ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Καίσαρι Στυμφαλίας το νέο εργοστάσιο ζυθοποιίας της μπύρας “Νήσος”

 Μία νέα παραγωγική μονάδα ζύθου ετοιμάζει η Μικροζυθοποιία Νήσος, στην Στυμφαλία και συγκεκριμένα στη θέση Λιβάδι του Καισαρίου. Η αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, υπέγραψε πριν λίγες μέρες την άδεια ίδρυσης μονάδας παραγωγής μπύρας, μία επένδυση, η οποία θα ενισχύσει την παραγωγική δυναμική της μικροζυθοποιίας που εδρεύει στο νησί των Κυκλάδων, προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί αποτελεσματικότερα τη ζήτηση για τα προϊόντα της.

Παράλληλα, ανοίγει ο «δρόμος» για την αναγνώριση της βιοδραστικότητας της μπύρας και τα οφέλη που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό μέσα από τη συνεργασία της Νήσος με την FoodOxys, μία spin-off εταιρεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία δραστηριοποιείται στην εξασφάλιση της διατροφικής ευεξίας σε εξατομικευμένο επίπεδο.

Η μπύρα και τα οφέλη

Έρευνες για τη βιοδραστικότητα του κρασιού έχουν γίνει εδώ και καιρό, όμως η βιολογική αξία του ζύθου στην ανθρώπινη υγεία, είναι κάτι που μπαίνει για πρώτη φορά στο τραπέζι, μέσα από την συνεργασία της Νήσος με την FoodOxys. Κι όλα αυτά, όταν στην Ελλάδα η αγορά της μπύρας κάνει τζίρο 1 δισ. ευρώ, ενώ ο τζίρος στο κρασί δεν ξεπερνά τα 400 ευρώ.

Μέσα από την αξιολόγηση της γκάμας προϊόντων Νήσος τα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι θεαματικά, καθώς αποδείχθηκε ότι πολλά χαρακτηριστικά στη μπύρα, μπορούν να έχουν θετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα συμπεράσματα από τη συνεργασία τους παρουσίασαν από κοινού σε εκπροσώπους του Τύπου ο επικεφαλής της Ζυθοποιίας Νήσος κ. Αλέξανδρος Κουρής και ο Καθηγητής Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της FoodOxys Δρ. Δημήτρης Κουρέτας.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Κουρέτας:  «…Η συζήτηση για τα οφέλη της μπύρας στον ανθρώπινο οργανισμό τώρα ξεκινάει, με την Νήσος να αποτελεί την πρώτη που λαμβάνει το νέο Ευρωπαϊκό Σήμα πιστοποίησης ποιότητας AFQ, ένα ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης, βαθμολόγησης και κατάταξης που αναδεικνύει την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων από όλο τον κόσμο».

Η βαθμολογία

Με πρωτοβουλία της Ζυθοποιίας Νήσος, οι 5 μπύρες της γκάμας που παράγει στο εργοστάσιο της Τήνου, υποβλήθηκαν σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα ελέγχου, στα οποία υποβάλλεται κάθε προϊόν σύμφωνα με τον κανονισμό πιστοποίησης AFQ.  Με βάση τα βιοδραστικά τους χαρακτηριστικά οι μπύρες αξιολογήθηκαν ως εξής: Νήσος Greek Island Pilsner με 16/20, Νήσος All Day Organic με 17/20, Νήσος Θολή και Νήσος 7 Μποφόρ με 19/20, ενώ βαθμολογία 20/20 απέσπασε η Νήσος Αποκάλυψη, επιδεικνύοντας τη μέγιστη βιοδραστικότητα στο σύνολο των βιοχημικών ελέγχων που υποβλήθηκε.

Όσον αφορά τον όρο βιοενεργά ή βιοδραστικά συστατικά, να σημειωθεί ότι εννοούμε τα συστατικά εκείνα των τροφίμων για τα οποία υπάρχουν επαρκώς τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα, ότι μπορούν να επιτελέσουν μια συγκεκριμένη λειτουργία εντός του οργανισμού. Πρόκειται για ουσίες που βρίσκονται σε συμβατικά τρόφιμα και που αποδεικνύεται από μελέτες με ζώα, κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες ότι συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας μέσω της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών ή της βελτίωσης της λειτουργίας των συστημάτων του οργανισμού.

Για την απόφαση της Νήσος να αξιολογηθεί από την FoodOxys ο κ. Κουρής τόνισε ότι: «Δεσμευόμαστε να μην χρησιμοποιούμε οτιδήποτε χημικό μέσα στις μπύρες μας κι αυτό που μπορεί να μας δώσει διάρκεια στη γεύση είναι τα ίδια τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που έρχονται από τις πρώτες ύλες μας. Η βιομηχανική ζυθοποιία θέλει να διώξει τις πολυφαινόλες (που κατά 80% προέρχονται από το κριθάρι και 20% από τους λυκίσκους) γιατί σε συνδυασμό με άλλες ουσίες της μπύρας την καθιστούν θολή.

Ωστόσο επειδή κάνουν καλό στην ανθρώπινη υγεία με τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, εμείς φτιάξαμε μία διαδικασία που διατηρούμε μεγάλο κομμάτι των φαινολών, χωρίς να προσθέτουμε συντηρητικό και χωρίς να παστεριώνουμε».

Το νέο εργοστάσιο

Όσον αφορά το επενδυτικό σκέλος της εταιρείας, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία δημιουργίας ενός νέου εργοστασίου, το οποίο έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό  νόμο, που θα πληροί όλα τα απαραίτητα περιβαλλοντικά κριτήρια.  Η παραγωγική μονάδα θα βρίσκεται στην Πελοπόννησο και σκοπός είναι να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση που καταγράφουν οι μπύρες Νήσος. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.