ΑΠΟΨΕΙΣ

Απασφάλισαν οι έμποροι της Πελοποννήσου: Καταστροφικό το «click away» λένε και ζητούν την άμεση άρση του

Τον κύκλο των διαμαρτυριών άνοιξε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου, Βασίλης Παγώνης αμέσως μετά την ανακοίνωση των αυστηρών μέτρων και την εφαρμογή του περίφημου «click away» – Ποια είναι τα υπόλοιπα έξι μέτρα στήριξης που ζητούν

Η κυβερνητική απόφαση για την εφαρμογή του περίφημου μέτρου “click away” ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από όλους τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και εμπόρους που αισθάνονται τη θηλιά της οικονομικής καταστροφής να τους πνίγει ολοένα και περισσότερο.

Οι μικρομεσαίοι έμποροι που είχαν στοκάρει εμπόρευμα για τις χριστουγεννιάτικες αγορές, προσβλέποντας σε αυτές για να αντισταθμίσουν τη μεγάλη χασούρα της Άνοιξης, βρέθηκαν ξαφνικά χρεωμένοι και εκτός «αγοραστικού παιχνιδιού» αφού η συνέχιση του lockdown από τη μία και τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση από την άλλη για την εν μέρει εμπορική κίνηση, ευνοούν μόνο τις μεγάλα εμπορικά καταστήματα.

Πόσω μάλλον δε οι έμποροι της Κορινθίας, αλλά και της Πελοποννήσου γενικότερα, οι οποίοι ανήκουν σε μία περιφέρεια με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο που φαίνεται θα μπορούσε να «αντέξει» το άνοιγμα του λιανεμπορίου, για λίγες, αλλά πολύ κρίσιμες γι’ αυτούς, μέρες.

Το χορό των αντιδράσεων άνοιξε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου, Βασίλης Παγώνης ο οποίος σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα σημείωσε με ιδιαίτερη πίκρα:

«Είναι ιδιαίτερα λυπηρό να αντιλαμβάνεσαι ότι αυτοί που σε κυβερνούν δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει στη χώρα εκτός των τειχών της Αθήνας.

Οι ανακοινώσεις του Υπουργού «Ανάπτυξης» αφορούν την Ερμού της Αθήνας και τα πολυκαταστήματα. Αφορούν εμπορεύματα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως barcode. Πώς θα διαλέξει χρώμα, υφή, μέγεθος, αίσθηση ο πελάτης (βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός προϊόντος). Δεν είναι όλα τα προϊόντα ηλεκτρονικά.

Κρίμα. Τελικά κυβερνούν την Ελλάδα με βάση τις συνθήκες της Αθήνας. Όπου τα μέτρα δεν είναι δίκαια, δεν μπορεί να περιμένουν να τηρηθούν. Και όταν οι κυβερνώντες χάνουν την ικανότητα να αφουγκράζονται την άποψη της κοινωνίας, τότε χάνουν και την υπακοή της κοινωνίας. Και μετά θα προσπαθήσουν με την επιβολή κυρώσεων να επιβάλλουν τις απόψεις τους. Αυτό όμως δεν οδηγεί πουθενά αλλού, παρά στην κοινωνική έκρηξη

Οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις καλούνται να διαλέξουν με ποιον τρόπο θα πεθάνουν τα μέλη των οικογενειών τους και οι εργαζόμενοι σ’ αυτές. Από κορωνοϊό ή από φτώχεια.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο καλός οικογενειάρχης θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να προσφέρει στην οικογένειά του την καλύτερη ζωή. Στην προσπάθεια αυτή δε θα υπολογίσει φραγμούς που του θέτουν οι «ειδήμονες», δε θα υπολογίσει όρους που του βάζουν αυτοί που χωρίς σωφροσύνη παίρνουν αποφάσεις, χωρίς να λογαριάζουν τις συνέπειες.

Κατάφεραν να μετατρέψουν τον πόλεμο κατά του ιού, σε πόλεμο εναντίον τους. Θα υποστούν τις συνέπειες της αβελτηρίας τους!»

Αντιδράσεις και από τον Εμπορικό Σύλλογο Κορίνθου

Τη σκυτάλη πήρε ο Εμπορικός Σύλλογος Κορίνθου με ανακοίνωση στην οποία σημείωνε:

«Με μεγάλη αγωνία που γρήγορα μετατράπηκε σε θυμό και απογοήτευση όλοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες παρακολούθησαν τις χθεσινές ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα που θα ισχύουν από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου. Αντιλαμβανόμαστε ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί τόσο καιρό δεν ακούν ή δεν θέλουν να ακούσουν τις κραυγές απόγνωσης των εμπόρων.

