ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Γιάννης Παπαδημητρίου: “Το Ζευγολατιό απαξιώνεται συστηματικά από την δημοτική αρχή”

Συνέντευξη του Προέδρου της Κοινότητας Ζευγολατιού

Ερώτηση: Κύριε πρόεδρε, βλέπουµε το Ζευγολατιό να παρουσιάζει άσχηµη εικόνα από πλευράς καθαριότητας, µοιάζει εγκαταλελειµµένο. Βλέπουµε χορτάρια στις πλατείες και στους κοινόχρηστους χώρους, αλλά και σκουπίδια παντού. Τι συµβαίνει;

Ο ρόλος του προέδρου είναι να βλέπει τα προβλήµατα του χωριού του, να αφουγκράζεται τον κόσµο και να τα µεταφέρει στις αρµόδιες υπηρεσίες. Εµείς λοιπόν έχουµε ενηµερώσει εδώ και µήνες την υπηρεσία ότι πρέπει να κοπούν τα χορτάρια. Η απάντηση όµως που µου δίνουν είναι ότι δεν έχουν προσωπικό.

Ερώτηση: Και γιατί δεν κάνετε χρήση της πάγιας προκαταβολής;

Είµαστε το µόνο χωριό που δεν έχει κάνει χρήση πάγιας προκαταβολής, γιατί δε µας την έχουνε δώσει ποτέ. Έχουµε στείλει τρεις φορές χαρτί για να µας την παραχωρήσουν και δεν έχουµε πάρει απάντηση ποτέ, όταν στις άλλες κοινότητες έχουνε πάρει και δεύτερη πάγια προκαταβολή. Θα σηµειώσω ότι στο Δήµο µας βρισκόµαστε στον πέµπτο µήνα του 2022 και ακόµη δεν έχουνε µπει καν τα λεφτά στην τράπεζα.

Ερώτηση: Κύριε πρόεδρε είναι αλήθεια όσα λέγονται ότι εσείς µε τον δήµαρχο και τους αντιδηµάρχους βρίσκεστε σε κόντρα; Σας κατηγορούν ότι εσείς δεν επιδιώκετε τις καλές σχέσεις και τη συνεργασία…

Από την αρχή της θητείας µου αποφάσισα ό,τι θέλω και ό,τι ζητάει ο κόσµος να τα στέλνω γραπτώς, γιατί από τις πρώτες κιόλας µέρες της θητείας µου αµφισβητήθηκα ότι δεν τα έχω ζητήσει. Έτσι λοιπόν αποφάσισα ότι αίτηµα έχω να γίνεται και γραπτώς. Ήδη µέχρι τώρα έχω στείλει πάνω από 70 αιτήµατα για τα οποία δεν έχω λάβει καµία απάντηση.

Γενικά, στα περισσότερα από τα αιτήµατα που έχει κάνει το τοπικό συµβούλιο Ζευγολατιού δεν έχουµε πάρει απάντηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ ο δήµαρχος κάλεσε όλους τους προέδρους των Κοινοτήτων, τον µόνον που δε κάλεσε ήταν του Ζευγολατιού. Άρα ποιος έχει το πρόβληµα;

Ερώτηση: Με το θέµα καθαριότητα τι γίνεται; Με την αποκοµιδή των απορριµµάτων και την ανακύκλωση τι βλέπετε;

Από την αρχή της θητείας µου έχω ενηµερώσει επανειληµµένες φορές ότι οι κάδοι στο Ζευγολατιό είναι ελλιπείς, λιγότεροι από όσους χρειάζεται το χωριό. Η απάντηση που δέχοµαι εδώ και δυόµισι χρόνια είναι ότι δεν υπάρχουνε κάδοι.

Θα σας αναφέρω ένα παράδειγµα: Όταν ξεκίνησα τη θητεία µου οι κάδοι που βρίσκονταν στο Ζευγολατιό ήταν γύρω στους 60. Απ’ αυτούς οι 17 ήσαν οι µπλε κάδοι. Αυτή τη στιγµή στο Ζευγολατιό οι κάδοι είναι λιγότεροι από 50, οι δε µπλε κάδοι κοντά στους 10. Αυτό σηµαίνει ότι ανά 70 κατοίκους αντιστοιχεί ένα κάδος, όταν στο χωριό του αντιδηµάρχου Καθαριότητας, στα Ταρσινά οι κάδοι που υπάρχουν εκεί αντιστοιχούν ανά 30 άτοµα ένας κάδος.

