ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΑΟΣΑΚ: Οι “Νερο-ποντικοί” που έχουν κάνει το αυλάκι σουρωτήρι

Πώς τους ξετρύπωσαν οι πρόεδροι του Άσσου και του Λεχαίου Ναπολέων Γιαννακουλόπουλος και Ανδρέας Πούλος αντίστοιχα – Επιβάλλεται πλέον η κατασκευή κλειστών δικτύων – Τεράστια η ανάγκη εκσυγχρονισμού και αντικατάστασης του απαρχαιωμένου ΑΟΣΑΚ

«Ο κλέψας του κλέψαντος» φαίνεται ότι επικρατούσε και επικρατεί στη διαχείριση του αρδευτικού νερού του ΑΟΣΑΚ που υποτίθεται ότι πρέπει να ποτίζει την ανατολική Βόχα. Πριν λίγες μέρες ο Οργανισμός Άρδευσης πήρε την απόφαση να παρατείνει την αρδευτική περίοδο για 10 μέρες ώστε να πάει το νερό αποκλειστικά στο Ζευγολατιό και στην ΔΕ Άσσου-Λεχαίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις καταγγελίες του προέδρου του Άσσου Ναπολέοντα Γιαννακουλόπουλου το νερό που έφτασε στις καλλιέργειες ήταν ελάχιστο, ίσα που άγγιζε τα 150 κυβικά την ώρα. Αυτό θορύβησε τους προέδρους των χωριών της ΔΕ Άσσου Λεχαίου που αποφάσισαν να βρουν τις αιτίες για τις οποίες δεν φτάνει όλη η ποσότητα του νερού στα χωριά τους.

Ο Ανδρέας Πούλος, πρόεδρος του Λεχαίου και ο Ναπολέων Γιαννακοπουλόπουλος πρόεδρος του Άσσου άρχισαν τις έρευνες και η αλήθεια δεν άργησε να αποκαλυφθεί.

Το πρωί της Παρασκευής 8 Απριλίου ο πρόεδρος του Άσσου σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα γνωστοποίησε τα πρώτα ευρήματα της έρευνας, γράφοντας τα εξής:

«Το πρωί ενημερώθηκα από τον υδρονομέα του Άσσου ότι είχε ανακαλύψει ένα σημείο όπου γινόταν παράνομη άντληση νερού από το κανάλι του ΑΟΣΑΚ με συνέπεια να έχει μειωθεί δραματικά η ποσότητα του νερού που έφτανε για την άρδευση στον Άσσο. Επικοινώνησα και με τον επόπτη του ΑΟΣΑΚ ο οποίος μου επιβεβαίωσε το γεγονός και μου είπε ότι θα πήγαινε να κάνει μήνυση κατά αγνώστων στο Α.Τ Βραχατίου ενέργεια την οποία τελικά έκανε σύμφωνα με τα λεγόμενα του.

Το απόγευμα μου τηλεφώνησε πάλι ο υδρονομέας του Άσσου και μου είπε ότι στο σημείο που μου ανέφερε το πρωί συνεχίζεται η παράνομη άντληση ύδατος γι’ αυτό και το νερό που φτάνει στον Άσσο είναι ελάχιστο και ανεπαρκές για την άρδευση των κτημάτων. Εκείνη την ώρα ήμουν με τον πρόεδρο του Λεχαίου και ζήτησα στον υδρονομέα να μας οδηγήσει στο σημείο της παράνομης άντλησης για να καλέσουμε την αστυνομία και να σταματήσουμε την παράνομη άντληση.