Με τις επιστολές μας, όλο αυτό το διάστημα κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας την επείγουσα ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων στήριξης και άμεσο άνοιγμα του λιανεμπορίου με κανόνες. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση επιλέγει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην ανοίξουν και να μην μπορέσουν να διασώσουν έστω και αυτόν τον μειωμένο χριστουγεννιάτικο τζίρο.

Η μέθοδος του click away δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις που εκπροσωπούμε δεν έχουν e shop, ούτε facebook και ούτε κάποιο άλλο μέσο για να ενημερώσουν τους καταναλωτές σχετικά με τα προϊόντα τους. Πώς θα καταφέρουν λοιπόν αυτές οι επιχειρήσεις να ισοφαρίσουν, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, τις τεράστιες ζημιές από τη μη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια των εορτών; Η συγκεκριμένη μέθοδος επί της ουσίας απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό καταναλωτών που ήδη χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για ψώνια κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα και δεν εξυπηρετεί καθόλου την τοπική αγορά.

Τι θα απαντήσουμε στον μικρομεσαίο συνάδελφο έμπορο όταν μας ρωτήσει γιατί δεν μπορεί να ανοίξει το κατάστημά του, το οποίο επισκέπτονται 3-5 άτομα την ημέρα; Δεν θα δημιουργηθεί πάλι αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος των μικρών καταστημάτων που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με την μέθοδο του click away; Πάλι οι τζίροι δεν θα αυξηθούν στα μεγάλα καταστήματα που λειτουργούν τόσο καιρό ούτως ή άλλως με τα e shop που διαθέτουν; Ξεκάθαρα φαίνεται ότι αυτή η μέθοδος εξυπηρετεί τις μεγάλες αλυσίδες.

Μήπως όλο αυτό γίνεται μόνο για να αυξήσουν κι άλλο τους τζίρους τους οι μεγάλες αλυσίδες και να εκτονωθεί η πίεση που ασκείται στις ταχυμεταφορές και όχι για να διασωθεί ο τζίρος των μικρών επιχειρήσεων;

Τα αρμόδια υπουργεία μάλλον δεν γνωρίζουν ότι οι πελάτες των μικρών επιχειρήσεων είναι συγκεκριμένοι και θέλουν να δουν το προϊόν και να το δοκιμάσουν πριν το αγοράσουν γι’ αυτό και επιλέγουν τα ψωνίσουν από το φυσικό κατάστημα και όχι από e shop. Ειλικρινά δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID – 19. Μήπως έστω και τώρα η κυβέρνηση θα πρέπει να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου με τους μικρομεσαίους εμπόρους, που γνωρίζουν τα ζητήματα της αγοράς, αλλά και με τους ειδικούς επιστήμονες για να βρεθεί από κοινού μια λύση; Μήπως η χώρα θα έπρεπε να χωριστεί σε ζώνες και να μην υπάρχουν οριζόντιες και καθολικές αποφάσεις για όλη την χώρα; Αυτά είναι κάποια από τα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη μας.

Σίγουρα παραμένει απόλυτη προτεραιότητα όλων η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Όμως βλέποντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει μόνο αυτό σαν στόχο και ευνοούνται πάλι συγκεκριμένες κατηγορίες του κλάδου μας, οφείλουμε να απαιτήσουμε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανοίξουν με συγκεκριμένο αριθμό πελατών ανά κατάστημα γιατί το εμπόριο ήδη νοσεί και στο τέλος οι επιχειρήσεις που εκπροσωπούμε θα αφανιστούν.

Απαιτούμε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση να προστατεύσει τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με την μέθοδο του click away και να αρθεί άμεσα η εφαρμογή της υποστηρίζοντας έτσι την ισότητα και όχι την εκμετάλλευση από τα ολιγοπώλια των αγορών.

Επίσης απαιτούμε το άνοιγμα όλου του λιανεμπορίου βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων, των αυστηρότερων υγειονομικών μέτρων ακόμα και με τη μέθοδο των ραντεβού και ίσως και με διαχωρισμό της χώρας σε υγειονομικές ζώνες. Τέλος, η κυβέρνηση απαιτούμε να δώσει έστω και ετεροχρονισμένα κρατική αποζημίωση σε όλες τις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές όλο αυτό το χρονικό διάστημα προκειμένου να μην οδηγηθούν στην απόλυτη καταστροφή».