Το µεγάλο παράπονό µου είναι ότι εάν καλέσω εγώ την Υπηρεσία Καθαριότητας και τους ζητήσω να καθαρίσουµε ένα µέρος µπορεί να περάσουν και 10-15 µέρες για να γίνει, ή και να µην γίνει καθόλου. Αντίθετα, αν τους καλέσει ένας πολίτης παρατηρώ ότι την εποµένη κιόλας µέρα είτε θα έχει καθαριστεί το µέρος, είτε θα έχουν κοπεί τα χορτάρια.

Επίσης βλέπω στους γειτονικούς δήµους να κάνουν ανακοινώσεις για το πότε θα περάσει το απορριµµατοφόρο, ποιες µέρες να βγάζουν τα ογκώδη και άλλες διάφορες οργανωµένες κινήσεις στον τοµέα της καθαριότητας, ενώ στο Δήµο το δικό µας ουδέποτε έχει συµβεί κάτι τέτοιο.

Ερώτηση: Ναι αλλά στο Ζευγολατιό έχει προγραµµατιστεί να δηµιουργηθεί Πράσινο Σηµείο. Ποια είναι η άποψη σας γι’ αυτό;

Ούτε έχουµε ενηµερωθεί ούτε µας έχουν ρωτήσει ποτέ γι’ αυτό, ως Κοινότητα Ζευγολατιού. Εδώ να σηµειώσω ότι ουδέποτε έχει παρθεί απόφαση για το σηµείο αυτό από κανένα τοπικό συµβούλιο του Ζευγολατιού. Για να ενηµερωθούµε ως Κοινότητα έχουµε στείλει έγγραφο στο Δήµο από τις 15 Απριλίου, να µας δοθεί ο φάκελος, αλλά µέχρι σήµερα δεν έχουµε πάρει καµία απάντηση. Σε συζητήσεις που έχουµε κάνει µε πολλούς Ζευγολατιώτες υπάρχουν διαφωνίες για την τοποθεσία, στην οποία φτιάχνεται το πράσινο σηµείο. Ήδη µαζεύονται υπογραφές από κατοίκους για να διαµαρτυρηθούµε.

Επίσης, δεν γνωρίζουµε τίποτα για τους υπόγειους κάδους. Πού θα τοποθετηθούν, πώς θα τοποθετηθούν και άλλα πολλά πράγµατα που έχουµε ως απορίες. Αναρωτιέµαι δεν θα έπρεπε το τοπικό συµβούλιο να ρωτηθεί; Να καταθέσει µια πρόταση ή έστω µια σκέψη για όλα αυτά;

Ερώτηση: Σε πολλές αναρτήσεις σας στα κοινωνικά δίκτυα, αναφέρετε κύριε πρόεδρε ότι η έδρα του δήµου, το Ζευγολατιό δηλαδή, απαξιώνεται. Μπορείτε να µου εξηγήσετε γιατί το ισχυρίζεστε αυτό;

Παρατηρώ ότι σε σύγκριση µε τις άλλες  έδρες των δήµων το Ζευγολατιό στις τοπικές γιορτές, αλλά και σε διάφορους εορτασµούς όπως Απόκριες, Χριστούγεννα, Πάσχα, ενώ είναι η έδρα του Δήµου ο στολισµός, κατά την άποψή µου, είναι ανύπαρκτος έως και µηδαµινός.

