Παρελάσεις, καταθέσεις στεφάνων και μια μοναδική επετειακή εκδήλωση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου για πάνω από 2 ώρες!
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η 201η Επέτειος από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στον Δήμο Βέλου-Βόχας. Στην έδρα του δήμου στο Ζευγολατιό, αλλά και στις άλλες κοινότητες Βέλο, Βραχάτι, Βοχαϊκό πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις στεφάνων από τους δημοτικούς άρχοντες και εκπροσώπους των τοπικών συλλόγων, αλλά και παρελάσεις από τη μαθητιώσα νεολαία.
Στο Ζευγολατιό την δημοτική αρχή εκπροσώπησαν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ανδρέας Σιάχος, καθώς και ο εντεταλμένος σύμβουλος ηλεκτροφωτισμού Κώστας Τριανταφύλλου. Από την αντιπολίτευση τόσο στην Δοξολογία όσο και στις καταθέσεις στεφάνων παραβρέθηκαν ο επικεφαλής Θανάσης Μανάβης και ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Ραχανιώτης, ενώ το παρόν έδωσε, όπως ήταν φυσικό και ο πρόεδρος της Κοινότητας Ζευγολατιού, Γιάννης Παπαδημητρίου.
Στο Βέλο το παρόν έδωσε ο δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλης Τρωγάδης, οι αντιδήμαρχοι Θεόδωρος Ράπτης και Νίκος Ρόζος, καθώς και ο πρόεδρος της Κοινότητας Ανδρέας Καλογερόπουλος.
Στο Βραχάτι και στο Βοχαϊκό την δημοτική αρχή εκπροσώπησαν η πρόεδρος της Ανέλιξης κα Μαρία Καλλίρη, ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Σδράλης ενώ από την αντιπολίτευση το παρόν έδωσαν στην παρέλαση του Βραχατίου ο Παναγιώτης Πανταζής και η Μαρία Δημητρίου. Και στα δύο χωριά παρόντες ήταν οι πρόεδροι Γιώργος Βασιλείου και Πέρης Κεχαγιάς αντίστοιχα που κατέθεσαν στεφάνια.
Οι παρελάσεις των μαθητών που ακολούθησαν ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακές και μετά από δύο χρόνια που δεν είχαν πραγματοποιηθεί ο κόσμος ανταποκρίθηκε με θέρμη και καταχειροκρότησε τους μαθητές.
Μια λαμπρή επετειακή εκδήλωση
Το απόγευμα της 25ης Μαρτίου στο ξενοδοχείο Αλκυών στο Βραχάτι πραγματοποιήθηκε το δεύτερο μέρος των εορτασμών της Εθνικής Επετείου στο δήμο Βέλου-Βόχας με μια λαμπρή επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε το ΝΠΔΔ «Ανέλιξη» του δήμου Βέλου-Βόχας και φυσικά ο ίδιος ο δήμος με τη συνεργασία του συνόλου, σχεδόν, των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος, οι αντιδήμαρχοι Πολιτισμού Νίκος Ρόζος, Οικονομικών Μιχάλης Σδράλης, Τεχνικών Υπηρεσιών Ανδρέας Σιάχος, καθημερινότητας Θοδωρής Ράπτης, η πρόεδρος της Ανέλιξης Μαρία Καλλίρη, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Βόχας Γιώργος Δαληβίγκας, πρόεδροι των Πολιτιστικών και αθλητικών Συλλόγων του δήμου Βέλου-Βόχας, καθώς και πλήθος κόσμου που κατέκλυσε την αίθουσα «Μίκης Θεοδωράκης», αλλά και τους εξωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου Αλκυών.
Η εκδήλωση που είχε σπονδυλωτό χαρακτήρα, ξεκίνησε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική Ζευγολατιού, υπό την καθοδήγηση του Μαέστρου Πελοπίδα Μαυρόπουλου. Τα παιδιά του νεοσύστατου φορέα εντυπωσίασαν για την πολύ γρήγορη πρόοδό τους και το αποτέλεσμα που παρουσίασαν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα – θυμίζουμε ότι λειτουργεί περίπου 7 μήνες! – γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε και η αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κα Αθηνά Κόρκα στον σύντομο χαιρετισμό της.
Επιπλέον η κα Κόρκα συνεχάρη όλους τους Συλλόγους για τη συμμετοχή τους αλλά και το δήμο και το Νομικό Πρόσωπο «Ανέλιξη» για την διοργάνωση, τονίζοντας ότι τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που δεν γιορτάστηκαν πέρυσι όπως έπρεπε λόγω της πανδημίας, μπορούν και φέτος και του χρόνου να εορταστούν όπως τους αξίζει.