Αυτός με την δικαιολογία “Άν σε πάω και στο δείξω, εσύ θα πεις ότι εγώ στο έδειξα και φοβάμαι” αρνήθηκε να μας οδηγήσει εκεί με αποτέλεσμα το νερό να συνεχίσει να χάνεται για τον Άσσο μέχρι τώρα. Σημειωτέων ότι το νερό αύριο κόβεται για τον Άσσο και προχωρά στο Περιγιάλι. Τα υπόλοιπα τα αφήνω στην κρίση σας…»

Όπως συμπλήρωνε ο πρόεδρος του Άσσου στην ανάρτησή του, ενήμερος για το θέμα ήταν και ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, ο οποίος, όπως λένε οι πληροφορίες μας, ιδιαίτερα θορυβημένος επιχείρησε να ασκήσει πιέσεις στον ΑΟΣΑΚ ώστε να γίνει καταγγελία και να αποκατασταθεί η τάξη και η δικαιοσύνη στην κατανομή του νερού.

Ο πρόεδρος του Άσσου Ναπολέων Γιαννακουλοπουλος επί τω έργω

Oι έρευνες και τα αποτελέσματα

Φαίνεται όμως, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες μας, ότι η μήνυση κατ’ αγνώστων (ενώ όλοι ξέρουν ποιος και πότε αντλεί παράνομα νερό) είναι μια πρακτική που ουδόλως αγγίζει ή φοβίζει τους “νερο-ποντικούς” του ΑΟΣΑΚ.

Έτσι, η παράνομη άντληση συνεχίστηκε απρόσκοπτα με αποτέλεσμα το βράδυ της ίδιας μέρας ο Ανδρέας Πούλος, πρόεδρος του Λεχαίου να σημειώνει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα:

«Ακάθιστος ύμνος στις εκκλησιές μας και μεις ψάχνουμε ποιοι κλέβουν το νερό του ΑΟΣΑΚ με συνέπεια στον Άσσο να πηγαίνει το μισό νερό. Η ειρωνεία είναι ότι ο εντεταλμένος υπάλληλος του ΑΟΣΑΚ πετάει αετό και δεν υποδεικνύει στους προέδρους το σημείο κλοπής του νερού γιατί φοβάται… Εγώ νομίζω ότι κάποιοι συγκαλύπτουν κάποιους. Εν τω μεταξύ το νερό για τον Άσσο χάνεται (50 κυβικά περίπου) και αύριο το μεσημέρι κόβεται και πάει στο Περιγιάλι».

Οι έρευνες των δύο προέδρων δεν άργησαν να φέρουν αποτελέσματα. Το πρωί του Σαββάτου 9 Απριλίου εντοπίστηκε λιμνοδεξαμενή στο ύψος της Κυρά-Βρύσης Ζευγολατιού, στην οποία είχε εγκατασταθεί ολόκληρο σύστημα άντλησης νερού από το αυλάκι του ΑΟΣΑΚ.

Επιτόπου βρέθηκαν οι δύο πρόεδροι μαζί με αγρότες της περιοχής του Άσσου και κατέγραψαν σε βίντεο την “εγκατάσταση”.

Στη συνέχεια ο Ανδρέας Πούλος προέβη σε διάφορες αποκαλύψεις σχετικά με το θέμα με διαρκείς αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα:

Πρώτον ότι οι “νερο-ποντικοί” ήταν παραπάνω από ένας, αφού άλλος έκλεβε και γέμιζε τη δεξαμενή του, άλλος πότιζε το χτήμα του κ.ο.κ.

Δεύτερον, η “δουλειά” αυτή γινόταν για 20 ώρες το 24ώρο! Γεγονός που σημαίνει ότι η ζημιά για τις ποτιστικές καλλιέργειες της ΔΕ Άσσου-Λεχαίου ήταν τεράστια.

Τρίτον, η κλοπή και η συγκάλυψή της ήταν μια πρακτική που λάμβανε χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, η καταγγελία των προέδρων στο ΑΤ Βραχατίου, με ονοματεπώνυμα, θορύβησε αρκετούς που ισχυρίστηκαν ότι δεν έπρεπε να γίνει σε μια λογική δήθεν αλληλεγγύης προς τους αγρότες!

