ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Πριν μπούμε στην ουσία και στις πολυπόθητες απαντήσεις, θα δώσουμε μερικά στοιχεία για την ποιότητα της έρευνας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με διαδικτυακή ψηφοφορία το διάστημα 1-5 Σεπτεμβρίου 2022. Ψήφισαν 380 άτομα. Πρόκειται για μοναδικές IP. Το σύστημα δεν επέτρεπε στην ίδια IP, από την ίδια τοποθεσία να ψηφίσει δεύτερη φορά. Το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν το Crowdsignal και διασφάλισε σε πολύ υψηλό ποσοστό την μοναδικότητα των ψήφων και την αξιοπιστία του αποτελέσματος. Στο πλαίσιο της διασφάλισης με το τέλος της έρευνας, το λογισμικό παρέχει αναλυτική κατάσταση όλων των ΙΡ που ψήφισαν και επομένως είναι δυνατόν για τον χρήστη να δει από ποια περιοχή προέρχονται οι ψήφοι. Και σε όποιον πιστεύει ότι οι 380 μοναδικές ψήφοι είναι λίγες θα θυμίσουμε ότι οι πανελλαδικές έρευνες γίνονται σε δείγμα 1000 ατόμων.

ΟΜΩΣ, η έρευνα όπως τονίστηκε κατ’ επανάληψη δεν ήταν δημοσκόπηση και δεν ήταν επιστημονική. Και αυτός είναι ο λόγος που τα αποτελέσματα δεν θα ανακοινωθούν. Πρόκειται για αποτελέσματα που κρύβουν σημαντικές ανατροπές και εκπλήξεις (δυσάρεστες για κάποιους και ευχάριστες για άλλους) και συνεπώς, με δεδομένο ότι δεν έχουν επιστημονική κάλυψη, δεν μπορούν να ανακοινωθούν και να επιφέρουν αναστάτωση στο πολιτικό σκηνικό, το οποίο διαμορφώνεται αυτή την στιγμή, ή να επηρεάσουν σημαντικά τις ζυμώσεις οι οποίες γίνονται.

Εν τούτοις, προβληματιστήκαμε πολύ για το πώς θα δώσουμε μερικά στοιχεία, τα οποία δικαιούνται να μάθουν όσοι συμμετείχαν στην έρευνα και όσοι την παρακολούθησαν. Έτσι, αποφασίσαμε να δώσουμε στην δημοσιότητα κάποια σχόλια και το εύρος στο οποίο κυμάνθηκε το ποσοστό κάθε υποψηφίου, χωρίς όμως καμία αναφορά σε ονόματα.

Αναγνωρίζουμε ότι ίσως ήταν νωρίς να βάλουμε ονόματα στην έρευνα, δεδομένου ότι επίκεινται ανακοινώσεις και άλλων υποψηφίων, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται ότι κάποιοι ίσως και να υπαναχωρούν. Εν πάση περιπτώσει η έρευνα έγινε και παρακάτω θα σας δώσουμε κάποια γενικά στοιχεία από αυτήν.

Όπως είπαμε τα αποτελέσματα έβγαλαν σημαντικές εκπλήξεις και ανατροπές. Άλλοι μπορεί να τις θεωρήσουν ευχάριστες και άλλοι δυσάρεστες (κι αυτό το ξαναείπαμε!).

Δυσάρεστη, ας πούμε, έκπληξη για μας ήταν η προσπάθεια να ενισχυθούν οι ψήφοι συγκεκριμένου υποψηφίου με την χρήση λογισμικού που χρησιμοποιούσε «anonymous proxy». Σκοπός ήταν να ξεγελαστούν οι δικλείδες ασφαλείας της έρευνας και να καταγραφούν μαζικά ψήφοι στον συγκεκριμένο υποψήφιο. Δυστυχώς, γι’ αυτόν το Crowdsignal είναι προγραμματισμένο να εντοπίζει τέτοια «γεγονότα» με αποτέλεσμα η προσπάθεια να πέσει στο κενό.

