρεψαν την πόλη μας οικονομικώς»!!!

Ο γιατρός Γαρδασάκος θυμίζει στον Γεώργιο την αναγκαιότητα να αποξηρανθούν οι λίμνες Στυμφαλίας και Φενεού. «Καλό είναι» απαντά ο βασιλιάς «αλλά χρειάζονται χρήματα».

Ο βασιλιάς μίλησε και με το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, ειδικά με τον πρόεδρο, γιατρό κ. Βλάση, από τον οποίον ζήτησε πληροφορίες για την υγεία των κατοίκων. Ο πρόεδρος απάντησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κορίνθου είναι η έλλειψη νερού και παρακάλεσε κι αυτός με τη σειρά του να μεριμνήσει ο Γεώργιος για την κύρωση του δανείου που θα φέρει νερό από το Σολωμό.

Η τσουχτερή παρατήρηση της πριγκίπισσας στην κόρη του δημάρχου!

Η βασίλισσα Όλγα.

Σε άλλη αίθουσα η βασίλισσα Όλγα και η πριγκίπισσα Μαρία δέχονταν τις κυρίες και τις δεσποινίδες της πόλης. Η κυρία Κορδογιαννοπούλου άδραξε την ευκαιρία και τόνισε στη βασίλισσα ότι η πόλη της Κορίνθου άλλοτε ήταν ακμαία και πλούσια, βαίνει όμως στην κατάπτωση, γεγονός που απέδωσε στην αδιαφορία των βουλευτών.

Την ίδια στιγμή μεταξύ των κυριών και της βασίλισσας άνοιξε κουβέντα για την εγχωρία βιομηχανία. Η βασίλισσα συνέστησε στις κυρίες και δεσποινίδες να υποστηρίξουν την ελληνική οικονομία και να αποφεύγουν τις πολυτέλειες.

Η δεσποινίς Ρουφογάλη, η κόρη του δημάρχου της Κορίνθου, τόλμησε να διαφωνήσει ως φαίνεται, για την ποιότητα του υφάσματος, τονίζοντας μάλλον ότι το δικό της φόρεμα προερχόταν από το εξωτερικό.

Η απάντηση που έλαβε ήταν αποστομωτική και ήλθε από τον ίδιον τον βασιλιά: «Το ένδυμα της πριγκιπίσσης είναι πολύ προτιμότερον του ιδικού σας, καθ’ ότι ου μόνον εγχωρίου βιομηχανίας είναι, αλλά και 20 λεπτά ο πήχυς τιμάται»!

Ο Γεώργιος Α΄ με την πριγκίπισσα Μαρία.

Στο ζήτημα υπερθεμάτισε η πριγκίπισσα παραδίδοντας μαθήματα ταπεινότητας και οικιακής οικονομίας στην, μάλλον, ματαιόδοξη δεσποινίδα Ρουφογάλη: «Μάλιστα, δεσποινίς, είναι πολύ ωραίο το φόρεμά μου ως και το της Βασιλίσσης, καθ’ ότι φαντασθήτε το έχω πλύνει 5-6 φορές και εν τούτοις είναι πάλιν καινούργιο»!

Εκδρομή στην Ακροκόρινθο

Η βασιλική οικογένεια δραττόμενη της ευκαιρίας επισκέφθηκε και την Αρχαία Κόρινθο, όπου είδαν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που έφερνε στο φως εκείνον τον καιρό η σκαπάνη της Αμερικανικής Σχολής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αστυ» πλέον των χιλίων χωρικών ζητωκραύγασαν υπέρ του βασιλιά και της οικογένειάς του.

Ο ναός του Απόλλωνα στην Κόρινθο σε φωτογραφία του Ολλανδού ερασιτέχνη φωτογράφου L. Heldring το 1898.

Ο Γεώργιος δεν δίστασε να κουβεντιάσει με αρκετούς παριστάμενους χωρικούς ενώ διασώζεται και το εξής περιστατικό:

Μια ηλικιωμένη χωρική πλησίασε τον μικρό γιο του Γεωργίου, τον Χριστόφορο. «Ποιανού είναι τούτο το όμορφο παιδάκι;», ρώτησε μάλλον αφελώς. «Δικό μου είναι», της απάντησε ο βασιλιάς. «Να σου ζήσει και να γίνει τρανός άνθρωπος» ευχήθηκε η καλοκάγαθη παλιοκορθιώτισσα!

Η λαμπαδηφορία και η αναχώρηση

Το βράδυ η βασιλική οικογένεια γύρισε στην Κόρινθο, όπου η πόλη φωταγωγήθηκε έγινε τιμητική λαμπαδηφορία. Στην εκδήλωση ηγούταν η Φιλαρμονική του Άργους που είχε μεταβεί στην πόλη επί τούτου, για την υποδοχή του βασιλιά.

Μετά τις εκδηλώσεις ο βασιλιάς παρέθεσε δείπνο επί της «Αμφιτρίτης» προσκαλώντας βουλευτές, δημάρχους κ.λπ. ενώ η αναχώρηση τους έγινε νωρίς το πρωί της επομένης εν μέσω ζητωκραυγών και επευφημιών του κορινθιακού πλήθους!

Έρευνα-επιμέλεια-κείμενο: Γιώτα Χρ. Αθανασούλη

Πηγές:

  • Αρχείο Εφημερίδων Ελληνικής Βουλής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.