Γιατί δεν ρωτάτε τον κόσµο πώς του φαίνεται τις µέρες των Εθνικών Εορτών 25η Μαρτίου ή 28η Οκτωβρίου, να µην κόβονται τα χορτάρια, να µην ασπρίζουν τα πεζοδρόµια, να µην σηµαιοστολίζουν στην έδρα του Δήµου;  Παρατηρούµε  ότι στα άλλα χωριά στήνεται κανονικά εξέδρα για τους επίσηµους και στο Ζευγολατιό αυτό δεν συµβαίνει. Επίσης, ξέρετε ότι ίσως να είµαστε ο µόνος Δήµος στην Ελλάδα που οι συνεδριάσεις του δηµοτικού συµβουλίου δεν γίνονται στην έδρα του Δήµου;

Ερώτηση: Κύριε πρόεδρε µε την ύδρευση τι γίνεται; Ποια θα είναι η φετινή κατάσταση;

Φέτος, θα είναι άλλη µία πολύ δύσκολη χρονιά και για τους αγρότες, αλλά και για τα σπίτια. Δυστυχώς ούτε εδώ έχει γίνει κάποια πρόβλεψη ή κάποιος προγραµµατισµός από πλευράς Δήµου έτσι ώστε να αποτρέψουν το πρόβληµα ή έστω να το περιορίσουν. Δυστυχώς ο δήµαρχος έχει επιλέξει την εύκολη και προσωρινή λύση, µε την εξασφάλιση νερού από ιδιώτες. Όλα αυτά τα χρόνια, που το πρόβληµα του νερού φαινόταν ότι θα γίνει πολύ σοβαρό, δεν έχει γίνει καµία προσπάθεια να εµπλουτιστεί  το υπέδαφος παραδείγµατος χάριν, ή να καθαρίζονται σε τακτικά διαστήµατα τα µικρά φράγµατα, που έχουνε φτιαχτεί στο Ζαπάντη, ή στην λιµνοδεξαµενή στην Κυρά Βρύση.

Ερώτηση: Επιτρέψτε µου να σας ρωτήσω και για την οµάδα του Ζευγολατιού, για τον ΑΟΖ. Απ’ όσο ξέρω είστε πρόεδρος και εκεί. Πως τα πάτε; Υπάρχουν προβλήµατα;

Ανέλαβα πρόεδρος της οµάδας διότι δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από κανέναν άλλον και υπήρχε ο κίνδυνος η οµάδα να µην κατέβει και να διαλυθεί ξανά. Μπήκα λοιπόν µπροστά εξ ανάγκης µε την βοήθεια και την στήριξη κάποιων συγχωριανών µου. Δυστυχώς και εδώ θέλω να σηµειώσω ότι από το Δήµο δεν έχουµε λάβει καµία βοήθεια, ούτε 1€. Το γήπεδο το συντηρούµε µόνοι µας. Με δικά µας έξοδα κόβουµε τα χορτάρια και αποκαθιστούµε όποιες ζηµιές προκύπτουν, γιατί οι κλοπές και οι φθορές στο γήπεδο είναι καθηµερινές.

Στο γήπεδο απασχολούνται γύρω στα 100 παιδιά και δεν έχουµε καµία βοήθεια από τον Δήµο. Εδώ και πέντε µήνες έχουµε ζητήσει να επισκευασθούν οι προβολείς, γιατί είναι ελλιπής ο φωτισµός, όµως δεν έχει γίνει καµιά αντικατάσταση, µε αποτέλεσµα να µην µπορούµε να κάνουµε χρήση του γηπέδου τις νυχτερινές ώρες.

Ερώτηση: Τελειώνοντας κύριε πρόεδρε θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς εσείς βλέπετε το µέλλον του Ζευγολατιού. Πιστεύετε θα υπάρξουν αλλαγές; Θα βελτιωθεί η κατάσταση;

Μετά από 11 χρόνια που παρακολουθώ κι εγώ και οι συγχωριανοί µου την απαξίωση µε την οποία αντιµετωπίζεται το χωριό µας από δήµαρχο και αντιδηµάρχους, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι αν δεν αλλάξει η δηµοτική αρχή η κατάσταση θα παραµείνει η ίδια ίσως και χειρότερη. Εποµένως για µας δεν υπάρχει άλλος δρόµος παρά να προσπαθήσουµε να γίνει αυτό στις εκλογές του 2023, ώστε να έχουµε ελπίδες για ένα καλύτερο µέλλον για τον τόπο µας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.