Ξεκινώντας από τις τελευταίες θέσεις των αποτελεσμάτων, πρέπει να σημειώσουμε ότι το ποσοστό του υποψηφίου που κατετάγη τελευταίος ήταν αρκετά χαμηλό. Έπεσε κάτω από το 10%. Πέρα από κάθε εκτίμηση θα λέγαμε. Αυτό κατά τη γνώμη μας δείχνει ότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος υπολείπεται σημαντικά επιρροής στην τοπική κοινωνία κι άρα απέχει παρασάγγας από το να φτιάξει συνδυασμό!

Αντιθέτως, άλλος υποψήφιος κατάφερε να κινητοποιήσει πολυεθνική δύναμη! Εμφανίστηκαν ψήφοι από την Ελβετία και την Ιταλία! Πέρα από αυτό όμως, ο εν λόγω υποψήφιος έδειξε ότι είχε δυναμική και διείσδυση στην τοπική κοινωνία. Κατέγραψε ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 13%-20%. Συνδυάζοντας το γεγονός αυτό με τις πληροφορίες που μας έφτασαν ότι ο συγκεκριμένος ενημέρωσε μεγάλο αριθμό φίλων του για την ψηφοφορία, καταλαβαίνουμε ότι γύρω του αναπτύσσεται μια ικανοποιητική δυναμική, που προς το παρόν τουλάχιστον, τον βάζει στο παιχνίδι.

Εντύπωση προκάλεσε το αποτέλεσμα που έγραψε η επιλογή «νέο πρόσωπο», που κυμάνθηκε από 11-19%. Παρότι δεν ταυτίστηκε με κανέναν πολιτικό χώρο, ώστε να κινητοποιήσει συγκεκριμένους ψηφοφόρους, κατέγραψε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό, καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την ανάγκη της κοινωνίας και του δήμου να δει επιτέλους ανανέωση στα πρόσωπα και στο αυτοδιοικητικό δυναμικό και γιατί όχι και στον πολιτικό λόγο.

Η πίτα των αποτελεσμάτων.

Σε ό,τι αφορά στην κορυφή των επιλογών μπορούμε να πούμε ότι εκεί βρήκαμε  τις λιγότερες εκπλήξεις. Το σίγουρο είναι ότι οι δύο πρώτοι έχουν σαφές προβάδισμα από τους υπολοίπους. Θα αποφύγουμε όμως να μπούμε σε επιπλέον λεπτομέρειες για ευνόητους λόγους.

Θα διατηρηθούν αυτά τα στοιχεία στο πέρασμα του χρόνου; Κανείς δεν ξέρει. Οι επιλογές που θα κάνει και η κατεύθυνση που θα δώσει ο καθένας υποψήφιος στην «εκστρατεία» του αλλά και τα πρόσωπα που θα προστεθούν και θα πλαισιώσουν σιγά – σιγά τους σχηματιζόμενους συνδυασμούς θα δώσουν την απάντηση. Εξάλλου ο χρόνος είναι μακρύς μέχρι τις εκλογές του 2023, ένας ολόκληρος χρόνος και βάλε! Πολλά μπορούν να αλλάξουν, πολλά να διαφοροποιηθούν, πολλοί να επανατοποθετηθούν.

Σημαντικό παράλληλο ρόλο θα παίξουν οι εθνικές εκλογές και οι διεργασίες που θα συμβούν σ’αυτό το πεδίο, καθώς και η διαμόρφωση συμμαχιών για τον θώκο του περιφερειάρχη.

Όλα είναι ανοιχτά λοιπόν!

Το συμπέρασμα, όμως, που μπορούμε με ασφάλεια να εξάγουμε από όλα αυτά τα στοιχεία είναι ότι μπαίνουμε σε μία εξαιρετικά σημαντική προεκλογική περίοδο, σε ό,τι αφορά στα δημοτικά, η οποία μπορεί να μας φέρει εκπλήξεις και ανατροπές στην πορεία και στην κατάληξή της!

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι εν ευθέτω χρόνω η έρευνα θα δημοσιευθεί  με τα πλήρη στοιχεία της, αφού «συμπληρωθεί» με άλλες τουλάχιστον δύο παρόμοιες και επικαιροποιημένες έρευνες μέχρι το τέλος του 2022 και καλυφθεί με επιστημονική άποψη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.