ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρίστος Δήμας:  Τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικές επενδύσεις στην Κορινθία

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας, και βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας, με αφορμή τις ανακοινώσεις για το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου και την Περιφερειακή Αγορά Λεχαίου, παραχώρησε στην εφημερίδα μας συνέντευξη στην οποία αναφέρεται στις δύο αυτές επενδύσεις. Ο κ. Δήμας εξηγεί με σαφήνεια το ρόλο που καλείται να παίξει το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, ως αναπτυξιακός πόλος της ευρύτερης περιοχής, καθώς η διαστημική τεχνολογία μπαίνει όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας και εξυπηρετεί τομείς που ούτε και φανταζόμασταν κάποτε. Παράλληλα, αναφέρεται στην επένδυση που δρομολογείται στο χώρο της πρώην Περιφερειακής Αγοράς Λεχαίου, η οποία μαζί με άλλες σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην Κορινθία, παράγουν νέες θέσεις εργασίας, προκαλώντας παράλληλα προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία. Στόχος όλων αυτών, όπως εξηγεί ο υπουργός, είναι οι νέοι άνθρωποι να έχουν την επιλογή να παραμείνουν στον τόπο τους και να πραγματοποιήσουν εκεί τα επαγγελματικά όνειρά τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε υπουργέ, πριν λίγες μέρες στην διάρκεια ειδικής τελετής που διοργανώθηκε για την υπογραφή σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ανακοινώθηκε ότι το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου μετατρέπεται στον μεγαλύτερο διαστημικό κόμβο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πράγματι, το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου μετατρέπεται στον μεγαλύτερο διαστημικό κόμβο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων χρηματοδοτεί το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου με 10,8 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αγορά καινούριων ραντάρ, λέιζερ, ένα νέο υπερσύγχρονο ρομποτικό τηλεσκόπιο, καθώς και άλλο απαραίτητο εξοπλισμό. Το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου θα λάβει επιπλέον χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ύψους 4,3 εκατ. ευρώ για κτιριακές υποδομές, όπως το αμφιθέατρο, ο εκθεσιακός χώρος, γραφεία κ.ά, με την συνολική επένδυση να ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ. Επίσης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεταφορά κρίσιμου εξοπλισμού υποδομών από την Πεντέλη στο Κρυονέρι και αγορά βασικού λογισμικού για το πρόγραμμα EU-SST, ενώ θα γίνει και τοποθέτηση οπτικών ινών.

Πρόκειται, όχι μόνο για την μεγαλύτερη επένδυση από συστάσεως της υποδομής του, αλλά και για την μεγαλύτερη επένδυση στην επιστημονική έρευνα στην Κορινθία και την Πελοπόννησο, που αποτελεί απόρροια συνεργασίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους με κοινό στόχο την αναβάθμιση των υποδομών και την ακόμα μεγαλύτερη αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα πραγματοποιούνται σημαντικά ερευνητικά προγράμματα στις υποδομές του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου, με αιχμή του δόρατος τις συστηματικές παρατηρήσεις των εκλάμψεων που προκαλούνται από προσκρούσεις μετεωροειδών και παραγόντων αντικειμένων στην επιφάνεια της σελήνης. Οι ερευνητικές του υποδομές είναι σημαντικές, τόσο για εθνικά ερευνητικά προγράμματα, όσο και για διεθνή προγράμματα, καθώς ήδη αξιοποιείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Μάλιστα, έπειτα από  επιτυχημένες διαπραγματεύσεις με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου πρόκειται να συμμετάσχει ως Ευρωπαϊκός επίγειος σταθμός στην εμβληματική αποστολή της NASA (Psyche), όπου η εν λόγω διαστημοσυσκευή θα παρατηρήσει έναν αστεροειδή σε απόσταση 300 εκ. χιλιομέτρων από τη Γη. Για τον σκοπό αυτό μέσα στους επόμενους 2 μήνες θα στηθεί στους χώρους του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου ειδικό τηλεσκόπιο το οποίο θα μπορεί να εκπέμψει δέσμη laser.

Η προαναφερθείσα μπορεί να  φτάσει σε αυτές τις μεγάλες αποστάσεις με σκοπό να επικοινωνεί το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου με τη διαστημοσυσκευή που με τη σειρά της θα στέλνει δέσμη laser στο Αστεροσκοπείο Χελμού όπου και τελικά θα ανιχνεύεται.

Συνεπώς στόχος μας είναι τα δύο ερευνητικά τηλεσκόπια μας, τα οποία αποτελούν τον πυρήνα των σχετικών οργάνων σε όλη τη Νοτιανατολική Ευρώπη, να συνεργαστούν για την επιτυχία του προγράμματος της NASA (Psyche). Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΑΑ NOA/AEGIS προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς στην αγορά και στην εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού ώστε με την ολοκλήρωση των κτιριακών εγκαταστάσεων να έχουμε αμέσως μια λειτουργική υποδομή η οποία θα επιτελεί στο ακέραιο την αποστολή της ως Ευρωπαϊκός Διαστημικός κόμβος καθιστώντας την Ελλάδα σημαντική συνιστώσα στην  παγκόσμια προσπάθεια για την ασφάλεια της Γης από το διάστημα.

