ΑΠΟΨΕΙΣ

Η πρόκληση της 8ης Οκτωβρίου για τον πολιτισμό και την καλύτερη ποιότητα ζωής στον δήμο μας

Γράφει η Ευαγγελία Πανούση*

Είναι γεγονός ότι ζούμε σε δύσκολους και χαλεπούς καιρούς. Η καθημερινότητα μας έχει γίνει πια ακαθόριστη και περισσότερο ανασφαλής από άλλοτε.

Ο Δήμος μέσα σε όλες αυτές τις αντίξοες συνθήκες εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει και να εκφράζει την τοπική και λαϊκή εξουσία, γνήσια και δημοκρατική, που οφείλει να εξυπηρετεί ισότιμα όλους τους δημότες, σε όλες τις τοπικές τους ανάγκες. Οι εκλεγμένοι από τους δημότες, έχουν την ευθύνη να φροντίζουν, για τις τοπικές υποθέσεις και ανάγκες, υλικές, ηθικές και πνευματικές..

«Τη μοίρα του ήλιου θα την πούμε εμείς» , έλεγε ο αείμνηστος Σεφέρης. Και ας μην λησμονούμε το κυριότερο. Η ανθρώπινη αναγκαιότητα του ονείρου είναι αυτογενής στον άνθρωπο. Ας μην την παραβλέψουμε λοιπόν. Ληθαργώντας δεν πάμε πουθενά!. Σας προσκαλώ λοιπόν σε αυτό το ονειρικό ταξίδι του Ήλιου, που δεν είναι άλλο από τον πολιτισμό μας, αφού ο πολιτισμός είμαστε εμείς οι ίδιοι και οι πράξεις μας.

Η πρόταση του καθ’ όλα αξιοσέβαστου κ. Μιχάλη Λιάκου με βρήκε έτοιμη να προσφέρω ενεργά στο Δήμο μας στον τομέα του πολιτισμού, αφού το είχα ήδη πράξει, αλλά όχι στο βαθμό που θα επιθυμούσα και ευχαριστώ δημόσια, για την όποια στήριξη είχα, από τη σημερινή Δημοτική αρχή στις μέχρι τώρα προσπάθειές μου. Έτσι λοιπόν ανταποκρίθηκα για να ενταχθώ στις Νέες Δυνάμεις Μιχάλης Λιάκος, για μια καλύτερή Ζωή για όλους, ώστε να συμβάλλω κι εγώ πιο ενεργά βάζοντας το δικό μου λιθαράκι για τον πολιτισμό.

Όνειρο ζωής- όραμα- εδώ, για τον τόπο που γεννήθηκα είναι να αποτραβήξουμε τα παιδιά, από την απομόνωση της οθόνης και γιατί όχι και τους ενήλικες κάνοντάς τους συμμέτοχους στον πολιτισμό μας υιοθετώντας έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά στη ζωή μου, όταν επισκέπτομαι σχολεία και αφηγούμαι παραμύθια στα παιδιά μας, προσκαλώντας τα σε δημιουργική ζωγραφική των ηρώων και κουβεντούλα. Τα παιδιά καταθέτουν την ψυχή τους σ αυτό. Χαίρονται μοιράζονται μαθαίνουν θεραπεύονται. Παραμύθι σημαίνει παρηγοριά. Είναι ανάγκη να ενταχθεί λοιπόν το παραμύθι στα σχολεία μας, με κανονικό προγραμματισμό, που θα γίνει θεσμός στο Δήμο μας και όχι αίολες υποσχέσεις!

Μέσα στο όραμα αυτό είναι και ο προγραμματισμός επίσκεψης λογοτεχνών συγγραφέων του τόπου μας με ομιλίες απαγγελίες ανάγνωση κειμένων και όχι μόνον στα σχολεία μας, αλλά και σε κέντρα νεότητας και συλλόγους με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών μας πρωτίστως αλλά και των δημοτών μας στη λογοτεχνία και την καλλιέργεια της αγάπης τους για το βιβλίο. Ένα πρόγραμμα προώθησης της φιλαναγνωσίας για όλους. Το βιβλίο στα σπίτια όλων μας και η αφήγηση παραμυθιών σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Φεστιβάλ πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα περιλαμβάνει όλες τις μορφές τέχνης, και που θα πρέπει να γίνει επιπροσθέτως θεσμός για τον τόπο μας.
Επίσης πολιτισμός είναι και το νερό, οι καθαροί δρόμοι από απορρίμματα, οι κάδοι ανακύκλωσης και απορριμμάτων σε κάθε σπίτι και οι καθαρές παραλίες.

Κι εδώ σταματώ γιατί το κεφάλαιο πολιτισμός δεν εξαντλείται τόσο εύκολα.

Ο «πολιτισμός» με τη στενή και την πλατιά του σημασία, δεν αποτελεί λοιπόν πολυτέλεια, αλλά ζωτική ανάγκη των δημοτών, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Ο πολιτισμός περισσότερο από τομέας ξεχωριστής δραστηριότητας, είναι αντίληψη προσέγγισης σε κάθε δράση που καλλιεργεί μια άλλη αισθητική για την ζωή μας.
Η συρρίκνωση της οικονομίας μοιραία μας οδηγεί σε συρρίκνωση των σχεδίων μας, σε καθίζηση των ονείρων μας, σε προσαρμογή της ζωής μας, προς το λιγότερο έως καθόλου. Θα επιτρέψουμε λοιπόν σε όλες αυτές τις δυσκολίες να απορροφήσουν το απόθεμα της ψυχής μας, το δικαίωμα στο όνειρο; Σας προσκαλώ λοιπόν σε αυτό το ονειρικό ταξίδι των οραμάτων στην κοινή συμπόρευση μέσα από την συμμετοχή και τη στήριξή σας. Όλα αρχίζουν με ένα όνειρο. Ας δώσουμε λοιπόν στη ζωή μας το περιεχόμενο που της αξίζει.
Επειδή από το καλό υπάρχει πάντοτε το καλύτερο ελπίζοντας να μη διαψευστούμε.

  • Η κυρία Ευαγγελία Πανούση είναι συγγραφέας, υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Βέλου-Βόχας με τον συνδυασμό “Νέες Δυνάμεις” του Μιχάλη Λιάκου

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.