ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ

Σκούρα τα πράγματα για την περιφερειακή αρχή Νίκα

Τι αποκαλύπτει δημοσκόπηση του airetos.gr – Μεγαλύτερο πρόβλημα η ακρίβεια με τα σκουπίδια να ακολουθούν κατά πόδας

Μια αποκαλυπτική για την περιφέρεια Πελοποννήσου έρευνα έγινε για το ειδησεογραφικό site airetos.gr. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Good Afairs για όλες τις Περιφέρειες της χώρας και για κάθε μία από αυτές γίνονταν συγκεκριμένες ερωτήσεις σε κατοίκους της περιφέρειας. Ο εξεταζόμενος πληθυσμός ήταν Έλληνες ψηφοφόροι άνω των 17 ετών και πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 14-21 Νοεμβρίου 2022. Το δείγμα συλλέχθηκε με online ερωτηματολόγια και σταθμίστηκε ως προς την ηλικία και την ψήφο στις βουλευτικές εκλογές του 2019.

Τι έδειξε η έρευνα

«Πώς κρίνετε την θητεία του περιφερειάρχη σας κ. Νίκα;» Αυτή ήταν η πρώτη ερώτηση της έρευνας που έφερε και το πρώτο δυσάρεστο αποτέλεσμα για την περιφερειακή αρχή. Ο ένας στους τρεις πολίτες της Πελοποννήσου απάντησαν ότι η θητεία του Παναγιώτη Νίκα είναι καλή ή πολύ καλή, όμως ένα ποσοστό 57,8% θεωρεί την θητεία του από αδιάφορη έως πολύ κακή.

Στο ερώτημα «θα ψηφίζατε τον νυν περιφερειάρχη κ. Νίκα;» ο ένας στους δύο κατοίκους της Περιφέρειας Πελοποννήσου απαντά όχι ή μάλλον όχι με την απάντηση «ίσως» να συμπιέζεται στο 3,9% μόλις, γεγονός που υπογραμμίζει ότι οι Πελοποννήσιοι έχουν πάρει τις αποφάσεις τους ως προς το πρόσωπο του Παναγιώτη Νίκα.

Συντριπτική είναι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (83,7%) που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει ορισμένο όριο θητειών για τους περιφερειάρχες, αλλά  και ότι δεν πρέπει ο περιφερειάρχης να εκφράζει τον κομματικό φορέα του αλλά να επιδιώκονται ευρύτερες συγκλίσεις (ποσοστό 77%).

Σημαντικότερα προβλήματα η ακρίβεια και τα σκουπίδια

Με το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων να έχει εκτιναχθεί λόγω της ΣΔΙΤ οι Πελοποννήσιοι φαίνεται να εκτιμούν ότι το πρόβλημα σκουπίδια συνεχίζει να παραμένει ζωτικής σημασίας αφού ο ένας στους πέντε θεωρεί ότι αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της Περιφέρειας. Φυσικά στην πρώτη θέση βρίσκεται το πρόβλημα της ακρίβειας που ταλανίζει όλους τους Έλληνες, με ποσοστό 24,9% και ακολουθούν μετά τα σκουπίδια (20,3%), η ανεργία, η εγκληματικότητα, η υγεία κ.λπ.

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό!

Συμπερασματικά η έρευνα του airetos.gr αναδεικνύει την ανάγκη της κοινωνίας στην περιφέρεια Πελοποννήσου να δει νέα πρόσωπα στον περιφερειακό θώκο. Οι απαντήσεις και η τοποθέτηση των ερωτηθέντων δείχνει ότι η «εποχή Νίκα» έχει περάσει και δύσκολα ο νυν περιφερειάρχης θα καταφέρει να ανακάμψει και να διεκδικήσει με αξιώσεις εκ νέου το αξίωμα.

Όλα αυτά βέβαια θα ισχύσουν υπό την αίρεση ότι θα υπάρξουν νέα πρόσωπα, πολυσυλλεκτικά, που θα αντλούν δυναμική από πολλαπλούς κομματικούς χώρους και δεν θα εκφράζουν μονοδιάστατα την πολιτική ενός και μόνο κόμματος. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ένας σχηματισμός που θα εκφράζει το λεγόμενο προοδευτικό τόξο θα τύγχανε μεγάλης αποδοχής και θα διεκδικούσε με αξιώσεις την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Όπως είναι επίσης οφθαλμοφανές ότι δεν είναι δυνατόν ένας τέτοιος σχηματισμός να εκφραστεί από στελέχη που έχουν συμπληρώσει δεκαετίες ολόκληρες στην πολιτική σκηνή του τόπου μας, έχουν κουράσει κι έχουν κουραστεί.

Ο κόσμος αναζητά πλέον νέους σχηματισμούς, νέους ανθρώπους, υγιείς προοδευτικές δυνάμεις και όχι δεινοσαύρους κάθε πολιτικής απόχρωσης!

Γιώτα Αθανασούλη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.