Ο Πρόεδρος του Λεχαίου Ανδρέας Πούλος σε παλαιότερη φωτογραφία στην περιοχή

Οι αναγκαίες και κατεπείγουσες αλλαγές που επιβάλλονται

Εν τέλει, οι καταγγελίες έγιναν και η δικαιοσύνη θα έχει το λόγο για ό,τι συνέβη στο αυλάκι του ΑΟΣΑΚ. Οι αναφορές που έγιναν ότι υπήρξε συγκάλυψη από την πλευρά του Οργανισμού, είναι πολύ σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν οπωσδήποτε γιατί αν μη τι άλλο, πλήττουν θανάσιμα το κύρος του ήδη λαβωμένου ΑΟΣΑΚ.

Οι κλοπές όπως απεδείχθη συνέβαιναν στο Ζευγολατιό από ολίγους ασυνείδητους. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αφορμή για να καταδικαστεί συλλήβδην ένα ολόκληρο χωριό, μάλιστα το χωριό της Βόχας με τις μεγαλύτερες καλλιεργητικές εκτάσεις.

Εν κατακλείδι, το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί και μάλιστα με μεγάλο ειδικό βάρος σε όλα τα προηγούμενα γεγονότα και παραδοχές που “κραυγάζουν” εδώ και αρκετά χρόνια ότι ήρθε η ώρα ο ΑΟΣΑΚ να καταργηθεί, να πάψει να υφίσταται με το απαρχαιωμένο μοντέλο που τον ορίζει.

Πρώτον και ίσως το κυριότερο από όλα, δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση με το νερό να διοχετεύεται στις καλλιέργειες μέσω ανοιχτού αύλακα, που αφενός εύκολα γίνεται βορρά στις παράνομες αντλήσεις επιτήδειων και ασυνείδητων, αφετέρου οι απώλειες από την ίδια την απορροφητικότητα του υλικού είναι δραματικές. Είναι τραγικό λάθος να υπάρχουν εν έτει 2022 φωνές που ισχυρίζονται ότι η διανομή του νερού μ’ αυτόν τον τρόπο εμπλουτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα!

Τα σχέδια διαχείρισης υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, στην β΄ αναθεώρησή τους το 2017, ξεκαθαρίζουν ότι το κεφάλαιο γεωτρήσεις στην πεδινή, βόρεια παραλιακή Κορινθία πρέπει να κλείσει επειγόντως και οριστικά.

Ο υδροφόρος ορίζοντας θα αποκατασταθεί αργά ομολογουμένως αλλά με τις φυσικές διεργασίες που ακολουθεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια η Φύση και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περιμένουμε το νερό της Στυμφαλίας να εμπλουτίσει τον υδροφόρο ορίζοντα της Βόχας για να συνεχίσουν να δουλεύουν οι γεωτρήσεις. Είναι άτοπο και καταστροφικό για το μέλλον όλων μας! Μάλιστα, σε αυτό το θέμα θα επανέλθουμε με εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ τόσο από τη Στυμφαλία όσο και από την πεδινή Κορινθία.

Πλέον προβάλλει ως αδήριτη η ανάγκη να προχωρήσει άμεσα και κατεπειγόντως η μελέτη, χρηματοδότηση και κατασκευή των κλειστών δικτύων άρδευσης για την περιοχή της Βόχας ανεξάρτητα από τον χρόνο περαίωσης του φράγματος του Ασωπού.

Οι χρηματοδοτήσεις για αρδευτικά έργα των 12 εκατομμυρίων ευρώ στη Στυμφαλία που πέτυχε ο Σπύρος Σταματόπουλος, αλλά και η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ για τα αρδευτικά δίκτυα κλειστού τύπου στην περιοχή του Βέλου που εξασφάλισε ο Αννίβας Παπακυριάκος, δείχνουν το δρόμο και η μετάβαση σε μια νέα εποχή ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων άρδευσης δεν είναι επιλογή είναι ανάγκη!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.