ΕΡ.: Τα 10 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα αναβαθμίσουν το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, πώς θα επηρεάσουν την τοπική και εθνική οικονομία; Η διαστημική επιστήμη και τεχνολογία πως μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινότητα των αγροτών, για παράδειγμα, της περιοχής;

ΑΠ.: Το συνολικό έργο αναβάθμισης του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου αναμένεται να αποτελέσει αναπτυξιακό πόλο για την ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας. Ο χώρος προβλέπεται να είναι ένα ανοικτό κέντρο επισκεπτών για μαθητές, φοιτητές και επισκέπτες, όπου θα γίνεται διάχυση της επιστημονικής έρευνας και φυσικά με ότι αυτό συνεπάγεται για την προσέλκυση τουριστών από όλη την Ελλάδα (και όχι μόνο) και συνεπώς αυξημένο εισόδημα για την περιοχή. Η διαστημική τεχνολογία στις μέρες μας αξιοποιείται πλέον πολύ έντονα και στην αγροτική οικονομία, ειδικότερα στο κομμάτι μετεωρολογικών προβλέψεων και στην έγκυρη ανίχνευση ασθενειών.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης, υπολογίζεται να είναι πλήρως λειτουργικό και επιχειρησιακό εντός του 2026.

ΕΡ.: Κύριε υπουργέ, εκτός από το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου στην Κορινθία βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη μια επένδυση που έχει την σφραγίδα σας και αναφέρομαι στην Περιφερειακή Αγορά Λεχαίου και την επένδυση της Theracell. Πιστεύετε ότι αυτές οι δύο επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία μπορούν να αλλάξουν τον χαρακτήρα του νομού και να δώσουν νέες προοπτικές ανάπτυξης;

ΑΠ.: Πράγματι γίνονται τα τελευταία χρόνια σημαντικές επενδύσεις στην Κορινθία, με αντίκτυπο στην ανάπτυξη και την τόνωση της οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η επένδυση της Theracell για την δημιουργία Κέντρου Βιοτεχνολογίας στο Λέχαιο Κορινθίας, με τον προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται στα 83 εκατ. ευρώ. Έτσι, το έργο αναμένεται όχι μόνο να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Κορινθίας, αλλά και να γίνει σημείο αναφοράς για την καινοτομία και τις βιοεπιστήμες στην Ελλάδα. Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη σπουδαίο βήμα για την υλοποίηση, καθώς ο Δήμος Κορινθίων υπέγραψε τη σύμβαση με την εταιρεία για την αξιοποίηση της περιφερειακής αγοράς Λεχαίου. Στόχος είναι νέοι επιστήμονες, νεοφυείς επιχειρήσεις, επιχειρήσεις τεχνολογίας και φαρμάκου να εγκατασταθούν εκεί με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικές συνέργειες και ευκαιρίες. Ήδη η Theracell (ειδικεύεται στις Βιοεπιστήμες και στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων κυτταρικής και γονιδιακής θεραπείας) συμμετέχει στο σχήμα μαζί με άλλες επιχειρήσεις.

Από την υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία για την αξιοποίηση της περιφερειακής αγοράς Λεχαίου.
Από την υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία για την αξιοποίηση της περιφερειακής αγοράς Λεχαίου.

Υπενθυμίζεται, πως πριν από 1,5 περίπου χρόνο παραχωρήθηκε στον Δήμο Κορινθίων από την ΕΤΑΔ ένα τμήμα της περιφερειακής αγοράς Λεχαίου ώστε να πραγματοποιηθεί η επένδυση στο συγκεκριμένο σημείο. Στη συνέχεια εγκρίθηκε από την διυπουργική επιτροπή ως επένδυση στρατηγικού χαρακτήρα.

Αναμφίβολα, έγινε ένα ακόμα βήμα, όμως απαιτείται συστράτευση, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ώστε να υλοποιηθεί η σημαντική αυτή επένδυση στην περιοχή μας.

ΕΡ.: Εν τέλει ποιο είναι το όραμά σας για την Κορινθία αλλά και γενικότερα τη χώρα μας;

ΑΠ.: Ο στόχος που είχαμε θέσει αρχικά ήταν η σημαντική μείωση της φορολογίας, που σε μεγάλο βαθμό επετεύχθη. Μειώθηκαν όλοι οι φόροι για τους οποίους υπήρχε προεκλογική δέσμευση και πήγαμε βήματα ακόμη παραπέρα μειώνοντας φόρους για τους οποίους δεν είχε γίνει αναφορά προεκλογικά (πχ κατάργηση φορολογίας για γονικές παροχές για περιουσίες μέχρι 800.000 ευρώ). Συνολικά μειώθηκε η φορολογία στο κεφάλαιο, στα μερίσματα για τις επιχειρήσεις, ενώ σημαντική ήταν και η μείωση στις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και άλλες παρεμβάσεις όπως οι μειώσεις φόρων που αφορούν τους αγρότες.

Επίσης, καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία και κυρίως στους νέους έως 25 ετών. Τώρα, ο επόμενος στόχος που έχουμε θέσει είναι η αύξηση των μισθών και των συντάξεων και η συνολική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των Ελλήνων.

Όσον αφορά την Κορινθία, αλλά και γενικότερα σε όλη τη χώρα, είναι πολύ σημαντικό ότι τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις, οι οποίες παράγουν νέες θέσεις εργασίας, αλλά παράλληλα προκαλούν προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία. Είναι άλλωστε απαραίτητες, ώστε οι νέοι άνθρωποι να έχουν την επιλογή παραμείνουν στον τόπο τους και να πραγματοποιήσουν τα επαγγελματικά τους όνειρα από εκεί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.