ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Περιστερώνας Πουλίτσας: «Δαμάζοντας» το ρέμα-εφιάλτη για τα χωριά της Βόχας

Το ρέμα που, με κάθε βροχή, προκαλεί πλημμύρες σε Πουλίτσα, Κρήνες, Ευαγγελίστρια, Κοκκώνι φαίνεται ότι «βρήκε το μάστορά του» στο πρόσωπο του αντιπεριφερειάρχη Τάσου Γκιολή – Ποια λύση προτείνει ο πρόεδρος της Πουλίτσας για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων και την εξασφάλιση υδάτινων πόρων άρδευσης

Κάθε φθινόπωρο, κάθε χειμώνα για τους κατοίκους των χωριών της κεντρικής Βόχας, κάθε βροχή, που για όλους τους άλλους είναι ευλογία, γι’ αυτούς κρύβει πάντα τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε πλημμύρα και να καταστρέψει τις περιουσίες τους.

Και δε μιλάμε φυσικά μόνο για την περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων όπως ήταν ο «Ζορμπάς» το 2018. Μιλάμε για απλές βροχές, «ποτιστικές» τις οποίες, η λεκάνη απορροής του ρέματος «Περιστερώνας» δεν μπορεί να καλύψει, υπερχειλίζει και προκαλεί πλημμυρικά φαινόμενα.

Το θέμα του «Περιστερώνα» έχει πάνω από 10 χρόνια που απασχολεί την τοπική κοινωνία. Χρειάζεται ευρύτατες αντιπλημμυρικές υποδομές και έργα που θα συγκεντρώνουν τα ύδατα και θα διαχειρίζονται χωρίς προβλήματα για τις παρακείμενες ιδιοκτησίες. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, κυρίως για το τμήμα του ρέματος που βρίσκεται νότια, προς τη θάλασσα δηλαδή και κάτω από την Παλαιά Εθνική Οδό, όπου δεν υπάρχει πλέον κοίτη και το νερό διασπάται σε πλανόμενες ροές που πλημμυρίζουν σπίτια, περιουσίες κλπ.

Αλλά και ψηλότερα, στο ύψος της Πουλίτσας και της Ευαγγελίστριας, αλλά και των Κρηνών, οι αγροτικές καλλιέργειες και τα σπίτια των κατοίκων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης απορροής του ρέματος, υποφέρουν από συχνές πλημμυρικές εκροές, αφού όπως είπαμε και παραπάνω η μικρή κοίτη δεν μπορεί να καλύψει πολλές φορές την ένταση και τον όγκο του νερού.

Παρά τα τόσα προβλήματα, όμως η Περιφέρεια, στην οποία ανήκει από τον Ιούλιο του 2018 η καθαριότητα και αποκατάσταση των ρεμάτων, ποτέ δεν είχε επιχειρήσει, τουλάχιστον να διανοίξει και να καθαρίσει την κοίτη του ρέματος σε όλο το μήκος της. Από την άλλη ο δήμος, όταν είχε την ευθύνη των ρεμάτων, με την έλλειψη τεχνικών μέσων αλλά και πόρων, μόνος ήταν αδύνατον να υλοποιήσει τέτοιου είδους έργα, για τα οποία προσέτρεχε στην Περιφέρεια, μέσω προγραμματικών.

Φέτος, όμως, για πρώτη φορά, μετά από τόσα χρόνια, φαίνεται ότι ο Περιστερώνας βρήκε τον δάσκαλό του, στο πρόσωπο του αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Τάσου Γκιολή και του πρόεδρου της Κοινότητας Πουλίτσας, Γιώργου Πούλου.

Αρχικά, ο αντιπεριφερειάρχης πέρυσι το Γενάρη, υλοποίησε το έργο του καθαρισμού σε όλο το μήκος του ρέματος και επί της ουσίας. Η κοίτη διανοίχθηκε και καθαρίστηκε εξολοκλήρου, προλαμβάνοντας κατά το δυνατόν τα προβλήματα.

Φέτος το φθινόπωρο όμως, ο Τάσος Γκιολής κινήθηκε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και μεσούντος του φθινοπώρου, έστειλε τα μηχανήματα να καθαρίσουν και να διαμορφώσουν την κοίτη του Περιστερώνα πριν αρχίσουν οι βροχές του χειμώνα.

Εδώ, πρέπει να σημειώσουμε, ότι ο πρόεδρος της Κοινότητας Πουλίτσας, Γιώργος Πούλλος, εκπληρώνοντας το δικό του ρόλο στο ακέραιο, ενημέρωσε έγκαιρα τον αντιπεριφερειάρχη, για τις εργασίες που έπρεπε να γίνουν και κυρίως για την καθαριότητα του φράγματος ανάσχεσης που υπάρχει μέσα στην κοίτη του ρέματος και μπορεί, αφενός να ανακόψει τη δύναμη του νερού, αφετέρου να συγκρατήσει το νερό στην κοίτη, ώστε να μπορούν οι αγρότες να το αξιοποιήσουν για αρδευτικούς σκοπούς.

Ειρήσθω εν παρόδω, ότι η λύση που προτείνει ο πρόεδρος της Πουλίτσας, για μικρά φράγματα ανάσχεσης που θα κρατούν το νερό στα ρέματα και θα το διαθέτουν για άρδευση, είναι μια λύση οικονομική, που έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες περιοχές της χώρας μας (π.χ. Νάξος) αλλά και του εξωτερικού (π.χ. Πορτογαλία) με μεγάλη επιτυχία και αξίζει να μελετηθεί και να εφαρμοστεί και σε τοπικό και σε ευρύτερο επίπεδο.

Κλείνουμε εδώ την παρένθεση, ενός πολύ σοβαρού θέματος διαχείρισης των υδάτων και επανερχόμαστε στο θέμα του Περιστερώνα.

Ο αντιπεριφερειάρχης σε απόλυτη και αγαστή συνεργασία τόσο με τον πρόεδρο της Πουλίτσας, όσο και τον δήμαρχο Βέλου-Βόχας Αννίβα Παπακυριάκο, που του έθεσε το γενικότερο πλάνο των καθαρισμών ρεμάτων, αλλά και με την αυτοπρόσωπη παρουσία του στο χώρο των εργασιών συντόνισε τις ενέργειες για τον απόλυτο καθαρισμό του ρέματος.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανάρτηση της “Κοινότητας Πουλλίτσας” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «Ανακούφιση και χαρά προκάλεσε στην τοπική κοινότητα και τους κατοίκους της Πουλλίτσας η επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη, Αναστάσιου Γκιολή, να επιβλέψει προσωπικά την ολοκλήρωση των διαδικασιών καθαρισμού του ρέματος «Περιστερώνα». Τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη. Η προσφορά του είναι πολύτιμη και τα έργα που έχουν γίνει, γίνονται και θα γίνουν μας δίνουν την ευκαιρία να τα ονομάσουμε «ασιστ» στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε»!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.