Ο δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος στον δικό του χαιρετισμό ευχαρίστησε τους Συλλόγους που συμμετείχαν στην διοργάνωση, γεγονός που επεσήμανε και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Νίκος Ρόζος, ενώ η πρόεδρος της «Ανέλιξης» Μαρία Καλλίρη ζήτησε να μην ξεχνάμε τόσο τους θριάμβους, όσο και τα λάθη των προγόνων μας και να διδασκόμαστε από αυτά.
Στη συνέχεια τα παιδικά χορευτικά τμήματα του «Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Βόχας» και της «Πνευματικής Στέγης Ζευγολατιού» χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και απόσπασαν το θερμό χειροκρότημα όλων των παρισταμένων καθώς γέμισαν τις καρδιές όλων με ελπίδες και αισιοδοξία για το μέλλον.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με πλούσια, βιβλιογραφικά, αφήγηση των βιογραφιών του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Γεώργιου Καραϊσκάκη και του Οδυσσέα Ανδρούτσου διανθισμένη με παραδοσιακούς χορούς από τα τμήματα ενηλίκων του Κέντρου Νεολαίας και Πολιτισμού του Δήμου Βέλου-Βόχας και του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου «Μέγας Αλέξανδρος» Βραχατίου. Την αφήγηση έκανε ο κ. Κώστας Τσατσάνης, ενώ την χοροδιδασκαλία είχε ο Θανάσης Μπόσγας.
Οι χοροί συνοδεύτηκαν από ζωντανή μουσική από παραδοσιακή ορχήστρα που αποτελούταν από τους: Αγγελόπουλο Γιώργο στο τραγούδι, Μπόσγα Γιάννη στο κλαρίνο, Κοτσώνη Παναγιώτη στο βιολί, Περρή Δημήτρη στο λαούτο και Λάκκα Αθανάσιο στα κρουστά.
Στο τελευταίο και πραγματικά πιο εντυπωσιακό μέρος της εκδήλωσης, ο Χορευτικός και Λαογραφικός Σύλλογος Στιμάγκας «Θύαμις» παρουσίασε ένα μοναδικό δρώμενο με ιστορικές αναφορές στην εμπλοκή της Στιμάγκας στην Ελληνική Επανάσταση. Ο χοροδιδάσκαλος Παναγιώτης Χωρίκης αναφέρθηκε επιγραμματικά στους ήρωες της περιοχής, που πήραν τα άρματα και ξεσηκώθηκαν, φέρνοντας στο φως άγνωστα ονόματα και περιστατικά που συνέβησαν στο ιστορικό χωριό.
Στη συνέχεια με τη μορφή δραματοποιημένων διαλόγων οι χορευτές του Συλλόγου «Θύαμις» παρουσίασαν τον ξεσηκωμό των Στιμαγκιωτών από τον χιλίαρχο Παπανίκα της Καστανιάς. Το αξιοσημείωτο ήταν ότι οι χορευτές χρησιμοποιούσαν αυθεντικά όπλα και σκεύη στο σκηνικό τους, κειμήλια που ανήκουν στην πολύτιμη συλλογή του συλλόγου τους.
Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από τους Στιμαγκιώτες, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις, στους παριστάμενους που έφυγαν γεμάτοι από ωραίες εικόνες και πλούσιες γνώσεις ειδικά σε ό,τι αφορά στην άγνωστη τοπική ιστορία.
Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι ιδιαίτερα θετικά σχόλια απέσπασε η έκθεση αφισών με πολεμικά στιγμιότυπα, φορεσιές, λάβαρα, σημαίες, στολές και άλλο ιστορικό πληροφοριακό υλικό που λειτούργησε στο φουαγιέ της αίθουσας και είχε οργανωθεί από την «Αναγέννηση Βραχατίου».
Εν κατακλείδι μπορούμε να πούμε ότι η 25η Μαρτίου 2022 αποζημίωσε και με το παραπάνω όλους τους παριστάμενους, κατοίκους και επισκέπτες του δήμου Βέλου-Βόχας για τα δύο χρόνια που λόγω της πανδημίας δεν είχαν πραγματοποιηθεί εορταστικές εκδηλώσεις.
Συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους, διοργανωτές και συμμετέχοντες. Και του χρόνου ακόμη καλύτερα!
Κατηγορίες:ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