Το ψήφισμα της Πελοποννησιακής Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και τα έξι επιπλέον μέτρα που ζητούν για τη στήριξη των εμπόρων

Τον κύκλο των αντιδράσεων συμπλήρωσε η Πελοποννησιακή Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με ψήφισμα στο οποίο αναφέρει:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πελοποννησιακής Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας συνεδρίασε την 12η Δεκεμβρίου 2020 εκτάκτως, με τη συμμετοχή των Προεδρείων των Εμπορικών Συλλόγων μελών του. Μοναδικό θέμα ήταν οι συνθήκες που δημιουργούνται στην αγορά μετά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τον τρόπο λειτουργίας της κατά την εορταστική περίοδο. Ασχολήθηκε με το ψήφισμα που εξέδωσε σε έκτακτη συνεδρίασή της η ΕΣΕΕ με τη συμμετοχή του Προέδρου της Ομοσπονδίας μας. Το ψήφισμα αυτό, το ΔΣ και οι παριστάμενοι συνάδελφοι ομόφωνα το επικροτούν και το συμπεριλαμβάνουν αυτούσιο στο παρόν, το οποίο συμπληρώνεται με τις συγκεκριμένες θέσεις της ΠΟΕΕ.

Οι αποφάσεις του ΔΣ έχουν ως εξής:

Η Πελοποννησιακή Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας

Εκφράζει την αγανάκτηση όλων των μελών που εκπροσωπεί σε όλη την Πελοπόννησο, για τις εξαγγελίες του Υπουργού Ανάπτυξης για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο. Μεταφέρει δια του παρόντος την οργή των μικρών εμπόρων της Πελοποννήσου, οι οποίοι θεωρούν τις αποφάσεις απόλυτα άδικες προς αυτούς. Εκτιμούν ότι ελήφθησαν με γνώμονα τα χαρακτηριστικά άλλων αγορών και όχι αυτών των μικρών πόλεων που αυτοί εδρεύουν. Οι εμπορικές επιχειρήσεις της Πελοποννήσου έχουν έμπρακτα αποδείξει τόσο κατά την πρώτη περίοδο της καραντίνας, όσο και το καλοκαίρι και τώρα στην δεύτερη περίοδο, ότι τηρούν κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις οδηγίες των ειδικών. Δεν κατανοούμε με τίποτα γιατί πρέπει να ισχύει το δόγμα της μιας μοναδικής υγειονομικής ενότητας για όλη την Ελλάδα, τη στιγμή κατά την οποία ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών. Επίσης δεν κατανοούμε πώς ενισχύεται ο κίνδυνος διάδοσης του ιού και γι’ αυτό πρέπει έξω από τα μικρά εμπορικά καταστήματα να συγκεντρώνονται το πολύ 9 άτομα και δεν συντρέχει ο ίδιος κίνδυνος έξω από τις τράπεζες και τα Super Market.

Η ΠΟΕΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ   ΓΙΑ

 •  Την επινόηση και καθιέρωση αδοκίμαστων και αμφιλεγόμενων πρακτικών τύπου click away που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να βοηθούν ουσιαστικά τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Την μη εφαρμογή κανόνων ισοτιμίας, ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους κλάδους του λιανικού εμπορίου.

Ζ  Η  Τ  Α  Ε  Ι

  1. Την άμεση ανάκληση της απαγόρευσης εισόδου στα μικρά εμπορικά καταστήματα των ανοιχτών αγορών των πελατών για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Την εφαρμογή των ίδιων κανόνων που ισχύουν στα super market και στις τράπεζες.
  2. Την άμεση θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» επιχειρηματικού τροφοδότη λογαριασμού που θα συνδεθεί με τα POS και θα δώσει στις επιχειρήσεις την στοιχειώδη ρευστότητα που απαιτείται για να σωθούν από το λουκέτο.
  3. Το πάγωμα όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι την αποκατάσταση της κανονικότητας στην αγορά και την ένταξή τους σε μια γενναία ρύθμιση.
  4. Την επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις όλες (παλιές, απολεσθείσες, νέες) ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς περιορισμούς.
  5. Την άμεση αναστολή όλων των δόσεων επιχειρηματικών δανείων χωρίς επιβάρυνση με τόκους για την περίοδο αναστολής και την ρύθμιση του μεγάλου όγκου επιταγών που έχουν εκδοθεί με την προσδοκία του εορταστικού τζίρου.
  6. Την διατήρηση της μείωσης 40% των ενοικίων επαγγελματικής στέγης τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.
  7. Την ρύθμιση των δημιουργημένων εντός του 2020 και μέχρι να λήξει το lockdown ληξιπρόθεσμων οφειλών στις ΔΕΚΟ και τις εξομοιούμενες εταιρείες».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.