ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Ο κρίσιμος Ιούνιος του 1827: Ο Κολοκοτρώνης στα Τρίκαλα (Μέρος Η΄)

Ο Γέρος του Μοριά συνεχίζει να οργώνει την Κορινθία και από τα Τρίκαλα δίνει οδηγίες στο Φωτάκο – Οι παράλληλες ενέργειες του Ιμπραήμ

Όπως είπαμε και στα προηγούμενα μέρη του εκτενούς αφιερώματος ο Ιούνιος του 1827 ήταν ένας από τους κρισιμότερους μήνες για την πορεία της Ελληνικής Επανάστασης. Η Ρούμελη, μετά το θάνατο του Καραϊσκάκη τον Απρίλιο, είχε χαθεί και οι τελευταίες φλόγες της Επανάστασης στην ηπειρωτική Ελλάδα έκαιγαν στην Πελοπόννησο. Ο Ιμπραήμ είχε εφαρμόσει την τακτική του προσκυνήματος, όπως χαρακτηριστικά λέει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης σε μια επιστολή του, ο Ιμπραήμ το 1827, «έβγαλε την περιβολή του λέοντος και φόρεσε αυτή της αλεπούς».

Στις 17 Ιουνίου 1827, μια μέρα σαν τη σημερινή ο Γέρος του Μοριά βρίσκεται στα Τρίκαλα. Από εκεί γράφει στον υπασπιστή του Φώτιο Χρυσανθόπουλο (Φωτάκος) στην οποία πέραν των εντολών που του δίνει, του ζητά να έχει το νου του στους στρατιώτες να μην κάνουν καταχρήσεις στον τοπικό πληθυσμό και κινούν δυσαρέσκειες:

«Λαμβάνοντες την παρούσαν μου με τους καπεταναίους και τους συντρόφους μας να εισακούεσθε μετά των στρατηγών Πετιμεζάδων, και να τρέχετε μετ’ αυτών καθώς αι περιστάσεις και τα κινήματα των εχθρών σας υπαγορεύσουν. Αλλά θέλετε εισακούεσθε μαζί καπεταναίοι και σύντροφοι να μην ακολουθούν καταχρήσεις, όσαι ως τώρα ηκολούθησον, το οποίον με δυσαρεστεί μεγάλως.

Την 17 Ιουνίου 1827, Τρίκαλα

Ο Γενικός Αρχηγός των Πελοποννησιακών στρατευμάτων Θ. Κολοκοτρώνης».

Την ίδια μέρα όπως μας πληροφορεί ο Σπυρίδων Τρικούπης, ο Ιμπραήμ έφτασε στην επαρχία των Καλαβρύτων χωρίς να προξενήσει καμία βλάβη στο πέρασμά του σε κανένα από τα χωριά της περιοχής, σύμφωνα με τις συμβουλές του Νενέκου. Κατασκήνωσε στο Μετόχι του Μεγάλου Σπηλαίου, ονόματι Σάλμενα, κοντά στο χωριό Βυσωκά (Σκεπαστό).

Από εκεί γράφει μια κολακευτική επιστολή προς τους Μοναχούς του Μεγάλου Σπηλαίου, την πρώτη από τρεις συνολικά που γράφτηκαν πριν την επίθεση. Εκεί αναφέρει μεταξύ άλλων:

«… να έλθετε εδώ εις τα Καλάβρυτα δύο εκ των προκρίτων ρουχπάνιδων (καλογήρων), να δώσετε την υποταγήν και το ραγιαλίκι σας εις την υψηλότητά του, και σας υποσχεται μεγάλα χαρίσματα  εις το βακούφι σας και πολλάς τιμάς. Θέλει δε διπλασιάσει και τα χαρίσματά του από όσα σας είχε ο κραταιός Σουλτάνος. […] ειδέ και σταθήτε εις την ανοησίαν και απάτην των Κοτζαμπασίδων και των κλεπτών, και σεις θέλει αφανισθήτε και το βακούφι, και η Υψηλότης του να είναι αμέτοχος από αμαρτίας….».

Οι καλόγεροι του Μεγάλου Σπηλαίου σύμφωνα με τον Φραντζή απάντησαν ως εξής: «Ειπέ του Σαμί Εφέντη, καθώς και του ιδίου Ιμπραχήμη, ότι ημείς ερχώμεθα εις το Μοναστήρι, και γινώμεθα καλόγηροι, τον έχομεν τον εαυτόν μας αποθαμμένον, και δεν συλλογιζόμεθα θάνατον. Δια τούτο είμεθα έτοιμοι να εκπληρώσωμεν το χρέος μας κατά τον όρκον μας, ή ελευθερίαν ή θάνατον περιμένομεν, και όταν θέλη ας έλθη και αν μας νικήση κατά τας ελπίδας του, ημείς καμμίαν κατηγορίαν δεν θέλει έχομεν, εάν όμως και νικηθή, ας φαντασθή πόσην ατιμίαν και αισχύνην θέλει λάβει, και αν αγαπά, ας φροντίση να κυριεύση πρώτον όλην την Πελοπόννησον, και ημείς τότε δεν δυνάμεθα να κάμωμεν διαφορετικά. Αλλ’ ας μάθη ότι ματαίως κοπιάζει, και με την θείαν βοήθειαν δεν θέλει αξιωθή ποτέ όσα ελπίζει».

Όταν ο Ιμπραήμ έλαβε αυτή την επιστολή, σύμφωνα πάντα με τον Φραντζή: «ανέβη με 500 ιππείς εις το όρος Σταυρί απέναντι του Σπηλαίου κείμενον από το μέρος της κώμης Ρογούς, όθεν θεωρήσας δια του τηλεσκοπίου την ιεράν Μονήν, και όλας τας πέριξ αυτής θέσεις, μετά δύο ώρας επέστρεψεν εις Καλάβρυτα, και ήρξατο της ετοιμασίας δια την κατά του Σπηλαίου εκστρατείαν…».

Εν τω μεταξύ ο Κολοκοτρώνης «προσήγαγε προς εαυτόν τους εκ Κορινθίας οπλίτας και εβάδισε προς τη λίμνην Φενεόν και εντεύθεν επί τη επικλήσει βοηθείας, ην απηύθυναν αυτώ οι μοναχοί της μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, έπεμψε προς βοήθειαν 500 μαχητάς υπό τινά Πετιμεζάν», όπως γράφει ο Χερτσβεργ στην Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Πριν πάει όμως στο Φενεό, το πρωί της 18ης Ιουνίου, βρίσκεται και πάλι στη Ζάχολη, από όπου, ο Κολοκοτρώνης έστειλε δύο πολύ σημαντικές επιστολές προς τους Μοναχούς του Μεγάλου Σπηλαίου και τους οπλαρχηγούς του με παροτρύνσεις και οδηγίες.

Αυτές όμως θα τις δούμε στο αυριανό αφιέρωμα!

Έρευνα-Κείμενα-Επιμέλεια: Γιώτα Χρ. Αθανασούλη

Πηγές:

  • Σπυρ. Τρικούπης, Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως
  • Διον. Κόκκινος, Ιστορία Ελληνικής Επαναστάσεως
  • Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, Βουλή των Ελλήνων
  • Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμος ΙΒ΄
  • https://history1821.wordpress.com/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.